Najgorsze smarowidło do chleba. Jest nafaszerowane chemią i tłuszczem
Serek topiony to produkt pochodny sera, ale bywa też, z serem nie ma nic wspólnego. W gigantycznej ofercie tego typu produktów zapewne znajdą się te godne polecenia, jednak trudno znaleźć je w morzu podróbek faszerowanych szkodliwymi dodatkami. Na co zwracać szczególną uwagę, decydując się na kupno serków topionych?
14.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:50
Dzisiaj na rynku dostępna jest ogromna gama serków topionych. W sklepach przyciągają uwagę kolorowymi opakowaniami, różnorodnymi formami pakowania (od kostek po pojedyncze plastry) oraz mnogością dodatków smakowych: ziół, grzybów, wędlin, ryb czy owoców morza. Jedzone od czasu do czasu nie wyrządzą spustoszenia w orgazmie, jednak warto mieć na względzie, że to produkt wysokoprzetworzony, pełen niezdrowych dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym są serki topione? Czy jest w nich ser?
Metoda produkcji serków topionych nadal podobna jest do tej stosowanej 100 lat temu. Składniki, takie jak ser podpuszczkowy, białka mleka, masło, sole emulgujące, przyprawy, aromaty, sól kuchenna oraz dodatki smakowe, są topione w temperaturze 70-95 stopni. Następnie powstałą masę rozlewa się na gorąco do opakowań, a potem schładza.
Tak produkcja serków topionych wyglądałaby w świecie idealnym. Niestety, w rzeczywistości produkty te zawierają sporo konserwantów, aromatów, emulgatorów i utwardzaczy, a sam ser to tylko niewielki procent całości. Co więcej, na rynku dostępne są produkty, w których sera nie znajdziemy w ogóle - wówczas nazwa się je produktami seropodobnymi lub kremami topionymi.
Serki topione - nafaszerowane tłuszczem i konserwantami
Na liście składników serków topionych często znajdują się niekorzystne dla zdrowia dodatki. Mogą zawierać, na przykład, utwardzone tłuszcze roślinne, które znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia. Tzw. tłuszcze trans sprzyjają otyłości, zaburzają funkcjonowanie układu oddechowego i rozrodczego oraz wielu narządów, w tym mózgu czy trzustki. Mogą także przyczyniać się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.
Innym niekorzystnym składnikiem serków topionych mogą być fosforany, które w nadmiarze mogą zaburzać równowagę organizmu, przyczyniając się do gorszego przyswajania wapnia, magnezu i cynku, a także syntezy witaminy D.
Wiele produktów tego typu zawiera również kontrowersyjny karagen (E 407), który pełni rolę zagęstnika i stabilizatora. Mimo że Unia Europejska wciąż umieszcza ten dodatek na liście "quantum saris", czyli substancji, które mogą być stosowane do wszystkich produktów spożywczych (bez określania maksymalnej dopuszczalnej zawartości), pojawiają się badania naukowe sugerujące, że jego nadmierne spożycie może uszkadzać błonę śluzową żołądka i jelit, wywoływać stany zapalne i owrzodzenia, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów.