Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pyszne drożdżówki z serem domowej roboty. Kiedy je skosztujesz, na pewno się w nich zakochasz!
Pyszności
12.06.2019 | aktual.: 19.03.2024 11:37
Składniki:
Składniki na ciasto
2 szt. jajko jedno do ciasta, drugie do posmarowania
500 g mąka przesiana
7 g drożdże instant
250 ml mleko letnie
120 g masło roztopione
50 g cukier puder
Serowa masa
35 g masło miękkie
85 g cukier puder
2 szt. żółtka
400 g ser z wiaderka do serników
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą drożdże, łyżkę cukru pudru, 50 ml letniego mleka oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
2. W dużej misce umieść resztę: mąki, mleka oraz cukru pudru. Nie zapomnij dodać rozczynu, który przed chwilą zrobiłaś, jajka oraz roztopione masło. Zagnieć na ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę.
3. W międzyczasie przygotuj masę serową, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier puder, żółtka oraz ser na serniki. Następnie podziel ciasto na pół. Z pierwszej części rozwałkuj prostokąt, po czym nanieś na niego masę i złóż boki do środka.
4. Podziel całość na prostokąty i zwiń jak na zdjęciu poniżej.
5. Z drugiej części ciasta wytnij kółka i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy szklanki zrób w nich wgłębienia i umieść tam masę serową.
6. Posmaruj drożdżówki jajkiem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).