Kucharz zamienił rabarbar w kulinarne cudo. Aż chce się zjeść podwójną porcję

Rabarbar, czyli rzewień, to warzywo, które większości kojarzy się z kompotami. Sprawdzi się też do wypieków i deserów, a w grupie tych drugich znalazł się nowy przepis od szefa kuchni Michała Toczyłowskiego. Jego opis naleśników ze specjalnie podkolorowanym rabarbarem to mistrzostwo świata.

Szef kuchni BAKEN zamienia rabarbar w pyszny deser z naleśnikamiSzef kuchni BAKEN zamienia rabarbar w pyszny deser z naleśnikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook BAKEN
Magdalena Pomorska

Wiosna nieśmiało rozpycha się w kuchni, a wraz z nią pojawiają się pierwsze łodygi rabarbaru - różowe, kwaskowate, nostalgiczną nutą przypominające beztroskie dzieciństwo. To doskonały moment, by sięgnąć po sprawdzone domowe klasyki. A co bardziej domowego niż naleśniki? Zwłaszcza takie, które odwołują się do babcinej kuchni, ale z nowoczesnym, smakowitym twistem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Naleśniki usmaż jak u babci

O swoim autorskim pomyśle na naleśniki z rabarbarem opowiada Michał Toczyłowski, szef kuchni warszawskiego BAKEN:

- Chciałem, żeby te naleśniki były lekko grubsze, bo nasze babcie nie smażyły takich bardzo cienkich naleśników w stylu crepes suzette. No, umówmy się, zawsze gdzieś tam grubsze, nawet ciężko niektóre czasem było zwinąć - mówi kucharz.

To nie tylko ukłon w stronę tradycji, ale i pretekst, by ciasto nabrało więcej smaku. Michał dodaje do niego startą skórkę z cytrusów albo mak, co pięknie ożywia strukturę i aromat. Smażenie? Na średnio rozgrzanej patelni, koniecznie natłuszczonej – ale z umiarem:

- Nie lejemy oleju, tylko smarujemy tłuszczem, najlepiej ręcznikiem papierowym. Tłuszcz w sprayu też się świetnie sprawdza. I wystarczy natłuścić patelnię co 6-7 naleśników. Naprawdę nie trzeba więcej - wyjaśnia ekspert.

Naleśniki z rabarbarem - jak to zrobić?

Zestawienie słodkiej, aksamitnej białej czekolady z kwaskowatością rabarbaru to majstersztyk. Michał Toczyłowski zdradza, że jego krem to połączenie śmietany, wanilii, zestu z cytryny i oczywiście białej czekolady.

- Wszystko razem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Schładzam, a później ubiham. Krem jest puszysty, delikatny, pięknie się łączy z rabarbarem - zachęca szef.

Ale największą tajemnicą jest sposób przygotowania samego rabarbaru. Michał podkreśla, że naturalnie traci on swój różowy kolor, dlatego w kuchni BAKEN wykorzystuje się syrop z dodatkiem hibiskusa. Sprawdzi się też wywar z płatków róży.

- Kąpiemy rabarbar w syropie w 75-80 stopniach, żeby był lekko al dente, z charakterem. Taki różowy rabarbar nie tylko wygląda świetnie, ale i smakuje wyjątkowo. Syrop również dajemy na talerz, żeby było w czym jeszcze te naleśniki sobie utaplać - dodaje Toczyłowski.

Całość wieńczy nostalgiczna wisienka na torcie - domowe sezamki. To danie nie potrzebuje być serwowane na gorąco - wystarczy, by było przyjemnie ciepłe. Idealne na leniwe śniadanie, deser do popołudniowej kawy albo niedzielny brunch z rodziną. A może nawet jako elegancki finał kolacji?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇