WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Na deser piekę szwedzkie ciasto z rabarbarem. O niebo lepsze niż klasyczne drożdżowe

Bardzo lubię wypieki z rabarbarem. Mają nieoczywisty, słodko-kwaskowaty smak i wiosną królują na moim stole. Nigdy się nie nudzą, bo można je przygotowywać w wielu wersjach. Ostatnio odkryłam przepis, który pochodzi ze Szwecji. Jest prosty, szybki, a ciasto wszyscy zachwalają.

To ciasto jest proste do przygotowaniaTo ciasto jest proste do przygotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
1

Rabarbar to uniwersalne warzywo, które pasuje do wielu wypieków. Klasyka to oczywiście ciasta drożdżowe czy ucierane. Świetnie pasuje też do ciasta kruchego. Jego smak dobrze harmonizuje ze słodkim budyniem czy bezą. Wielu z nas zachwyca też smak rabarbaru pod maślaną kruszonką. Dlatego przepisom na desery z rabarbarem można by poświęcić całą książkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Jak Szwedzi pieką ciasto z rabarbarem

Rabarbar to roślina, która cieszy się popularnością w kuchni. Trzeba jednak przyznać, że słodkie wypieki są dla wielu z nas ulubionym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Dlatego przepisy na takie ciasta znajdziemy w wielu krajach. Tarty z rabarbarem lubią Francuzi, jednak Szwedzi mają znacznie prostszy sposób na taki deser. Jest to doskonałe ciasto biszkoptowe. Układa się na nim kawałki rabarbaru, plastry masła, a potem posypuje cukrem. Ten prosty zabieg sprawia, że na wierzchu powstaje pyszna i chrupiąca warstwa. A tak zapieczony rabarbar wręcz rozpływa się w ustach.

Jak przygotować rabarbar do wypieków?

Przygotowanie rabarbaru do ciasta jest proste. Przede wszystkim należy dokładnie umyć łodygi. Kiedy są młode, można pokroić je na plasterki bez obierania, natomiast starsze warto obrać z zewnętrznych włókien.

Rabarbar doskonale komponuje się z innymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jabłka. Można go również łączyć z przyprawami, takimi jak cynamon, kardamon, imbir czy wanilia, które podkreślą jego smak. Szwedzkie ciasto z rabarbarem doskonale smakuje także z takimi dodatkami, jak lody czy bita śmietana.

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 450 g rabarbaru,
  • 2 jajka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • brązowy cukier do posypania,
  • ulubione przyprawy, cynamon, kardamon czy wanilia.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar pokrój w drobną kostkę.
  2. Jajka ubij z cukrem ubij na jasną, puszystą masę. Powinna ona zwiększyć objętość.
  3. Do tak przygotowanej masy, przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę przelej do formy i wyrównaj powierzchnię.
  5. Ułóż na wierzchu rabarbar, na nim zaś cienkie plasterki zimnego masła. Całość posyp brązowym cukrem, wymieszanym z ulubioną przyprawą.
  6. Ciasto piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze