Najtańszy grzyb na świecie. Większość nie wie, że można go jeść nawet na surowo
Grzyby to nieodłączny element polskiej kuchni. Czy borowik, czy kurka - uwielbiamy je za smak, za aromat oraz za to, że możemy odprężyć się podczas poszukiwania ich w gęstwinie lasów. Już od kilku tysięcy lat grzyby stanowią źródło pożywienia. Zachwycamy się wieloma gatunkami, ale zapominamy docenić najtańszy, ale bardzo zdrowy okaz.
18.07.2023 14:07
Są niedrogie, mają szerokie zastosowanie w kuchni, a z ich dostępnością nie ma problemu przez cały rok. Nie wyobrażamy sobie bez nich pizzy, zapiekanek czy porannej jajecznicy. Można je jeść na surowo, świetnie smakują duszone, smażone czy pieczone. A co najlepsze - wystarczy je porządnie wymyć, nie trzeba bawić się w mozolne obieranie. Pieczarki - bo o nich mowa to zdrowe i uniwersalne grzyby. Zobacz, dlaczego warto po nie sięgać.
Czy pieczarki są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść?
Pieczarki są niskokaloryczne i mają niską zawartość tłuszczu, mogą być więc stosowane w diecie odchudzającej. Są też dobrym źródłem roślinnego białka - zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. To czyni je wartościowym produktem dla wegetarian i wegan. Ponadto grzyby te są bogate w błonnik pokarmowy, wspomagający trawienie i zapobiegający zaparciom.
Pieczarki dostarczają różnych witamin i minerałów. Są szczególnie bogate w witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B3 (niacynę) oraz witaminę B5 (kwas pantotenowy). Zawierają również minerały takie jak potas, fosfor, selen i miedź. Grzyby te stanowią źródło naturalnych antyoksydantów: witaminy C i selenu. Antyoksydanty pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie i chroni komórki przed uszkodzeniem.
W pieczarkach znajdują się związki, takie jak beta-glukan, które wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w zwalczaniu infekcji, regulują reakcje zapalne i wspomagają zdrowie immunologiczne. Niektóre badania sugerują, że spożywanie pieczarek może być korzystne dla zdrowia serca. Zawarte w nich składniki mogą pomagać w obniżaniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i ciśnienia krwi.
Pieczarki są jednak ciężkostrawne. Powinny więc ograniczać ich spożycie dzieci lub osoby mające problemy z przewodem pokarmowym, chorą wątrobę, trzustkę lub cierpią na zapalenia pęcherzyka żółciowego. Ponadto pieczarek w nadmiarze powinny unikać osoby mające dnę moczanową.
Najtańsze grzyby świata. Co dobrego można zrobić z pieczarek?
Według portalu "Dla handlu" średnia cena kilograma pieczarek między 18 czerwca a 18 lipca 2023 roku wyniosła ok. 13 zł. W porównaniu do kurek, za które trzeba zapłacić w sezonie ok. 50 zł, to grosze. Pieczarki doskonale odnajdą się w kuchni pod różnymi postaciami. Można jeść je na surowo i nie trzeba obierać ich ze skórki. Ze względu na swoją mięsistą teksturę, są idealne do faszerowania. Można je napełnić różnymi składnikami: mięsem, serem, warzywami, a następnie upiec w piekarniku lub smażyć na patelni.
Natomiast dodanie pieczarek do zup, kremów lub gulaszy nada potrawom tym wyrazistego smaku i lekko gęstszej konsystencji. Pieczarki można pokroić na plastry lub kostkę i dodać do zup razem z innymi warzywami i bulionem. Marynowane są smacznym dodatkiem do kanapek, sałatek lub przekąsek. Świeże zaś można dodać do sałatek. Warto dodać, że podsmażone grzyby z cebulką to świetny dodatek do jajecznicy, ziemniaków, zapiekanek czy tart.