PoradyJak długo gotować grzyby? Ten trik pozwoli ci określić dokładny czas na pierwszy rzut oka

Jak długo gotować grzyby? Ten trik pozwoli ci określić dokładny czas na pierwszy rzut oka

Jak długo gotować grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak długo gotować grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
06.10.2022 08:40

Po udanym grzybobraniu często przystępujemy do przygotowania wspaniałej potrawy na bazie zebranych okazów. W związku z tym nasze leśne skarby poddajemy obróbce termicznej. Niestety nie każdy z nas wie, jak długo należy gotować grzyby. Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Gotowanie grzybów

Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Grzyby to rewelacyjny składnik wielu potraw. Nie tylko nadają daniu wyjątkowego smaku oraz aromatu, ale również wspaniale wzbogacają jego wartość odżywczą. Ważne jest jednak, aby wiedzieć, jak długo powinniśmy je gotować.

Zbyt krótka obróbka termiczna może negatywnie wpłynąć na smak naszej potrawy. Poza tym źle przygotowane grzyby niekiedy mogą również wywołać problemy gastryczne. W związku z tym poniżej zdradzamy, jak długo powinniśmy gotować te wspaniałe leśne skarby.

Jak długo gotować grzyby?

Potrawa z grzybami - Pyszności; Foto: Canva.com
Potrawa z grzybami - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że czas gotowania świeżych grzybów może wynosić od 15 do 40 minut. Wszystko zależy od gatunku grzyba. Poza tym ważny jest również jego wiek. W związku z tym młode, delikatne okazy takie jak np. maślaki wystarczy gotować przez około 15 minut. Natomiast w przypadku nieco twardszych grzybów takich jak koźlaki czas gotowania wynosi około 30 minut.

Rydze, prawdziwki oraz kurki poddajemy obróbce termicznej przez nawet 40 minut. Należy również zaznaczyć, że pod koniec gotowania warto wyjąć kawałek grzyba i ocenić jego konsystencję. Jeśli zauważymy, że okaz jest nadal twardy, warto w takim razie gotować go nieco dłużej.

Jak wyczyścić grzyby?

Niezależnie od tego, czy grzyby mamy zamiar poddać gotowaniu, czy suszeniu - należy je uprzednio wyczyścić. Dzięki temu usuniemy z naszych okazów zbędny piasek, czy pozostałości mchu. W związku z tym polecamy wyczyścić grzyby za pomocą specjalnej szczoteczki. Jeśli brud jest wyjątkowo ciężki do usunięcia - warto usunąć go za pomocą wilgotnej szmatki.

Poza tym przed obróbką termiczną grzybów warto sprawdzić również, czy nasze okazy nie są robaczywe. W związku z tym kroimy je na mniejsze części i dokładnie oglądamy ich wnętrze.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować aromatyczny krem z grzybów leśnych krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także