Nie mocz grzybów w wodzie. Wypróbuj staropolski sposób i użyj innego płynu

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy przygotowujemy wiele tradycyjnych potraw, w tym pierogi z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jednak nierozłącznie wiąże się z moczeniem suszonych grzybów, co niestety trwa nawet cały dzień. Na szczęście jest sposób, aby przyspieszyć ten proces. Wystarczy użyć innego płynu niż woda.

Jak prawidłowo moczyć grzyby? Jak prawidłowo moczyć grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to klasyk wigilijnego stołu, jednak ich przygotowanie bywa czasochłonne ze względu na konieczność moczenia grzybów, co potrafi trwać nawet całą noc. Odkryj staropolski trik, który znacznie przyspieszy proces przygotowywania grzybów na pierogi, sprawiając jednocześnie, że nabiorą one wyjątkowo delikatnego smaku. Nie mocz grzybów w wodzie – użyj mleka i przekonaj się, jakie to proste!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbków nigdy za wiele. A te w wersji mini skrywają same rarytasy

Dlaczego warto moczyć grzyby w mleku?

Tradycyjne moczenie suszonych grzybów w wodzie to praktyka, która nie zawsze jest wygodna, zwłaszcza gdy mamy ograniczony czas. Dlatego alternatywne rozwiązanie, jakim jest moczenie grzybów w osolonym mleku, okazuje się pomocne. Oprócz znacznej oszczędności czasu ten sposób, nadaje grzybom subtelny smak, eliminując przy tym ewentualną goryczkę.

Moczenie suszonych grzybów w mleku ma kilka zalet. Po pierwsze, skraca czas potrzebny do późniejszego ugotowania grzybów. Tradycyjnie w wodzie gotowałyby się około 90 minut, natomiast w mleku będą miękkie już nawet w 30 lub 60 minut. Po drugie, mleko nadaje grzybom delikatny smak i sprawia, że pozbywają się posmaku goryczki.

Grzyby w mleku - jak to zrobić?

Aby namoczyć suszone grzyby w mleku, należy najpierw dokładnie oczyścić je ze wszelkich zanieczyszczeń. Następnie należy zalać je ciepłym mlekiem, dodać szczyptę soli i pozostawić na około 5-6 godzin. Po tym czasie grzyby będą miękkie i gotowe do dalszej obróbki.

Wypróbuj staropolski sposób na moczenie grzybów i przyspiesz przygotowania świątecznych potraw. Dzięki temu trikowi, pierogi z kapustą i suszonymi grzybami staną się nie tylko smaczne, ale także znacznie szybciej trafią na wigilijny stół, pozostawiając więcej czasu na wspólne rodzinne chwile.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej