Na deser piekę szwedzkie ciasto z rabarbarem. O niebo lepsze niż klasyczne drożdżowe

Bardzo lubię wypieki z rabarbarem. Mają nieoczywisty, słodko-kwaskowaty smak i wiosną królują na moim stole. Nigdy się nie nudzą, bo można je przygotowywać w wielu wersjach. Ostatnio odkryłam przepis, który pochodzi ze Szwecji. Jest prosty, szybki, a ciasto wszyscy zachwalają.

To ciasto jest proste do przygotowaniaTo ciasto jest proste do przygotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rabarbar to uniwersalne warzywo, które pasuje do wielu wypieków. Klasyka to oczywiście ciasta drożdżowe czy ucierane. Świetnie pasuje też do ciasta kruchego. Jego smak dobrze harmonizuje ze słodkim budyniem czy bezą. Wielu z nas zachwyca też smak rabarbaru pod maślaną kruszonką. Dlatego przepisom na desery z rabarbarem można by poświęcić całą książkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Jak Szwedzi pieką ciasto z rabarbarem

Rabarbar to roślina, która cieszy się popularnością w kuchni. Trzeba jednak przyznać, że słodkie wypieki są dla wielu z nas ulubionym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Dlatego przepisy na takie ciasta znajdziemy w wielu krajach. Tarty z rabarbarem lubią Francuzi, jednak Szwedzi mają znacznie prostszy sposób na taki deser. Jest to doskonałe ciasto biszkoptowe. Układa się na nim kawałki rabarbaru, plastry masła, a potem posypuje cukrem. Ten prosty zabieg sprawia, że na wierzchu powstaje pyszna i chrupiąca warstwa. A tak zapieczony rabarbar wręcz rozpływa się w ustach.

Jak przygotować rabarbar do wypieków?

Przygotowanie rabarbaru do ciasta jest proste. Przede wszystkim należy dokładnie umyć łodygi. Kiedy są młode, można pokroić je na plasterki bez obierania, natomiast starsze warto obrać z zewnętrznych włókien.

Rabarbar doskonale komponuje się z innymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jabłka. Można go również łączyć z przyprawami, takimi jak cynamon, kardamon, imbir czy wanilia, które podkreślą jego smak. Szwedzkie ciasto z rabarbarem doskonale smakuje także z takimi dodatkami, jak lody czy bita śmietana.

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 450 g rabarbaru,
  • 2 jajka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • brązowy cukier do posypania,
  • ulubione przyprawy, cynamon, kardamon czy wanilia.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar pokrój w drobną kostkę.
  2. Jajka ubij z cukrem ubij na jasną, puszystą masę. Powinna ona zwiększyć objętość.
  3. Do tak przygotowanej masy, przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę przelej do formy i wyrównaj powierzchnię.
  5. Ułóż na wierzchu rabarbar, na nim zaś cienkie plasterki zimnego masła. Całość posyp brązowym cukrem, wymieszanym z ulubioną przyprawą.
  6. Ciasto piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa