Zapomnij o oklepanych buraczkach. Ta sałatka do obiadu jest o niebo lepsza

Gotowane buraczki to jeden z najpopularniejszych dodatkow do obiadu. Chociaż smaczne, to każdemu mogą w końcu się znudzić. Warto sięgnąć wtedy po pyszną alternatywę, która urozmaici obiad. Ta sałatka to pyszny strzał w dziesiątkę.

Sałatka z buraków - PysznościSałatka z buraków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw, które dostępne są w sklepach niemal przez cały rok. W tej sałatce występują w połączeniu z jednym z przysmaków, który znaleźć można obowiązkowo w wielu polskich spiżarniach - ogórkami kiszonymi. Całość podkręca dodatkowo dodatek cebuli. Jest pysznie i zdrowo, a na dodatek przygotowanie to bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu

Sałatka z buraków do obiadu

Buraki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz potasu. Ogórki kiszone dostarczają probiotyków, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.

Surówka z buraków i ogórków kiszonych doskonale smakuje jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadu lub jako składnik sałatek. Wystarczy ugotować buraki, pokroić je i połączyć z pozostałymi składnikami.

Sałatka z buraków i ogórków kiszonych

W tym przepisie wykorzystasz ugotowane buraki, które już gotowe możesz kupić w sklepie, by zaoszczędzić czas. Smakują tak samo, jak te gotowane w domu, a ty nie musisz brudzić rąk. Możesz oczywiście ugotować je samodzielnie - wystarczy je umyć i ugotować wraz ze skórką, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od wielkości buraków i wynosi około godzinę.

Sałatka z buraków- Pyszności
Sałatka z buraków- Pyszności © Canva

Przygotowanie tej surówki nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a sama surówka składa się z kilku prostych kroków. Połączenie słodkawych buraków, wyrazistej cebuli i kwaskowatych ogórków kiszonych tworzy niepowtarzalny smak tej sałatki.

Składniki

  • 5 średnich buraków,
  • 1 cebula,
  • 4 kiszone ogórki,
  • pęczek koperku,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane buraki zetrzyj na dużych oczach tarki lub pokrój w kostkę.
  2. Ogórki kiszone pokrój w kostkę lub zetrzyj, a cebulę i koperek posiekaj.
  3. Połącz wszystkie składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Przykryj miskę folią spożywczą i schłódź w lodówce przez około pół godziny przed podaniem.

Prosta surówka jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus