Smażę stertę naleśników i przekładam pysznym kremem. Gdy dodam polewę i orzeszki, mam najlepszy deser

Na pierwszy rzut oka można pomylić go z tortem lub warstwowym ciastem. Zamiast jednak biszkoptowych blatów są tutaj naleśniki. To przepis, który idealnie łączy w sobie prostotę przygotowania i efektowny wygląd.

Tort naleśnikowy za pysznym kremeTort naleśnikowy za pysznym kreme
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tort z naleśników to przepis, który uratuje niejedną kryzysową sytuację. Niewyrośnięty biszkopt czy zakalec nie będą problemem. Naleśniki wychodzą każdemu, a czekolada, orzechy i krem twarogowy zamienią je w pyszny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Tort naleśnikowy z kremem

Naleśniki wcale nie muszą być nudne i sztampowe. Zamiast zawijać je w rulon czy składać w kopertę, ułóż je w stosiku. Oczywiście nie ma tutaj miejsca na nudę, bo między kolejnymi plackami skrywa się prosty krem na bazie twarogu oraz serka mascarpone. Pełnię szczęścia zapewnia dodatkowo czekoladowa polewa oraz orzeszki.

Tort naleśnikowy z czekoladą
Tort naleśnikowy z czekoladą © Adobe Stock

Deser naleśnikowy świetnie sprawdzi się na specjalne uroczystości, rodzinne podwieczorki czy wizytę teściowej. Możesz do środka dorzucić także świeże owoce, na przykład plasterki truskawek, borówki czy maliny. Doda to lekkości i świeżości w czasie lata.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • olej.

Krem

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego,
  • 3-4 łyżki cukru pudru.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 150 ml śmietanki kremówki.

Do posypania:

  • pół szklanki podprażonych posiekanych orzechów laskowych.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od naleśników. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3. Smaż na patelni posmarowanej olejem i odstaw do wystudzenia.
  4. W dużej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  5. W osobnej misce wymieszaj łyżką lub zmiksuj na niskich obrotach schłodzony serek mascarpone i zmielony twaróg.
  6. Delikatnie, partiami, dodawaj ubitą śmietankę do mieszanki mascarpone i twarogu. Mieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką.
  7. Powstałym kremem przekładaj naleśniki. Możesz do środka dorzucać też posiekane orzechy. Ostatni naleśnik pozostaw bez masy.
  8. Czekoladę rozpuść w śmietanę i polej tort naleśnikowy.
  9. Posyp pozostałymi orzechami.
  10. Gotowy tort naleśnikowy wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby masa dobrze stężała, a smaki się połączyły.

Po tym czasie tort naleśnikowy jest już gotowy. Krój go na porcje jak ciasto. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej