Jak wybrać słodkiego arbuza zanim go przekroisz? Rozpoznaj go na pierwszy rzut oka

Arbuzy są niezastąpionymi owocami na lato. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również wspaniale nawadniają nasz organizm! W związku z tym warto sięgnąć po nie w upalne dni. Czy wiesz jak wybrać słodkiego arbuza?

ObrazekJak wybrać słodkiego, idealnego arbuza? - Pyszności
Agnieszka

Arbuzy - owoce pełen wody

Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Od czerwca do sierpnia na bazarach możemy kupić pyszne arbuzy. Owoce te są bogate w witaminy z grupy A, B, E oraz sole mineralne, takie jak potas, czy żelazo. Dodatkowo warto wspomnieć, że składają się one aż w 92% z wody. W związku z tym stanowią idealny deser w upalne dni.

Oprócz tego arbuzy są niskokaloryczne. Okazuje się, że 100 gram owocu dostarcza nam jedynie 37 kcal. Niestety jego indeks glikemiczny jest dosyć wysoki. W związku z tym nie powinien być spożywany w dużej ilości przez osoby zmagające się z cukrzycą.

Jak wybrać słodkiego arbuza?

Obrazek
Arbuzy - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Arbuzy to wyjątkowo duże owoce. Często kupujemy je w całości i niekiedy jemy przez nawet dwa dni. Nieraz zdarzyło się, że nasz owoc nie miał smaku. Okazuje się wtedy, że kilka kilogramów produktu zostało kupione na marne.

Dobrej jakości arbuz powinien być świeży, soczysty i smaczny. Jak mieć pewność, że kupimy właśnie taki owoc? Poniżej opisujemy najważniejsze cechy idealnego arbuza.

  • Brak uszkodzeń na skórce

Zewnętrzna powierzchnia owocu powinna być twarda i gładka. W przeciwnym wypadku owoc może być zepsuty w środku. Jeśli zauważymy uszkodzenia na skórce arbuza, najlepiej go odłożyć.

  • Odpowiednia barwa

Dojrzały arbuz wyróżnia się intensywnym, ciemnozielonym kolorem. Dodatkowo jego spód powinien być ciemnożółty. Najlepiej jak znajdują się na nim ciemne plamy po cukrze. Dzięki temu mamy pewność, że nasz owoc będzie wyjątkowo słodki w smaku.

  • Ogonek arbuza

Jeśli zauważysz, że ogonek arbuza jest zielony, to go nie kupuj. Taki owoc został zbyt wcześnie zerwany i nie jest jeszcze dojrzały. Najlepiej, jeśli ogonek wyróżnia się żółtą barwą, bądź go nie ma. Oznacza to, że owoc był na tyle dojrzały, że sam odczepił się od łodygi.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować arbuzowy koktajl z białą czekoladą krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟