Wigilijne pierogi od Anny Lewandowskiej bez grama zwykłej mąki. Wręcz rozpływają się w ustach
Do Wigilii Bożego Narodzenia coraz mniej czasu. Te ostatnie dni warto wykorzystać na lepienie pierogów. Szczególnie, że jest to czynność praco- i czasochłonna, a do przygotowania jest naprawdę spora ilość. Jeśli wolisz wersję bezglutenową, to poznaj przepis na wigilijne pierogi od Anny Lewandowskiej.
22.12.2022 | aktual.: 08.08.2023 13:16
Wigilijne pierogi od Anny Lewandowskiej - zachwycą Cię smakiem!
Ostatnie lata pokazały, że w przypadku dań na wigilijny stół, są pewne odstępstwa od tradycji. Dokładamy wszelkich starań, by przygotowane potrawy były zdrowe i niskokaloryczne. Jako, że pierogi są obowiązkową potrawą na wigilijnym stole, to co powiesz na bezglutenowe wigilijne pierogi od Anny Lewandowskiej. Jest to tradycyjna opcja, z tym, że nie wykorzystano tu mąki pszennej. Efekt? Na pewno zaskoczy Cię pozytywnie. Swoja recepturą podzieliła się z nami Anna Lewandowska - miłośniczka zdrowego żywienia.
Jak przygotować wigilijne pierogi od Anny Lewandowskiej?
Receptura jest bardzo zbliżona do tradycyjnej wersji pierogów. Wyjdą równie smaczne, a może jeszcze lepsze. Najlepiej będzie, gdy przekonacie się sami!
Składniki na ciasto:
- 80 g mąki kukurydzianej
- 250 g mąki z tapioki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 160 g mąki ryżowej
- szczypta soli morskiej
- 300 ml wrzątku
- 60 oleju kokosowego rozpuszczonego w 10 ml wrzącej wody
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na farsz:
- łyżka masła klarowanego
- 250 g suszonych grzybów
- mała cebula
- odrobina pieprzu czarnego
- marchewka
- liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Wigilijne pierogi od Anny Lewandowskiej to danie, które Cię zachwyci. Rozpoczynamy od namoczenia grzybów - robimy to przez 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy suche składniki, dodajemy wrzątek i dodajemy roztopiony olej kokosowy. Mieszamy ręcznie w misce i dodajemy kolejne 150 ml wody. Ugniatamy do momentu, kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Gdy będzie zbyt suche, to dobrze dolać wodę. Zawijamy je w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na godzinę.
Te 60 minut dobrze jest wykorzystać na przygotowanie farszu. Na patelnię podsmażamy cebulę na maśle klarowanym. Dodajemy pozostałe składniki, wraz ze startą marchewką. Dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. Namoczone grzyby wraz z wodą wlewamy do garnka i gotujemy przez 40 minut. Pod koniec wyjmujemy liść laurowy, a grzyby kroimy bardzo drobno. Łączymy je z pozostałymi składnikami na patelni. Na stolnicy podsypanej mąką ryżową wyrabiamy ciasto, wycinamy kółka, nadziewamy je farszem, lepimy i gotujemy pierogi. Wigilijne pierogi od Anny Lewandowskiej są gotowe. Smacznego!
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić roladę z karpia z pietruszką, parmezanem i chrzanem: