Zapomnij o nudnej bułce tartej i maśle. Fasolka po czarnolesku jest o niebo lepsza
Takiej fasolki szparagowej prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. Przygotuj ją i naciesz oczy widokiem zajadającej się rodziny. Wszyscy będą cię błagać o przepis! Czy będziesz tak łaskawy i go im przekażesz? To już pozostawiamy w twojej gestii...
14.06.2024 | aktual.: 14.06.2024 13:00
Czarnolas to niewielka wieś w województwie mazowieckim, znana przede wszystkim z fraszki Jana Kochanowskiego i samej historii słynnego polskiego poety. Fasolka szparagowa to z kolei zdrowe warzywo, którego sezon przypada na przełom czerwca i lipca. Co te dwie rzeczy mają ze sobą wspólnego? Łączy ich pewna pyszna potrawa, którą polecamy każdemu, komu znudziła się już zwykła fasolka w maśle i bułce tartej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
O tym, że fasolkę szparagową można przygotowywać na wiele różnych sposobów, zdarzyło nam się już pisać. Nie tak dawno temu naszymi kubkami smakowymi zawładnęła fasolka po francusku. Dzisiaj chcemy ci przedstawić silną konkurencję dla tej potrawy. Fasolka po czarnolesku jest równie pyszna, a zastosowane do niej składniki mogą cię zaskoczyć. Przepis pochodzi z portalu haps.pl, a jego autorką jest osoba mocno związana z Czarnolasem.
Fasolka po czarnolesku
Składniki:
- 600 g świeżej fasolki szparagowej,
- 2 szalotki,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- wędzony twaróg lub ser feta na wierzch,
- sól,
- opcjonalnie: papryczka chilli,
- dodatkowo: makaron lub ryż,
Sposób przygotowania:
- Fasolkę namocz w wodzie z odrobiną soli. Następnie pozbaw jej końcówek i ewentualnie również łyka.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni. Dodaj posiekaną szalotkę, a kiedy się zeszkli, dorzuć też fasolkę. Dopraw solą, gałką muszkatołową. Następnie skropl całość sokiem z cytryny.
- Całość duś do miękkości. Na koniec dodaj ugotowany makaron lub ryż. Wsyp także posiekaną natkę pietruszki.
- Wyłóż fasolkę szparagową na talerz. Posyp pokruszonym serem feta lub wędzonym twarogiem. Możesz również przemyśleć dodanie do dania odrobiny papryczki chilli. Smacznego!