Zamiast makaronu, dodaję nietypowe kluseczki. Rosół zyskuje leśny posmak
30.08.2024 19:37, aktual.: 31.08.2024 17:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W lasach pojawiły się już pierwsze maślaki, borowiki i prawdziwki. Warto wykorzystać je do przygotowania prostych, grzybowych kluseczek, które nadadzą zupie niepowtarzalnego, leśnego smaku i aromatu. Przygotujesz je w kilka chwil.
W tym roku sezon grzybowy rozpoczął się nieco wcześniej, bowiem prawdziwki, maślaki, koźlarze czy borowiki pojawiły się już w drugiej połowie sierpnia. Choć szczyt sezonu dopiero przed nami, warto wykorzystać je w kuchni już teraz.
Można dodać do jajecznicy, zalać je octem czy… wykorzystać do przygotowania grzybowych kluseczek, które urozmaicą niedzielny rosół czy barszcz czerwony. Nadają wyjątkowego aromatu i są banalnie proste w przygotowaniu. Poznaj prosty przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić kluseczki grzybowe?
Rosół to król niedzielnych obiadów. W niektórych domach spożywa się co najmniej raz w tygodniu. Zwykle podaje się go razem z makaronem, jednak najlepiej smakuje z dodatkiem miękkich, puszystych klusek, które niegdyś tak często przygotowywane były przez nasze babcie.
Jak je zrobić? To banalnie proste. Wystarczy zmieszać ze sobą mąkę, jajka i odrobinę soli, a tak przygotowaną masę przelać do wrzącej wody i gotować aż do wypłynięcia. W praktyce zajmuje to około pięciu minut.
To podstawowy przepis, który można dowolnie modyfikować. Warto wzbogacić go o świeże zioła (np. rozmaryn, bazylię) czy o grzyby. Takie kluski sprawdza się zarówno w przypadku zupy grzybowej, jak i rosołu, aromatycznego barszczu, a nawet pomidorowej. W ten prosty sposób wzniesiesz ich smak na zupełnie nowy poziom.
Kluski grzybowe — przepis
Jak zrobić kluski grzybowe? Możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych grzybów. Świeże należy podsmażyć, a następnie zblendować na gładką papkę. Suszone wystarczy zmielić na pył w malakserze lub młynku do kawy. Reszki grzybowego pudru można wykorzystać jako przyprawę, np. do sosów, sałatek lub kanapek.
Składniki:
- 6 kopiastych łyżek mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu,
- 5 suszonych grzybów (lub 3 świeże),
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Grzyby pokrój na małe kawałki, wrzuć je do malaksera i zmiel na gładki pył.
- Wyciągnij miskę. Wrzuć do niej puder z grzybów, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, jajka, śmietanę oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wkładaj do niej po jednej łyżce masy. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze przez minutę.
- Gotowe kluski przełóż do miski. Podawaj z ulubioną zupą.
Porada:
Używasz świeżych grzybów? Podsmaż je na patelni z dodatkiem masła. Kiedy zmiękną, zblenduj je na gładką papkę i dodaj je do gotowej masy.