Pojawiły się w polskich lasach. Podczas grzybobrania uważaj na palce umarlaka

Poszukując w lesie kurek, podgrzybków czy maślaków, możemy natknąć się również na grzyba, który już niejednemu przyspieszył ciśnienie i wprawił w osłupienie. Już sama jego nazwa — palce umarlaka — brzmi przerażająco. I jeszcze gorzej wygląda! Być może jednak jakiś śmiałek zastanawia się: czy można je zjeść?

ObrazekPalce umarlaka to niezbyt urokliwe grzyby - Pyszności; foto: Canva

Współczujemy temu, który przechadzając się pod wieczór po lesie, dostrzegł próchnilca maczugowatego. Ten odpychający grzyb z piekła rodem zdecydowanie pobudza wyobraźnie. Czy to zombie? Miejsce zbrodni? A może plan filmowy horroru klasy Z? Nic z tych rzeczy. To tylko natura przypomina o tym, jak bardzo jest różnorodna. Ktoś mógłby tu powiedzieć: być może nawet za bardzo.

Obrazek
Palce umarlaka. Strach się bać! - Pyszności; foto: Canva

Wspomniany próchnilec, czyli właśnie palce umarlaka, to nie pierwszy grzyb, który nie zachwyca swoją urodą. Nie tak dawno temu pisaliśmy tu o błyskoporku podkorowym, który wygląda jak spalona kora, a jest w rzeczywistości pysznym i zdrowym grzybem, obiektem zaciekłych poszukiwań fanów tego typu jedzenia. Czy palce umarlaka mają podobne właściwości? Niestety nie. 

Palce umarlaka w polskich lasach

Próchnilec maczugowaty nie zawdzięcza swojej nazwy przypadkowi. Przyjmuje on kształt krótkich, powykrzywianych maczug, a ponieważ zwykle rośnie w skupiskach, naprawdę można go pomylić z wystającymi z ziemi palcami truposza. Najczęściej można je spotkać w okolicy buków i dębów — zwłaszcza tych powalonych i spróchniałych. Zdarza im się wyrastać również z pni, gdzie przyczyniają się do rozkładu drzew.

Chociaż wielu ludzi uwielbia eksperymenty z jedzeniem, które wygląda (a często i smakuje) nieprzystępnie, czy może nawet obrzydliwie, to tego rodzaju hobby nie powinno dotyczyć palców umarlaka. Te grzyby nie są śmiertelnie trujące, ale ich zjedzenie oznacza szereg nieprzyjemnych następstw, od biegunek po silne zatrucia żołądkowe. Tego byśmy przecież nie chcieli.

Obrazek
Palce umarlaka rosną również na pniach - Pyszności; foto: Canva

W tym miejscu jak zawsze polecamy ostrożność podczas grzybobrania. Specjaliści w tej dziedzinie przypominają, że podczas takiej rozrywki nie ma miejsca na lekkomyślność. Jeśli nie jesteśmy przekonani co do gatunku znalezionego grzyba, po prostu zostawmy go w spokoju. Pomyłki zdarzają się każdym, ale w tej dziedzinie po prostu nie możemy sobie na nie pozwolić.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇