PoradyPrzenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu grzybów, jest nieziemsko cenna i może bardzo się przydać

Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu grzybów, jest nieziemsko cenna i może bardzo się przydać

Grzyby przed zamrożeniem często poddajemy obróbce termicznej. W związku z tym obgotowujemy je w wodzie. Zazwyczaj zużyty do gotowania płyn wylewamy do zlewu. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów? Ta cenna woda świetnie sprawdzi się jako baza do zup, czy sosów. Wystarczy, że ją odpowiednio przygotujesz.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

26.08.2022 09:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów?

Sos grzybowy - Pyszności
Sos grzybowy - Pyszności

Po gotowaniu grzybów została ci woda? Nie wylewaj jej. Zrób z niej pyszny koncentrat. Produkt ten wspaniale wzbogaci twoją zupę lub sos. Wystarczy, że wykonasz go według poniższej instrukcji.

Na wstępie należy zaznaczyć, że woda po obgotowanych grzybach powinna być lekko posolona. Wystarczy, że na około 3 - 4 litry dasz jedną łyżeczkę soli. Płyn gotuj na małym ogniu. Nie przykrywaj garnka. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiernej ilości wody.

Gotowy koncentrat powinien odznaczać się pięknym brązowym kolorem oraz grzybowym aromatem. Tak przygotowany płyn przelej do słoików - pamiętaj aby je uprzednio wysterylizować. Zakręć słoiki i odstaw do ostygnięcia. Po kilku godzinach poddaj słoiki procesowi pasteryzacji.

Grzyby - wartości odżywcze

Grzyby - Pyszności
Grzyby - Pyszności

Miłośnicy grzybów uwielbiają potrawy z ich udziałem. W związku z tym często wykorzystują te produkty w kuchni podczas przygotowywania obiadu. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku grzyby wyróżniają się również wieloma walorami zdrowotnymi.

Te cenne produkty zawierają wiele składników mineralnych, takich jak potas, czy magnez. Stanowią również świetne źródło błonnika. Oprócz tego, warto zaznaczyć, że należą one do niskokalorycznych produktów. W związku z tym mogą po nie sięgać również osoby, które dbają o swoją sylwetkę.

Wiele jadalnych grzybów wykazuje również działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, czy antyoksydacyjne. W takim razie warto włączyć te cenne produkty do swojego jadłospisu. Należy jednak zaznaczyć, że są one dosyć ciężkostrawne. W związku z tym nie zaleca się ich podawać osobom zmagającymi się z problemami żołądkowymi.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować serową roladę z kurczakiem i ogórkami krok po kroku. Potrawa ta odznacza się wyjątkowym smakiem. Niebo w gębie!

trikiporadydomowe porady