Smażę stertę naleśników i przekładam pysznym kremem. Gdy dodam polewę i orzeszki, mam najlepszy deser

Na pierwszy rzut oka można pomylić go z tortem lub warstwowym ciastem. Zamiast jednak biszkoptowych blatów są tutaj naleśniki. To przepis, który idealnie łączy w sobie prostotę przygotowania i efektowny wygląd.

Tort naleśnikowy za pysznym kremeTort naleśnikowy za pysznym kreme
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tort z naleśników to przepis, który uratuje niejedną kryzysową sytuację. Niewyrośnięty biszkopt czy zakalec nie będą problemem. Naleśniki wychodzą każdemu, a czekolada, orzechy i krem twarogowy zamienią je w pyszny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Tort naleśnikowy z kremem

Naleśniki wcale nie muszą być nudne i sztampowe. Zamiast zawijać je w rulon czy składać w kopertę, ułóż je w stosiku. Oczywiście nie ma tutaj miejsca na nudę, bo między kolejnymi plackami skrywa się prosty krem na bazie twarogu oraz serka mascarpone. Pełnię szczęścia zapewnia dodatkowo czekoladowa polewa oraz orzeszki.

Tort naleśnikowy z czekoladą
Tort naleśnikowy z czekoladą © Adobe Stock

Deser naleśnikowy świetnie sprawdzi się na specjalne uroczystości, rodzinne podwieczorki czy wizytę teściowej. Możesz do środka dorzucić także świeże owoce, na przykład plasterki truskawek, borówki czy maliny. Doda to lekkości i świeżości w czasie lata.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • olej.

Krem

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego,
  • 3-4 łyżki cukru pudru.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 150 ml śmietanki kremówki.

Do posypania:

  • pół szklanki podprażonych posiekanych orzechów laskowych.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od naleśników. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3. Smaż na patelni posmarowanej olejem i odstaw do wystudzenia.
  4. W dużej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  5. W osobnej misce wymieszaj łyżką lub zmiksuj na niskich obrotach schłodzony serek mascarpone i zmielony twaróg.
  6. Delikatnie, partiami, dodawaj ubitą śmietankę do mieszanki mascarpone i twarogu. Mieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką.
  7. Powstałym kremem przekładaj naleśniki. Możesz do środka dorzucać też posiekane orzechy. Ostatni naleśnik pozostaw bez masy.
  8. Czekoladę rozpuść w śmietanę i polej tort naleśnikowy.
  9. Posyp pozostałymi orzechami.
  10. Gotowy tort naleśnikowy wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby masa dobrze stężała, a smaki się połączyły.

Po tym czasie tort naleśnikowy jest już gotowy. Krój go na porcje jak ciasto. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟