Drożdżówki z serem domowej roboty

Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pyszne drożdżówki z serem domowej roboty. Kiedy je skosztujesz, na pewno się w nich zakochasz!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Składniki na ciasto

  1. 2 szt. jajko jedno do ciasta, drugie do posmarowania
  2. 500 g mąka przesiana
  3. 7 g drożdże instant
  4. 250 ml mleko letnie
  5. 120 g masło roztopione
  6. 50 g cukier puder

Serowa masa

  1. 35 g masło miękkie
  2. 85 g cukier puder
  3. 2 szt. żółtka
  4. 400 g ser z wiaderka do serników

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą drożdże, łyżkę cukru pudru, 50 ml letniego mleka oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut.

Obrazek

2. W dużej misce umieść resztę: mąki, mleka oraz cukru pudru. Nie zapomnij dodać rozczynu, który przed chwilą zrobiłaś, jajka oraz roztopione masło. Zagnieć na ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj masę serową, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier puder, żółtka oraz ser na serniki. Następnie podziel ciasto na pół. Z pierwszej części rozwałkuj prostokąt, po czym nanieś na niego masę i złóż boki do środka.

Obrazek

4. Podziel całość na prostokąty i zwiń jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

5. Z drugiej części ciasta wytnij kółka i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy szklanki zrób w nich wgłębienia i umieść tam masę serową.

Obrazek

6. Posmaruj drożdżówki jajkiem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo