Do ciasta z truskawkami dodaję warzywo. Podbija smak razy tysiąc

Brzmi jak szaleństwo? Może i tak. Ale serio! Dodanie tego warzywa do ciasta z truskawkami to nie fanaberia (jak mleko owsiane z szafranem i pyłem jednorożca), tylko stary, sprawdzony, wręcz boski patent.

Ciasto z truskawkami i rabarbaremCiasto z truskawkami i rabarbarem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Gdy sezon na truskawki rozpędza się na dobre, kuchnie pachną latem, wspomnieniami z dzieciństwa i... cukrem. Ale jeśli chcesz, żeby Twoje wypieki naprawdę zapadły w pamięć, warto zrobić coś więcej niż tylko klasyczny truskawkowy deser. Tutaj wchodzi on, cały na różowo-zielono - rabarbar (tak, botanicznie i biologicznie to jest warzywo, nieważne jak bardzo ktoś zaklina rzeczywistość). Ciasto truskawkowe z rabarbarem to coś tak wspaniałego, że nie będziesz umiał się temu oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Ciasto z truskawkami i rabarbarem to świetny pomysł na deser

Wiem, że to brzmi dziwnie, bo robimy dżemy i kompoty z rabarbaru, ale to naprawdę jest warzywo. Jednak nie daj się zwieść tej prostej klasyfikacji. Ma on duszę owocu, kwaśny temperament i niepowtarzalny smak. W duecie z truskawkami staje się absolutnym hitem. Tworzy kwaśno-słodki kontrast, który sprawia, że ciasto z truskawkami i rabarbarem to prawdziwa symfonia smaków. Możesz to sprawdzić sam, robiąc ten obłędny deser.

To zestawienie działa na kilku poziomach. Truskawki dają słodycz i soczystość, kojarzoną z pierwszymi prawdziwie ciepłymi dniami. Rabarbar dodaje nuty kwaśne i lekko cierpkie, dzięki czemu nie robi się mdło ani przesłodko. Balans jest idealny - nie potrzebujesz wiadra cukru, by ciasto z truskawkami i rabarbarem było słodkie. Sam deser truskawkowy wydaje się pospolity i trochę nudny, ale z tym warzywem wzniesiesz swoje (i nie tylko swoje) kubki smakowe na wyżyny. Co ciekawe, rabarbar podczas pieczenia zachowuje strukturę i nie rozlewa się. Dzięki temu nie będziesz mieć cukrowej papki z piekarnika.

Pomysł na idealne ciasto z truskawkami i rabarbarem

Choć możliwości jest mnóstwo (od tart, przez ciasta drożdżowe, aż po muffinki), najprostszym i najbardziej efektownym wypiekiem jest ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem. Robi się je szybko, składniki są tanie i łatwo dostępne, a efekt zniewalający.


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła (lub margaryny),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka (wyciągnij wcześniej, powinny mieć temperaturę pokojową),
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub olejek migdałowy,
  • szczypta soli,
  • 300 g truskawek,
  • 200 g rabarbaru,
  • kruszonka (np. z 50 g masła, 50 g cukru i 80 g mąki).

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania dodatków. Umyj je i osusz. Usuń wszelkie włókna i szypułki. Truskawki przekrój na pół, rabarbar pokrój na plasterki. Jeśli owoce są soczyste, oprósz je mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie puszczą za dużo soku.
  2. Masło ucieraj z cukrem przez kilka minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
  3. Dodaj wanilię, jogurt i szczyptę soli. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodaj do ciasta – najlepiej na dwa razy, mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Możesz przesiać przez sitko.
  4. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ułóż równomiernie truskawki i rabarbar. Możesz je lekko wcisnąć w ciasto.
  5. Posyp cukrem trzcinowym lub kruszonką (wygnieć razem masło, cukier i mąkę, a następnie pokrusz masę), jeśli chcesz bardziej deserowy efekt.
  6. Piecz w temperaturze 180°C przez 40–45 minut lub do tzw. suchego patyczka – środek powinien być sprężysty, a wierzch złocisty. Ciasto z truskawkami i rabarbarem wystudź.
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce