Niesłychany trik babci na mrożone grzyby. Jeden patent sprawia, że zachowają świeżość nawet cały rok.

Grzyby stanowią wspaniały składnik wielu potraw i sosów. Nie tylko wzbogacają aromat dania, ale również jego smak. Niekiedy zdarza się, że mrozimy te smaczne produkty. Dzięki temu możemy cieszyć się nimi dłużej, bo aż 6 miesięcy. Okazuje się jednak, że możemy wydłużyć ten czas. Wystarczy wykonać jeden prosty trik. Poniżej podajemy najlepszy patent na mrożenie grzybów. 

ObrazekNiesłychany trik babci na mrożone grzyby. Jeden patent sprawia, że zachowają świeżość nawet cały rok. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Proste mrożenie grzybów

Obrazek
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli chcesz, aby twoje grzyby mogły stać dłużej w zamrażarce - wykonaj jedną prostą czynność. Przed zamrożeniem produktów, poddaj je obróbce termicznej. W związku z tym warto je krótko obgotować. Następnie należy je wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia. Tak przygotowane grzyby mogą stać w zamrażarce nawet 12 miesięcy. 

Jeśli chcemy użyć zamrożonych grzybów - nie musimy ich rozmrażać. W związku z tym możemy je od razu poddać obróbce cieplnej. Jednak należy pamiętać, że rozmrożonych produktów nie powinniśmy zamrażać ponowie! 

Jakie grzyby nadają się do mrożenia?

Obrazek
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Z reguły możemy zamrozić wszystkie grzyby. Jednak zazwyczaj robimy to w przypadku prawdziwków, maślaków, rydzów, czy kozaków. Należy pamiętać, że takie produkty powinny być zdrowe oraz młode. Ważne jest, aby nie były robaczywe.

O czym jeszcze warto wiedzieć podczas mrożenia grzybów?

Przed zamrożeniem grzybów, należy je dokładnie oczyścić. Niektórzy kroją je również na mniejsze kawałki. Inni natomiast mrożą w całości. Wszystko zależy od tego, do czego chcemy ich później użyć. Jeśli jesteśmy pewni tego, że grzyby będą dodane do zupy lub sosu - warto je pokroić przed zamrożeniem. W przypadku maślaków, przed wstawieniem ich do zamrażarki - należy obrać je ze skórki.

Jak zamrozić grzyby, aby się nie posklejały? Produkty najlepiej na początku wyłożyć na tackę, a następnie wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Po tym czasie dzielimy grzyby na porcje, która następnie wkładamy do odpowiedniego opakowania. Najlepiej sprawdzą się tutaj specjalne woreczki do zamrażania.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować fenomenalny schab zapiekany z ziemniakami i ogórkiem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej