Do ciasta z truskawkami dodaję warzywo. Podbija smak razy tysiąc

Brzmi jak szaleństwo? Może i tak. Ale serio! Dodanie tego warzywa do ciasta z truskawkami to nie fanaberia (jak mleko owsiane z szafranem i pyłem jednorożca), tylko stary, sprawdzony, wręcz boski patent.

Ciasto z truskawkami i rabarbaremCiasto z truskawkami i rabarbarem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Gdy sezon na truskawki rozpędza się na dobre, kuchnie pachną latem, wspomnieniami z dzieciństwa i... cukrem. Ale jeśli chcesz, żeby Twoje wypieki naprawdę zapadły w pamięć, warto zrobić coś więcej niż tylko klasyczny truskawkowy deser. Tutaj wchodzi on, cały na różowo-zielono - rabarbar (tak, botanicznie i biologicznie to jest warzywo, nieważne jak bardzo ktoś zaklina rzeczywistość). Ciasto truskawkowe z rabarbarem to coś tak wspaniałego, że nie będziesz umiał się temu oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Ciasto z truskawkami i rabarbarem to świetny pomysł na deser

Wiem, że to brzmi dziwnie, bo robimy dżemy i kompoty z rabarbaru, ale to naprawdę jest warzywo. Jednak nie daj się zwieść tej prostej klasyfikacji. Ma on duszę owocu, kwaśny temperament i niepowtarzalny smak. W duecie z truskawkami staje się absolutnym hitem. Tworzy kwaśno-słodki kontrast, który sprawia, że ciasto z truskawkami i rabarbarem to prawdziwa symfonia smaków. Możesz to sprawdzić sam, robiąc ten obłędny deser.

To zestawienie działa na kilku poziomach. Truskawki dają słodycz i soczystość, kojarzoną z pierwszymi prawdziwie ciepłymi dniami. Rabarbar dodaje nuty kwaśne i lekko cierpkie, dzięki czemu nie robi się mdło ani przesłodko. Balans jest idealny - nie potrzebujesz wiadra cukru, by ciasto z truskawkami i rabarbarem było słodkie. Sam deser truskawkowy wydaje się pospolity i trochę nudny, ale z tym warzywem wzniesiesz swoje (i nie tylko swoje) kubki smakowe na wyżyny. Co ciekawe, rabarbar podczas pieczenia zachowuje strukturę i nie rozlewa się. Dzięki temu nie będziesz mieć cukrowej papki z piekarnika.

Pomysł na idealne ciasto z truskawkami i rabarbarem

Choć możliwości jest mnóstwo (od tart, przez ciasta drożdżowe, aż po muffinki), najprostszym i najbardziej efektownym wypiekiem jest ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem. Robi się je szybko, składniki są tanie i łatwo dostępne, a efekt zniewalający.


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła (lub margaryny),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka (wyciągnij wcześniej, powinny mieć temperaturę pokojową),
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub olejek migdałowy,
  • szczypta soli,
  • 300 g truskawek,
  • 200 g rabarbaru,
  • kruszonka (np. z 50 g masła, 50 g cukru i 80 g mąki).

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania dodatków. Umyj je i osusz. Usuń wszelkie włókna i szypułki. Truskawki przekrój na pół, rabarbar pokrój na plasterki. Jeśli owoce są soczyste, oprósz je mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie puszczą za dużo soku.
  2. Masło ucieraj z cukrem przez kilka minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
  3. Dodaj wanilię, jogurt i szczyptę soli. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodaj do ciasta – najlepiej na dwa razy, mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Możesz przesiać przez sitko.
  4. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ułóż równomiernie truskawki i rabarbar. Możesz je lekko wcisnąć w ciasto.
  5. Posyp cukrem trzcinowym lub kruszonką (wygnieć razem masło, cukier i mąkę, a następnie pokrusz masę), jeśli chcesz bardziej deserowy efekt.
  6. Piecz w temperaturze 180°C przez 40–45 minut lub do tzw. suchego patyczka – środek powinien być sprężysty, a wierzch złocisty. Ciasto z truskawkami i rabarbarem wystudź.

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec