Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu grzybów, jest nieziemsko cenna i może bardzo się przydać

Grzyby przed zamrożeniem często poddajemy obróbce termicznej. W związku z tym obgotowujemy je w wodzie. Zazwyczaj zużyty do gotowania płyn wylewamy do zlewu. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów? Ta cenna woda świetnie sprawdzi się jako baza do zup, czy sosów. Wystarczy, że ją odpowiednio przygotujesz.

ObrazekJak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów?

Obrazek
Sos grzybowy - Pyszności

Po gotowaniu grzybów została ci woda? Nie wylewaj jej. Zrób z niej pyszny koncentrat. Produkt ten wspaniale wzbogaci twoją zupę lub sos. Wystarczy, że wykonasz go według poniższej instrukcji.

Na wstępie należy zaznaczyć, że woda po obgotowanych grzybach powinna być lekko posolona. Wystarczy, że na około 3 - 4 litry dasz jedną łyżeczkę soli. Płyn gotuj na małym ogniu. Nie przykrywaj garnka. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiernej ilości wody.

Gotowy koncentrat powinien odznaczać się pięknym brązowym kolorem oraz grzybowym aromatem. Tak przygotowany płyn przelej do słoików - pamiętaj aby je uprzednio wysterylizować. Zakręć słoiki i odstaw do ostygnięcia. Po kilku godzinach poddaj słoiki procesowi pasteryzacji.

Grzyby - wartości odżywcze

Obrazek
Grzyby - Pyszności

Miłośnicy grzybów uwielbiają potrawy z ich udziałem. W związku z tym często wykorzystują te produkty w kuchni podczas przygotowywania obiadu. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku grzyby wyróżniają się również wieloma walorami zdrowotnymi.

Te cenne produkty zawierają wiele składników mineralnych, takich jak potas, czy magnez. Stanowią również świetne źródło błonnika. Oprócz tego, warto zaznaczyć, że należą one do niskokalorycznych produktów. W związku z tym mogą po nie sięgać również osoby, które dbają o swoją sylwetkę.

Wiele jadalnych grzybów wykazuje również działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, czy antyoksydacyjne. W takim razie warto włączyć te cenne produkty do swojego jadłospisu. Należy jednak zaznaczyć, że są one dosyć ciężkostrawne. W związku z tym nie zaleca się ich podawać osobom zmagającymi się z problemami żołądkowymi.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować serową roladę z kurczakiem i ogórkami krok po kroku. Potrawa ta odznacza się wyjątkowym smakiem. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej