W mojej rodzinie zawsze robi się na Wielkanoc. Niektórzy się krzywią, ale my uwielbiamy

Galareta wieprzowa niegdyś szturmem podbijała stoły, zwłaszcza podczas większych uroczystości, dzisiaj wiele osób odsuwa ją od siebie z obrzydzeniem. W moim domu nadal szykuje się zimne nóżki, również na święta wielkanocne.

Galareta wieprzowaGalareta wieprzowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu osób to rzecz nie do przyjęcia. Niemniej nie sposób nie przyznać, że galareta wieprzowa to prawdziwy delikates, a podana z octem lub chrzanem czy ćwikłą obok świeżego chleba smakuje rozkosznie. W mojej rodzinie to absolutny klasyk, który obligatoryjnie pojawia się na świątecznym stole. Również na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Dlaczego warto jeść galaretę wieprzową? Zimne nóżki są zdrowsze, niż mogłoby się wydawać

Repetki, czyli nogi wieprzowe, na bazie których szykuje się galaretę wieprzową, mają bardzo dużo elastyny oraz kolagenu. Warto przy tym wspomnieć, że wywar z nóżek wieprzowych powinien być gotowany długo i wolno, gdyż dopiero wtedy wydzielany jest naturalny kolagen. To właśnie dzięki niemu galareta zastyga oraz poszczycić się może zbawiennym wpływem na kondycję kości.

Kolagen to białko trudne do uzyskania (nie ma go prawie w żadnym jedzeniu), znajduje się jednak w chrząstkach, skórkach wieprzowych i tkance łącznej. Tym samym więc ten naturalnie występujący w galarecie z nóżek jest niezwykle cenny. Warto jednak pamiętać, o tym, że galarety wieprzowej nie należy spożywać w nadmiarze. Ze względu na dużą zawartości tłuszczu, może wpłynąć na wzrost stężenia cholesterolu we krwi.

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa © Pixabay

Galareta wieprzowa z golonki i nóżek na Wielkanoc. Przepis na zimne nóżki

Składniki:

  • 1,5 kg golonki wieprzowej,
  • 5 nóżek wieprzowych,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 marchewki,
  • garść liści laurowych,
  • 2 pietruszki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • por,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Nóżki oraz golonkę umyj i oczyść. Następnie wrzuć je do dużego garnka i zalej wodą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Nie przykrywaj w tym czasie garnka.
  2. Oczyść i pokrój marchewkę, pietruszkę i pora. Warzywa wrzuć do garnka z mięsem po ok. dwóch godzinach gotowania. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Pod koniec gotowania wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia.
  4. Mięso oraz warzywa wyjmij z wywaru. Następnie mięso pokrój na drobne kawałki. Układaj je w salaterkach obok warzyw i zalewaj ugotowanym bulionem. Całość odstaw do ostygnięcia w chłodne miejsce, a następnie przełóż do lodówki, by galareta stężała.
  5. Zimne nóżki podawaj skropione octem w towarzystwie świeżego pieczywa.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"