PrzepisZupyZłapałam się za głowę, kiedy mama dodała do zupy ogórkowej. Teraz gotuję tak samo

Złapałam się za głowę, kiedy mama dodała do zupy ogórkowej. Teraz gotuję tak samo

Zupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchni, obok którego nie da się przejść obojętnie. Kwaśny wywar z kiszonymi ogórkami z dodatkiem warzyw to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Z tym prostym dodatkiem będzie jeszcze smaczniejsza.

Zupa ogórkowa- Pyszności
Zupa ogórkowa- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.08.2023 08:22

Zacznę od szczerego wyznania: uwielbiam zupę ogórkową. Zapewne znajdzie się całe mnóstwo fanów tego polskiego dania z ogórkami kiszonymi w roli głównej. W podstawowym przepisie nie może zabraknąć również warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka czy pietruszka.

Prawdziwą mistrzynią jej przyrządzania jest moja mama. Bez względu na to, jak wielki gar zupy ugotuje, za każdym razem znika do ostatniej chochelki. Chociaż sama potrafią przygotować całkiem niezłą ogórkową, to do jej wersji kompletnie się nie umywała. Podczas jednej z wizyt w domu rodzinnym podpytałam ją, jaka jest tajemnica idealnej zupy. Zdradziła mi, że w garnku z ogórkową ląduje jeden składnik, którego nikt się nie spodziewa. Chodzi o... jabłka!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza zupa ogórkowa

Składniki:

  • 500 g ogórków kiszonych, 
  • 700 g porcji rosołowej, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 2 jabłka, 
  • pietruszka, 
  • marchew, 
  • kawałek pora, 
  • kawałek selera, 
  • 5 szklanek wody, 
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc., 
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • 2-3 liście laurowe
Zupa ogórkowa- Pyszności
Zupa ogórkowa- Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka oraz ogórki ścieram na tarce o średnich lub dużych oczkach.
  2. Porcję rosołową przekładam do garnka, zalewam wodą i zagotowuję. Dodaję obrane i umyte warzywa: marchewkę, por oraz seler. Dorzucam sól, pieprz oraz liście laurowe i gotuję przez 45 minut.
  3. Po godzinie wyciągam z bulionu wszystko poza marchewką i mięsem. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję, aż będą miękkie.
  4. Na koniec dorzucam starte ogórki oraz jabłka i gotuję przez 30 minut. Na koniec zabielam zupę śmietanką, hartując ją wcześniej w chochelce zupy.
  5. Gotową zupę nakładam na talerze. Całość możesz posypać dodatkowo świeżym koperkiem. Smacznego!


Jak zrobić zupę ogórkową?

Najważniejsze jest to, aby nie dodawać kiszonych ogórków, zanim ziemniaki się nie ugotują. Zawarty w nich kwas sprawi, że proces gotowania zostanie zatrzymany i warzywa będą twarde. Śmietankę przed dodaniem do zupy hartujemy, aby nie powstały nieestetyczne grudki. Dodatek jabłek świetnie podkręci smak. Nie musisz się obawiać, że zdominują ogórki - to kwaśna nuta zdecydowanie wychodzi tutaj na prowadzenie.

Wybrane dla Ciebie