Jajka otulam mięsem i zapiekam. Na Wielkanoc znika szybciej niż pasztet
Świąteczna pieczeń z jajkiem nie tylko świetnie wygląda na wielkanocnym stole, ale jeszcze lepiej smakuje. Można jeść ją samodzielnie, położyć na kanapki lub polać sosem, na przykład chrzanowym. Nie może jej zabraknąć w trakcie tegorocznych świąt.
19.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 12:51
Pieczeń rzymska, nazywana też fałszywym zającem, to proste i efektowne danie, które znakomicie sprawdzi się na Wielkanoc. Do pieczenia możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa: wieprzowego, indyczego, drobiowego. Najlepiej sprawdzi się jednak wieprzowina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczeń rzymska z jajkiem
Prosty przepis, niedrogie i łatwo dostępne składniki i pyszny efekt końcowy - pieczeń rzymska to danie, które zdecydowanie warto znać. Świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki zamiast klasycznej wędliny, a i zniknie szybko jako samodzielna przekąska.
Robi się ją o wiele łatwiej niż pasztet, dzięki czemu to świetna propozycja dla tych, którzy nie do końca pewnie czują się w kuchni. Jeśli chcesz, aby pieczeń wyglądała jeszcze bardziej elegancko na stole, możesz zapiec ją w cieście francuskim lub kruchym.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 jajka surowe,
- pół szklanki bułki tartej,
- cebula,
- 1 szklanka mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz, papryka, tymianek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od bułki. Zalej ją mlekiem i odstaw na bok, aby nasiąknęła.
- Przygotuj farsz. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem. Dodaj namoczoną bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dołóż musztardę.
- Dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami do gustu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Uformuj pieczeń. Wyłóż foremkę keksową papierem do pieczenia. Do środka włóż około 1/3 przygotowanego farszu.
- Ułóż ugotowane jajka w rzędzie na środku farszu.
- Na jajkach rozłóż pozostałą część mięsnej masy, formując górkę.
- Posmaruj pieczeń z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
- Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw pieczeń, aby przestygła. Następnie pokrój ją w średniej grubości plastry i ułóż na talerzu. Smacznego!