Dodaj 2 łyżki taniego składnika, a kluski śląskie wyjdą jak z najlepszej restauracji

Kluski śląskie to tradycyjne danie, które wielu kojarzy z domowym jedzeniem. Choć ich przygotowanie wydaje się proste, czasem zdarza się, że kluski wychodzą twarde lub rozpadają się podczas gotowania. Istnieje jednak prosty sposób na to, aby kluski śląskie zawsze były mięciutkie i puszyste, niczym z najlepszej restauracji! Wystarczy dodać do ciasta dwie łyżki taniego składnika, który z pewnością masz w swojej kuchni.

Dodaj 2 łyżki taniego składnika, a kluski śląskie wyjdą jak z najlepszej restauracjiDodaj 2 łyżki taniego składnika, a kluski śląskie wyjdą jak z najlepszej restauracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HENRYK_NIESTROJ
Marcin Michałowski

Kluski śląskie to klasyk polskiej kuchni, który często gości na naszych stołach. Są one znane z miękkiej, delikatnej konsystencji, a także charakterystycznej dziurki w środku, która gromadzi sos. Tradycyjny przepis na kluski śląskie to połączenie ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajek i soli. Jednak istnieje pewien prosty i tani trik, który sprawi, że twoje kluski śląskie będą jeszcze lepsze. Kluczem do idealnej konsystencji jest dodanie do ciasta dwóch łyżek kaszy manny. Ten niepozorny składnik nadaje kluseczkom niezwykłą miękkość, jednocześnie sprawiając, że są one elastyczne i nie twardnieją po ugotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Jak przygotować kluski śląskie z kaszą manną?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 średnie jajka,
  • 300 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Po ugotowaniu lekko je ostudź, ale muszą pozostać ciepłe.
  2. Następnie ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich jajka, mąkę ziemniaczaną oraz kaszę manną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę.
  3. Z przygotowanego ciasta formuj małe kuleczki, które następnie spłaszczaj w dłoniach, tworząc charakterystyczne wgłębienie w środku.
  4. Tak przygotowane kluski gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 3 minuty, aby osiągnęły idealną konsystencję.

Pamiętaj, że oprócz grysiku, kluczowa jest również odpowiednia technika gotowania. Nie gotuj klusek zbyt długo, aby nie stwardniały. Stosując się do tych prostych wskazówek, z pewnością przygotujesz kluski śląskie, które zachwycą twoich bliskich swoim smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej