PrzepisWielkanocJajka otulam mięsem i zapiekam. Na Wielkanoc znika szybciej niż pasztet

Jajka otulam mięsem i zapiekam. Na Wielkanoc znika szybciej niż pasztet

Świąteczna pieczeń z jajkiem nie tylko świetnie wygląda na wielkanocnym stole, ale jeszcze lepiej smakuje. Można jeść ją samodzielnie, położyć na kanapki lub polać sosem, na przykład chrzanowym. Nie może jej zabraknąć w trakcie tegorocznych świąt.

Pieczeń z jajkiem - Pyszności
Pieczeń z jajkiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iaroshenko

19.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 12:51

Pieczeń rzymska, nazywana też fałszywym zającem, to proste i efektowne danie, które znakomicie sprawdzi się na Wielkanoc. Do pieczenia możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa: wieprzowego, indyczego, drobiowego. Najlepiej sprawdzi się jednak wieprzowina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem

Prosty przepis, niedrogie i łatwo dostępne składniki i pyszny efekt końcowy - pieczeń rzymska to danie, które zdecydowanie warto znać. Świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki zamiast klasycznej wędliny, a i zniknie szybko jako samodzielna przekąska.

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska© Getty Images | LauriPatterson

Robi się ją o wiele łatwiej niż pasztet, dzięki czemu to świetna propozycja dla tych, którzy nie do końca pewnie czują się w kuchni. Jeśli chcesz, aby pieczeń wyglądała jeszcze bardziej elegancko na stole, możesz zapiec ją w cieście francuskim lub kruchym.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 jajka surowe,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • cebula,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz, papryka, tymianek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od bułki. Zalej ją mlekiem i odstaw na bok, aby nasiąknęła.
  2. Przygotuj farsz. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem. Dodaj namoczoną bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dołóż musztardę.
  3. Dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami do gustu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Uformuj pieczeń. Wyłóż foremkę keksową papierem do pieczenia. Do środka włóż około 1/3 przygotowanego farszu.
  5. Ułóż ugotowane jajka w rzędzie na środku farszu.
  6. Na jajkach rozłóż pozostałą część mięsnej masy, formując górkę.
  7. Posmaruj pieczeń z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
  8. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw pieczeń, aby przestygła. Następnie pokrój ją w średniej grubości plastry i ułóż na talerzu. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl