Drożdżówki z serem domowej roboty

Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pyszne drożdżówki z serem domowej roboty. Kiedy je skosztujesz, na pewno się w nich zakochasz!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Składniki na ciasto

  1. 2 szt. jajko jedno do ciasta, drugie do posmarowania
  2. 500 g mąka przesiana
  3. 7 g drożdże instant
  4. 250 ml mleko letnie
  5. 120 g masło roztopione
  6. 50 g cukier puder

Serowa masa

  1. 35 g masło miękkie
  2. 85 g cukier puder
  3. 2 szt. żółtka
  4. 400 g ser z wiaderka do serników

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą drożdże, łyżkę cukru pudru, 50 ml letniego mleka oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut.

Obrazek

2. W dużej misce umieść resztę: mąki, mleka oraz cukru pudru. Nie zapomnij dodać rozczynu, który przed chwilą zrobiłaś, jajka oraz roztopione masło. Zagnieć na ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj masę serową, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier puder, żółtka oraz ser na serniki. Następnie podziel ciasto na pół. Z pierwszej części rozwałkuj prostokąt, po czym nanieś na niego masę i złóż boki do środka.

Obrazek

4. Podziel całość na prostokąty i zwiń jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

5. Z drugiej części ciasta wytnij kółka i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy szklanki zrób w nich wgłębienia i umieść tam masę serową.

Obrazek

6. Posmaruj drożdżówki jajkiem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości