PrzepisDrożdżówki z serem domowej roboty

Drożdżówki z serem domowej roboty

Drożdżówki z serem domowej roboty
Pyszności

12.06.2019 12:00, aktual.: 19.03.2024 11:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pyszne drożdżówki z serem domowej roboty. Kiedy je skosztujesz, na pewno się w nich zakochasz!

Składniki:

Składniki na ciasto

  1. 2 szt. jajko jedno do ciasta, drugie do posmarowania
  2. 500 g mąka przesiana
  3. 7 g drożdże instant
  4. 250 ml mleko letnie
  5. 120 g masło roztopione
  6. 50 g cukier puder

Serowa masa

  1. 35 g masło miękkie
  2. 85 g cukier puder
  3. 2 szt. żółtka
  4. 400 g ser z wiaderka do serników

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą drożdże, łyżkę cukru pudru, 50 ml letniego mleka oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut.

Obraz

2. W dużej misce umieść resztę: mąki, mleka oraz cukru pudru. Nie zapomnij dodać rozczynu, który przed chwilą zrobiłaś, jajka oraz roztopione masło. Zagnieć na ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj masę serową, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier puder, żółtka oraz ser na serniki. Następnie podziel ciasto na pół. Z pierwszej części rozwałkuj prostokąt, po czym nanieś na niego masę i złóż boki do środka.

Obraz

4. Podziel całość na prostokąty i zwiń jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

5. Z drugiej części ciasta wytnij kółka i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy szklanki zrób w nich wgłębienia i umieść tam masę serową.

Obraz

6. Posmaruj drożdżówki jajkiem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz