Zapomnij o oklepanych buraczkach. Ta sałatka do obiadu jest o niebo lepsza

Gotowane buraczki to jeden z najpopularniejszych dodatkow do obiadu. Chociaż smaczne, to każdemu mogą w końcu się znudzić. Warto sięgnąć wtedy po pyszną alternatywę, która urozmaici obiad. Ta sałatka to pyszny strzał w dziesiątkę.

Sałatka z buraków - PysznościSałatka z buraków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw, które dostępne są w sklepach niemal przez cały rok. W tej sałatce występują w połączeniu z jednym z przysmaków, który znaleźć można obowiązkowo w wielu polskich spiżarniach - ogórkami kiszonymi. Całość podkręca dodatkowo dodatek cebuli. Jest pysznie i zdrowo, a na dodatek przygotowanie to bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu

Sałatka z buraków do obiadu

Buraki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz potasu. Ogórki kiszone dostarczają probiotyków, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.

Surówka z buraków i ogórków kiszonych doskonale smakuje jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadu lub jako składnik sałatek. Wystarczy ugotować buraki, pokroić je i połączyć z pozostałymi składnikami.

Sałatka z buraków i ogórków kiszonych

W tym przepisie wykorzystasz ugotowane buraki, które już gotowe możesz kupić w sklepie, by zaoszczędzić czas. Smakują tak samo, jak te gotowane w domu, a ty nie musisz brudzić rąk. Możesz oczywiście ugotować je samodzielnie - wystarczy je umyć i ugotować wraz ze skórką, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od wielkości buraków i wynosi około godzinę.

Sałatka z buraków- Pyszności
Sałatka z buraków- Pyszności © Canva

Przygotowanie tej surówki nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a sama surówka składa się z kilku prostych kroków. Połączenie słodkawych buraków, wyrazistej cebuli i kwaskowatych ogórków kiszonych tworzy niepowtarzalny smak tej sałatki.

Składniki

  • 5 średnich buraków,
  • 1 cebula,
  • 4 kiszone ogórki,
  • pęczek koperku,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane buraki zetrzyj na dużych oczach tarki lub pokrój w kostkę.
  2. Ogórki kiszone pokrój w kostkę lub zetrzyj, a cebulę i koperek posiekaj.
  3. Połącz wszystkie składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Przykryj miskę folią spożywczą i schłódź w lodówce przez około pół godziny przed podaniem.

Prosta surówka jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis