Do ciasta z truskawkami dodaję warzywo. Podbija smak razy tysiąc

Brzmi jak szaleństwo? Może i tak. Ale serio! Dodanie tego warzywa do ciasta z truskawkami to nie fanaberia (jak mleko owsiane z szafranem i pyłem jednorożca), tylko stary, sprawdzony, wręcz boski patent.

Ciasto z truskawkami i rabarbaremCiasto z truskawkami i rabarbarem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Gdy sezon na truskawki rozpędza się na dobre, kuchnie pachną latem, wspomnieniami z dzieciństwa i... cukrem. Ale jeśli chcesz, żeby Twoje wypieki naprawdę zapadły w pamięć, warto zrobić coś więcej niż tylko klasyczny truskawkowy deser. Tutaj wchodzi on, cały na różowo-zielono - rabarbar (tak, botanicznie i biologicznie to jest warzywo, nieważne jak bardzo ktoś zaklina rzeczywistość). Ciasto truskawkowe z rabarbarem to coś tak wspaniałego, że nie będziesz umiał się temu oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Ciasto z truskawkami i rabarbarem to świetny pomysł na deser

Wiem, że to brzmi dziwnie, bo robimy dżemy i kompoty z rabarbaru, ale to naprawdę jest warzywo. Jednak nie daj się zwieść tej prostej klasyfikacji. Ma on duszę owocu, kwaśny temperament i niepowtarzalny smak. W duecie z truskawkami staje się absolutnym hitem. Tworzy kwaśno-słodki kontrast, który sprawia, że ciasto z truskawkami i rabarbarem to prawdziwa symfonia smaków. Możesz to sprawdzić sam, robiąc ten obłędny deser.

To zestawienie działa na kilku poziomach. Truskawki dają słodycz i soczystość, kojarzoną z pierwszymi prawdziwie ciepłymi dniami. Rabarbar dodaje nuty kwaśne i lekko cierpkie, dzięki czemu nie robi się mdło ani przesłodko. Balans jest idealny - nie potrzebujesz wiadra cukru, by ciasto z truskawkami i rabarbarem było słodkie. Sam deser truskawkowy wydaje się pospolity i trochę nudny, ale z tym warzywem wzniesiesz swoje (i nie tylko swoje) kubki smakowe na wyżyny. Co ciekawe, rabarbar podczas pieczenia zachowuje strukturę i nie rozlewa się. Dzięki temu nie będziesz mieć cukrowej papki z piekarnika.

Pomysł na idealne ciasto z truskawkami i rabarbarem

Choć możliwości jest mnóstwo (od tart, przez ciasta drożdżowe, aż po muffinki), najprostszym i najbardziej efektownym wypiekiem jest ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem. Robi się je szybko, składniki są tanie i łatwo dostępne, a efekt zniewalający.


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła (lub margaryny),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka (wyciągnij wcześniej, powinny mieć temperaturę pokojową),
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub olejek migdałowy,
  • szczypta soli,
  • 300 g truskawek,
  • 200 g rabarbaru,
  • kruszonka (np. z 50 g masła, 50 g cukru i 80 g mąki).

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania dodatków. Umyj je i osusz. Usuń wszelkie włókna i szypułki. Truskawki przekrój na pół, rabarbar pokrój na plasterki. Jeśli owoce są soczyste, oprósz je mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie puszczą za dużo soku.
  2. Masło ucieraj z cukrem przez kilka minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
  3. Dodaj wanilię, jogurt i szczyptę soli. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodaj do ciasta – najlepiej na dwa razy, mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Możesz przesiać przez sitko.
  4. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ułóż równomiernie truskawki i rabarbar. Możesz je lekko wcisnąć w ciasto.
  5. Posyp cukrem trzcinowym lub kruszonką (wygnieć razem masło, cukier i mąkę, a następnie pokrusz masę), jeśli chcesz bardziej deserowy efekt.
  6. Piecz w temperaturze 180°C przez 40–45 minut lub do tzw. suchego patyczka – środek powinien być sprężysty, a wierzch złocisty. Ciasto z truskawkami i rabarbarem wystudź.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy