Nie musisz robić zalewy. Sprawdzony sposób na pyszne grzybki do słoików

Nie lubisz robić zalewy do grzybów? Z dzisiejszym przepisem nie będzie to konieczne. Pyszne dary lasu przygotujesz w zupełnie inny sposób. Jaki? Przeczytaj artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne w mgnieniu oka!

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Marzena Pęcak

Dziś chcę podzielić się z tobą wyjątkowym przepisem. Jest on przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I nie jest to żaden przypadek. To po prostu genialne rozwiązanie, które sprawdzi się w każdym domu.

Skąd ta pewność? Żyję już na tym świecie ponad 30 lat i nie spotkałam dotąd ani jednej osoby, która nie przepadałaby za grzybami. A, że sezon grzybowy trwa w najlepsze, myślę, że to odpowiedni moment, aby przybliżyć ci sprawdzoną recepturę. I jeśli obawiasz się, że będzie to bardzo trudny i skomplikowany proces od razu cię uspokajam. Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z kulinariami.

Grzyby bez marynaty? To naprawdę jest możliwe!

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę zwrócić uwagę na bardzo ważną kwestię. Wiele osób rezygnuje z przygotowania domowych przetworów, twierdząc, że nie lubią bawić się z zalewą. Co więcej, obawiają się, że i tak nic z tego nie wyjdzie, bo np. okaże się, że zakrętka była nieszczelna.

Moim zdaniem w każdej sytuacji można znaleźć jakieś rozwiązanie. I nie inaczej będzie dzisiaj. Już za chwilę poznasz genialny patent na pyszne grzyby z solanki. Uwierz mi na słowo, to prawdziwe niebo w gębie!

Obrazek
Grzyby/źródło: beats_/Adobe Stock

Jak zrobić grzyby w solance?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu będziesz potrzebować tak naprawdę trzech składników. No, chyba że będziesz chciał wykorzystać w przepisie rozmaryn, który możesz dodać opcjonalnie. Pozostałe składniki to naprawdę podstawa w każdej kuchni, dlatego z pewnością masz je i ty.

To jednak nie koniec. Muszę jeszcze wspomnieć o kuchennym naczyniu, w którym należy przygotować pyszne grzyby. Moja babcia i mama mają specjalne garnki kamionkowe, które wykorzystują właśnie przy tym przepisie. Z kolei ja używam do tego celu zwykłego słoika. I efekt jest taki sam. Dlatego jeśli nie masz w domu specjalnego garnka, nic się nie stało. Użyj po prostu słoika.

Składniki:

  • 1 kg grzybów,
  • 150 g soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • rozmaryn świeży (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego oczyszczenia grzybów.
  2. Następnie podgotowuj je w osolonej wodzie ok. 5-10 minut. Wszystko zależy od wielkości grzybów.
  3. W międzyczasie obierz ząbki czosnku i pokrój je w drobne plasterki.
  4. Po odsączeniu grzybów na cedzaku podziel je mniejsze kawałki. Jeśli pracujesz z małymi skarbami lasu, możesz pominąć ten krok.
  5. Na blacie kuchennym ustaw słoik. Pamiętaj, aby wcześniej dobrze go przygotować — musi być idealnie czysty i wyparzony.
  6. Spód słoika zasyp pierwszą warstwą soli.
  7. I teraz zacznij budować kolejne poziomy, układając na przemian: sól, grzyby (koniecznie wewnętrzną stroną do góry) oraz przyprawy.
  8. Kluczowe jest, aby ostatnia warstwa również składała się z soli.
  9. To jednak nie koniec. Całość przykrywamy czystym talerzykiem, po czym dociskamy konstrukcję dodatkowym obciążeniem.
  10. Z biegiem czasu w słoiku powinna pojawić się solanka. Grzyby w takiej postaci należy przechowywać w chłodnym miejscu.

Warto na koniec dodać jeszcze dwie, bardzo ważne informacje. Po pierwsze, kluczowe znaczenie w całym przepisie ma fakt, że grzyby przez cały czas muszą znajdować się pod powierzchnią solanki. Gdybyś zauważył, że w twoim słoiku nie ma jej wystarczająco, koniecznie uzupełnij te braki. Po drugie, kiedy będziesz chciał użyć grzybów w swojej kuchni, zawsze wcześniej dokładnie je opłucz. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru soli z powierzchni grzybów.

Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇