Zapomnij o nudnej bułce tartej i maśle. Fasolka po czarnolesku jest o niebo lepsza

Takiej fasolki szparagowej prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. Przygotuj ją i naciesz oczy widokiem zajadającej się rodziny. Wszyscy będą cię błagać o przepis! Czy będziesz tak łaskawy i go im przekażesz? To już pozostawiamy w twojej gestii...

Fasolka szparagowa inna niż zwykle. Warto dać jej szansęFasolka szparagowa inna niż zwykle. Warto dać jej szansę
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

Czarnolas to niewielka wieś w województwie mazowieckim, znana przede wszystkim z fraszki Jana Kochanowskiego i samej historii słynnego polskiego poety. Fasolka szparagowa to z kolei zdrowe warzywo, którego sezon przypada na przełom czerwca i lipca. Co te dwie rzeczy mają ze sobą wspólnego? Łączy ich pewna pyszna potrawa, którą polecamy każdemu, komu znudziła się już zwykła fasolka w maśle i bułce tartej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

O tym, że fasolkę szparagową można przygotowywać na wiele różnych sposobów, zdarzyło nam się już pisać. Nie tak dawno temu naszymi kubkami smakowymi zawładnęła fasolka po francusku. Dzisiaj chcemy ci przedstawić silną konkurencję dla tej potrawy. Fasolka po czarnolesku jest równie pyszna, a zastosowane do niej składniki mogą cię zaskoczyć. Przepis pochodzi z portalu haps.pl, a jego autorką jest osoba mocno związana z Czarnolasem.

Fasolka po czarnolesku

Składniki:

  • 600 g świeżej fasolki szparagowej,
  • 2 szalotki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • wędzony twaróg lub ser feta na wierzch,
  • sól,
  • opcjonalnie: papryczka chilli,
  • dodatkowo: makaron lub ryż,
Boczek, szalotka i makaron. Ta fasolka szparagowa to coś zupełnie nowego
Boczek, szalotka i makaron. Ta fasolka szparagowa to coś zupełnie nowego © Canva | Alexander's Images

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę namocz w wodzie z odrobiną soli. Następnie pozbaw jej końcówek i ewentualnie również łyka.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni. Dodaj posiekaną szalotkę, a kiedy się zeszkli, dorzuć też fasolkę. Dopraw solą, gałką muszkatołową. Następnie skropl całość sokiem z cytryny.
  3. Całość duś do miękkości. Na koniec dodaj ugotowany makaron lub ryż. Wsyp także posiekaną natkę pietruszki.
  4. Wyłóż fasolkę szparagową na talerz. Posyp pokruszonym serem feta lub wędzonym twarogiem. Możesz również przemyśleć dodanie do dania odrobiny papryczki chilli. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze