Pieczeń rzymska z przepisu Magdy Gessler. W Wielkanoc będzie królować na twoim stole

Pieczeń rzymska kojarzy się ze świętami. Wyróżniają ją jajka, które są ważnym symbolem Wielkanocy. Przygotowuje się ją znacznie szybciej i prościej niż pasztet. Nie musisz się obawiać wpadki, bo uda się nawet jeśli planujesz upiec ją w tym roku po raz pierwszy. Mamy świetny przepis od Magdy Gessler.

Pieczeń rzymskaPieczeń rzymska
Źródło zdjęć: © Getty Images | Maryna Iaroshenko
Dorota Gepert

Pieczeń rzymska to klasyka polskiej kuchni. Bazuje na delikatnym mięsie wieprzowym, ale można dodawać do niej też wołowinę. W jej środku kryją się jajka na twardo, a na wierzchu ma chrupiącą skórkę. Warto podać ją już na wielkanocne śniadanie, bo świetnie smakuje z ćwikłą, chrzanem, sałatką jarzynową. Nie masz pomysłu na świąteczny obiad? Pieczeń rzymska z ziemniakami i zieloną sałatą to świetny pomysł. Nie wiemy, w jakiej formie będzie ją jadła Magda Gessler, ale mamy sprawdzony przepis restauratorki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Przepis Magdy Gessler na świąteczną pieczeń

Przepis Magdy Gessler bazuje na wieprzowinie. Na pieczeń idealnie nadaje się karkówka lub łopatka bez kości. Mięso zmiel samodzielnie, to zawsze najlepsza opcja. Tradycyjnie doprawia się je majerankiem i cząbrem. W przepisie Magdy Gessler znalazło się znacznie więcej przypraw. I to właśnie sekret jej pieczeni. Obficie dodaje do mięsa bazylię, tymianek, słodką paprykę. Restauratorka nie podaje konkretnej ilości przypraw, ale sugeruje, by ich nie żałować. I to nie koniec, bo jeszcze czosnek i świeży koperek. Pieczeń rzymską można przygotować bez jajek na twardo w środku. I taka jest wersja przepisu Magdy Gessler. Jednak na święta to będzie miły i smaczny akcent. Nie rezygnuj z niego!

Pieczeń rzymska - krok po kroku

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 120 g mleka,
  • 50 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 1 kajzerka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • ½ pęczka koperku,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • papryka słodka,
  • sól i pieprz,
  • olej do wysmarowania formy,
  • odrobina bułki tartej,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę zalej mlekiem, a potem dobrze odciśnij. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym maśle. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Mięso przełóż do miski, dodaj bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka i bułkę tartą dosyp do smaku przyprawy. Wyrób całość na gładką masę.
  3. 1/3 masy przełóż do foremki keksówki wysmarowanej olejem i delikatnie obsypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na mięsie ułóż pośrodku w szeregu ugotowane jajka. Dołóż resztę masy mięsnej, formując górkę nad jajkami. Kilkukrotnie stuknij keksówką o blat stołu. Dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza. Pieczeń posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz 50-60 minut w 180 stopniach C (grzanie góra-dół).
  4. Foremkę wysmaruj olejem i delikatnie obsyp bułką tartą. Przełóż do niej mięso i kilkukrotnie stuknij keksówką o blat stołu. Dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza.
Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować