Najgorsze smarowidło do chleba. Jest nafaszerowane chemią i tłuszczem

Serek topiony to produkt pochodny sera, ale bywa też, z serem nie ma nic wspólnego. W gigantycznej ofercie tego typu produktów zapewne znajdą się te godne polecenia, jednak trudno znaleźć je w morzu podróbek faszerowanych szkodliwymi dodatkami. Na co zwracać szczególną uwagę, decydując się na kupno serków topionych?

Ser toionySerki topione są pełne tłuszczu i konserwantów
Źródło zdjęć: © Getty Images | ninikas

Dzisiaj na rynku dostępna jest ogromna gama serków topionych. W sklepach przyciągają uwagę kolorowymi opakowaniami, różnorodnymi formami pakowania (od kostek po pojedyncze plastry) oraz mnogością dodatków smakowych: ziół, grzybów, wędlin, ryb czy owoców morza. Jedzone od czasu do czasu nie wyrządzą spustoszenia w orgazmie, jednak warto mieć na względzie, że to produkt wysokoprzetworzony, pełen niezdrowych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Czym są serki topione? Czy jest w nich ser?

Metoda produkcji serków topionych nadal podobna jest do tej stosowanej 100 lat temu. Składniki, takie jak ser podpuszczkowy, białka mleka, masło, sole emulgujące, przyprawy, aromaty, sól kuchenna oraz dodatki smakowe, są topione w temperaturze 70-95 stopni. Następnie powstałą masę rozlewa się na gorąco do opakowań, a potem schładza.

Tak produkcja serków topionych wyglądałaby w świecie idealnym. Niestety, w rzeczywistości produkty te zawierają sporo konserwantów, aromatów, emulgatorów i utwardzaczy, a sam ser to tylko niewielki procent całości. Co więcej, na rynku dostępne są produkty, w których sera nie znajdziemy w ogóle - wówczas nazwa się je produktami seropodobnymi lub kremami topionymi.

Serek topiony to częsty dodatek kanapek
Serek topiony to częsty dodatek kanapek © Pixabay

Serki topione - nafaszerowane tłuszczem i konserwantami

Na liście składników serków topionych często znajdują się niekorzystne dla zdrowia dodatki. Mogą zawierać, na przykład, utwardzone tłuszcze roślinne, które znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia. Tzw. tłuszcze trans sprzyjają otyłości, zaburzają funkcjonowanie układu oddechowego i rozrodczego oraz wielu narządów, w tym mózgu czy trzustki. Mogą także przyczyniać się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.

Innym niekorzystnym składnikiem serków topionych mogą być fosforany, które w nadmiarze mogą zaburzać równowagę organizmu, przyczyniając się do gorszego przyswajania wapnia, magnezu i cynku, a także syntezy witaminy D.

Wiele produktów tego typu zawiera również kontrowersyjny karagen (E 407), który pełni rolę zagęstnika i stabilizatora. Mimo że Unia Europejska wciąż umieszcza ten dodatek na liście "quantum saris", czyli substancji, które mogą być stosowane do wszystkich produktów spożywczych (bez określania maksymalnej dopuszczalnej zawartości), pojawiają się badania naukowe sugerujące, że jego nadmierne spożycie może uszkadzać błonę śluzową żołądka i jelit, wywoływać stany zapalne i owrzodzenia, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej