Jak wybrać słodkie truskawki w sklepie na pierwszy rzut oka? To proste!

Sezon na truskawki w pełni. Zarówno na targu, jak i w supermarkecie można kupić te pyszne owoce. Najlepiej jak są soczyste i słodkie. Jak wybrać słodkie truskawki na pierwszy rzut oka? Dzisiaj zdradzimy wam tę tajemnicę!

Obrazek
Agnieszka

Truskawki - pyszne owoce lata

Obrazek
Truskawki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Truskawki to najbardziej popularne letnie owoce. Często dodajemy je do koktajli, deserów, czy ciast. Truskawki to witaminowa bomba dla naszego organizmu. Owoce te są doskonałym źródłem witaminy C, składników mineralnych oraz błonnika. W związku z tym powinniśmy je spożywać każdego lata!

Najlepsze truskawki są słodkie i soczyste. Dzięki temu nie musimy dodawać cukru, czy innych składników, by poprawić ich smak. Same w sobie stanowią idealną przekąskę. Ważne jest, aby wiedzieć, jak wybrać takie truskawki. W ten sposób unikniemy zakupu kwaśnych owoców.

Jak wybrać słodkie truskawki?

Obrazek
pixabay.com

Okazuje się, że w zależności od odmiany, truskawki mogą być bardziej lub mniej słodkie w smaku. W takiej sytuacji warto znać te najsłodsze, które idealnie pasują do deserów, koktajli czy stanowią świetną przekąskę.

  • Honeoye

Jest to bardzo popularna odmiana truskawek. Owoce charakteryzują się słodkim, wyrazistym smakiem i aromatem. W związku z tym idealnie sprawdzą się jako dodatek do deserów. Ich skórka odznacza się intensywny, czerwonym kolorem. Dodatkowo Honeoye to odmiana wyjątkowo odporna na choroby i niskie temperatury.

  • Polka

Polka to bardzo słodka odmiana, która pochodzi z Holandii. Owoce mają zazwyczaj duże rozmiary, a ich kształt jest lekko stożkowaty. Truskawki te oprócz wyraźnego słodkiego smaku, wyróżniają się charakterystycznym, poziomkowym aromatem. Barwa owoców jest ciemnoczerwona. Polka spożywana jest zazwyczaj na surowo.

  • Christine

Jeśli jesteś fanem delikatnie słodkiego, zrównoważonego smaku - to odmiana Christine jest właśnie dla ciebie! Truskawki te są gotowe do jedzenia już pod koniec maja. Jest to nowa, wczesna odmiana, która wyjątkowo dobrze znosi niskie temperatury.

Teraz już wiesz jak wybrać najsłodsze odmiany truskawek. Owoce te idealnie sprawdzą się w truskawkowym przekładańcu. Wypróbuj nasz przepis już dziś!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀