Zamiast makaronu, dodaję nietypowe kluseczki. Rosół zyskuje leśny posmak

W lasach pojawiły się już pierwsze maślaki, borowiki i prawdziwki. Warto wykorzystać je do przygotowania prostych, grzybowych kluseczek, które nadadzą zupie niepowtarzalnego, leśnego smaku i aromatu. Przygotujesz je w kilka chwil.

Dodaj do zupy. Smakują lepiej niż makaronDodaj do zupy. Smakują lepiej niż makaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W tym roku sezon grzybowy rozpoczął się nieco wcześniej, bowiem prawdziwki, maślaki, koźlarze czy borowiki pojawiły się już w drugiej połowie sierpnia. Choć szczyt sezonu dopiero przed nami, warto wykorzystać je w kuchni już teraz.

Można dodać do jajecznicy, zalać je octem czy… wykorzystać do przygotowania grzybowych kluseczek, które urozmaicą niedzielny rosół czy barszcz czerwony. Nadają wyjątkowego aromatu i są banalnie proste w przygotowaniu. Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić kluseczki grzybowe?

Rosół to król niedzielnych obiadów. W niektórych domach spożywa się co najmniej raz w tygodniu. Zwykle podaje się go razem z makaronem, jednak najlepiej smakuje z dodatkiem miękkich, puszystych klusek, które niegdyś tak często przygotowywane były przez nasze babcie.

Jak je zrobić? To banalnie proste. Wystarczy zmieszać ze sobą mąkę, jajka i odrobinę soli, a tak przygotowaną masę przelać do wrzącej wody i gotować aż do wypłynięcia. W praktyce zajmuje to około pięciu minut.

To podstawowy przepis, który można dowolnie modyfikować. Warto wzbogacić go o świeże zioła (np. rozmaryn, bazylię) czy o grzyby. Takie kluski sprawdza się zarówno w przypadku zupy grzybowej, jak i rosołu, aromatycznego barszczu, a nawet pomidorowej. W ten prosty sposób wzniesiesz ich smak na zupełnie nowy poziom.

Kluski grzybowe — przepis

Jak zrobić kluski grzybowe? Możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych grzybów. Świeże należy podsmażyć, a następnie zblendować na gładką papkę. Suszone wystarczy zmielić na pył w malakserze lub młynku do kawy. Reszki grzybowego pudru można wykorzystać jako przyprawę, np. do sosów, sałatek lub kanapek.

Składniki:

  • 6 kopiastych łyżek mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu,
  • 5 suszonych grzybów (lub 3 świeże),
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby pokrój na małe kawałki, wrzuć je do malaksera i zmiel na gładki pył.
  2. Wyciągnij miskę. Wrzuć do niej puder z grzybów, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, jajka, śmietanę oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wkładaj do niej po jednej łyżce masy. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze przez minutę.
  4. Gotowe kluski przełóż do miski. Podawaj z ulubioną zupą.

Porada:

Używasz świeżych grzybów? Podsmaż je na patelni z dodatkiem masła. Kiedy zmiękną, zblenduj je na gładką papkę i dodaj je do gotowej masy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej