PrzepisNie musisz robić zalewy. Sprawdzony sposób na pyszne grzybki do słoików

Nie musisz robić zalewy. Sprawdzony sposób na pyszne grzybki do słoików

Nie lubisz robić zalewy do grzybów? Z dzisiejszym przepisem nie będzie to konieczne. Pyszne dary lasu przygotujesz w zupełnie inny sposób. Jaki? Przeczytaj artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne w mgnieniu oka!

Pyszności - Fot. Getty images
Pyszności - Fot. Getty images
Marzena Pęcak

14.07.2023 15:00

Dziś chcę podzielić się z tobą wyjątkowym przepisem. Jest on przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I nie jest to żaden przypadek. To po prostu genialne rozwiązanie, które sprawdzi się w każdym domu.

Skąd ta pewność? Żyję już na tym świecie ponad 30 lat i nie spotkałam dotąd ani jednej osoby, która nie przepadałaby za grzybami. A, że sezon grzybowy trwa w najlepsze, myślę, że to odpowiedni moment, aby przybliżyć ci sprawdzoną recepturę. I jeśli obawiasz się, że będzie to bardzo trudny i skomplikowany proces od razu cię uspokajam. Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z kulinariami.

Grzyby bez marynaty? To naprawdę jest możliwe!

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę zwrócić uwagę na bardzo ważną kwestię. Wiele osób rezygnuje z przygotowania domowych przetworów, twierdząc, że nie lubią bawić się z zalewą. Co więcej, obawiają się, że i tak nic z tego nie wyjdzie, bo np. okaże się, że zakrętka była nieszczelna.

Moim zdaniem w każdej sytuacji można znaleźć jakieś rozwiązanie. I nie inaczej będzie dzisiaj. Już za chwilę poznasz genialny patent na pyszne grzyby z solanki. Uwierz mi na słowo, to prawdziwe niebo w gębie!

Grzyby/źródło: beats_/Adobe Stock
Grzyby/źródło: beats_/Adobe Stock

Jak zrobić grzyby w solance?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu będziesz potrzebować tak naprawdę trzech składników. No, chyba że będziesz chciał wykorzystać w przepisie rozmaryn, który możesz dodać opcjonalnie. Pozostałe składniki to naprawdę podstawa w każdej kuchni, dlatego z pewnością masz je i ty.

To jednak nie koniec. Muszę jeszcze wspomnieć o kuchennym naczyniu, w którym należy przygotować pyszne grzyby. Moja babcia i mama mają specjalne garnki kamionkowe, które wykorzystują właśnie przy tym przepisie. Z kolei ja używam do tego celu zwykłego słoika. I efekt jest taki sam. Dlatego jeśli nie masz w domu specjalnego garnka, nic się nie stało. Użyj po prostu słoika.

Składniki:

  • 1 kg grzybów,
  • 150 g soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • rozmaryn świeży (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego oczyszczenia grzybów.
  2. Następnie podgotowuj je w osolonej wodzie ok. 5-10 minut. Wszystko zależy od wielkości grzybów.
  3. W międzyczasie obierz ząbki czosnku i pokrój je w drobne plasterki.
  4. Po odsączeniu grzybów na cedzaku podziel je mniejsze kawałki. Jeśli pracujesz z małymi skarbami lasu, możesz pominąć ten krok.
  5. Na blacie kuchennym ustaw słoik. Pamiętaj, aby wcześniej dobrze go przygotować — musi być idealnie czysty i wyparzony.
  6. Spód słoika zasyp pierwszą warstwą soli.
  7. I teraz zacznij budować kolejne poziomy, układając na przemian: sól, grzyby (koniecznie wewnętrzną stroną do góry) oraz przyprawy.
  8. Kluczowe jest, aby ostatnia warstwa również składała się z soli.
  9. To jednak nie koniec. Całość przykrywamy czystym talerzykiem, po czym dociskamy konstrukcję dodatkowym obciążeniem.
  10. Z biegiem czasu w słoiku powinna pojawić się solanka. Grzyby w takiej postaci należy przechowywać w chłodnym miejscu.

Warto na koniec dodać jeszcze dwie, bardzo ważne informacje. Po pierwsze, kluczowe znaczenie w całym przepisie ma fakt, że grzyby przez cały czas muszą znajdować się pod powierzchnią solanki. Gdybyś zauważył, że w twoim słoiku nie ma jej wystarczająco, koniecznie uzupełnij te braki. Po drugie, kiedy będziesz chciał użyć grzybów w swojej kuchni, zawsze wcześniej dokładnie je opłucz. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru soli z powierzchni grzybów.

Wybrane dla Ciebie