Pojawiły się w polskich lasach. Podczas grzybobrania uważaj na palce umarlaka

Poszukując w lesie kurek, podgrzybków czy maślaków, możemy natknąć się również na grzyba, który już niejednemu przyspieszył ciśnienie i wprawił w osłupienie. Już sama jego nazwa — palce umarlaka — brzmi przerażająco. I jeszcze gorzej wygląda! Być może jednak jakiś śmiałek zastanawia się: czy można je zjeść?

ObrazekPalce umarlaka to niezbyt urokliwe grzyby - Pyszności; foto: Canva

Współczujemy temu, który przechadzając się pod wieczór po lesie, dostrzegł próchnilca maczugowatego. Ten odpychający grzyb z piekła rodem zdecydowanie pobudza wyobraźnie. Czy to zombie? Miejsce zbrodni? A może plan filmowy horroru klasy Z? Nic z tych rzeczy. To tylko natura przypomina o tym, jak bardzo jest różnorodna. Ktoś mógłby tu powiedzieć: być może nawet za bardzo.

Obrazek
Palce umarlaka. Strach się bać! - Pyszności; foto: Canva

Wspomniany próchnilec, czyli właśnie palce umarlaka, to nie pierwszy grzyb, który nie zachwyca swoją urodą. Nie tak dawno temu pisaliśmy tu o błyskoporku podkorowym, który wygląda jak spalona kora, a jest w rzeczywistości pysznym i zdrowym grzybem, obiektem zaciekłych poszukiwań fanów tego typu jedzenia. Czy palce umarlaka mają podobne właściwości? Niestety nie. 

Palce umarlaka w polskich lasach

Próchnilec maczugowaty nie zawdzięcza swojej nazwy przypadkowi. Przyjmuje on kształt krótkich, powykrzywianych maczug, a ponieważ zwykle rośnie w skupiskach, naprawdę można go pomylić z wystającymi z ziemi palcami truposza. Najczęściej można je spotkać w okolicy buków i dębów — zwłaszcza tych powalonych i spróchniałych. Zdarza im się wyrastać również z pni, gdzie przyczyniają się do rozkładu drzew.

Chociaż wielu ludzi uwielbia eksperymenty z jedzeniem, które wygląda (a często i smakuje) nieprzystępnie, czy może nawet obrzydliwie, to tego rodzaju hobby nie powinno dotyczyć palców umarlaka. Te grzyby nie są śmiertelnie trujące, ale ich zjedzenie oznacza szereg nieprzyjemnych następstw, od biegunek po silne zatrucia żołądkowe. Tego byśmy przecież nie chcieli.

Obrazek
Palce umarlaka rosną również na pniach - Pyszności; foto: Canva

W tym miejscu jak zawsze polecamy ostrożność podczas grzybobrania. Specjaliści w tej dziedzinie przypominają, że podczas takiej rozrywki nie ma miejsca na lekkomyślność. Jeśli nie jesteśmy przekonani co do gatunku znalezionego grzyba, po prostu zostawmy go w spokoju. Pomyłki zdarzają się każdym, ale w tej dziedzinie po prostu nie możemy sobie na nie pozwolić.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo