Zapomnij o nudnej bułce tartej i maśle. Fasolka po czarnolesku jest o niebo lepsza

Takiej fasolki szparagowej prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. Przygotuj ją i naciesz oczy widokiem zajadającej się rodziny. Wszyscy będą cię błagać o przepis! Czy będziesz tak łaskawy i go im przekażesz? To już pozostawiamy w twojej gestii...

Fasolka szparagowa inna niż zwykle. Warto dać jej szansęFasolka szparagowa inna niż zwykle. Warto dać jej szansę
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

Czarnolas to niewielka wieś w województwie mazowieckim, znana przede wszystkim z fraszki Jana Kochanowskiego i samej historii słynnego polskiego poety. Fasolka szparagowa to z kolei zdrowe warzywo, którego sezon przypada na przełom czerwca i lipca. Co te dwie rzeczy mają ze sobą wspólnego? Łączy ich pewna pyszna potrawa, którą polecamy każdemu, komu znudziła się już zwykła fasolka w maśle i bułce tartej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

O tym, że fasolkę szparagową można przygotowywać na wiele różnych sposobów, zdarzyło nam się już pisać. Nie tak dawno temu naszymi kubkami smakowymi zawładnęła fasolka po francusku. Dzisiaj chcemy ci przedstawić silną konkurencję dla tej potrawy. Fasolka po czarnolesku jest równie pyszna, a zastosowane do niej składniki mogą cię zaskoczyć. Przepis pochodzi z portalu haps.pl, a jego autorką jest osoba mocno związana z Czarnolasem.

Fasolka po czarnolesku

Składniki:

  • 600 g świeżej fasolki szparagowej,
  • 2 szalotki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • wędzony twaróg lub ser feta na wierzch,
  • sól,
  • opcjonalnie: papryczka chilli,
  • dodatkowo: makaron lub ryż,
Boczek, szalotka i makaron. Ta fasolka szparagowa to coś zupełnie nowego
Boczek, szalotka i makaron. Ta fasolka szparagowa to coś zupełnie nowego © Canva | Alexander's Images

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę namocz w wodzie z odrobiną soli. Następnie pozbaw jej końcówek i ewentualnie również łyka.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni. Dodaj posiekaną szalotkę, a kiedy się zeszkli, dorzuć też fasolkę. Dopraw solą, gałką muszkatołową. Następnie skropl całość sokiem z cytryny.
  3. Całość duś do miękkości. Na koniec dodaj ugotowany makaron lub ryż. Wsyp także posiekaną natkę pietruszki.
  4. Wyłóż fasolkę szparagową na talerz. Posyp pokruszonym serem feta lub wędzonym twarogiem. Możesz również przemyśleć dodanie do dania odrobiny papryczki chilli. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯