Jest w wielu popularnych deserach i produktach. Nawet nie wiemy, jak jest szkodliwy

Czy karagen jest szkodliwy? Dyskusja na ten temat toczy się od wielu lat. Substancja ta, znana też jako E407, w Unii Europejskiej jest oznaczona jako dozwolony dodatek do żywności zgodnie z przepisami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wielokrotnie jednak wnioskowano o to, by wycofać karagen z tejże listy. O jego szkodliwości mówił także Mateusz Młyński, w mediach społecznościowych znany jako Nietuzinkowy Dietetyk.

ObrazekFreepik

Karagen (E407) jest naturalnym składnikiem pochodzenia morskiego, wyodrębnianym z czerwonych wodorostów. Wodorosty te rosną w przybrzeżnych wodach na całym świecie, w tym wybrzeżach kanady, Norwegii, Chile i Irlandii. Karagen stosuje się w przemyśle jako zagęstnik, emulgator i stabilizator. Jako dodatek do żywności występuje w wielu produktach spożywczych: nabiale, słodyczach, galaretach, jogurtach, lodach, sosach i napojach, a także dżemach czy wyrobach garmażeryjnych.

Kto powinien unikać produktów z karagenem?

Obecnie karagen jest zatwierdzonym i powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, sklasyfikowanym przez FDA (Agencję Żywności i Leków) jako ogólnie uznawany za bezpieczny. Również w Unii Europejskiej, zgodnie z przepisami EFESA, karagen jest dozwolonym dodatkiem do żywności. Okazuje się jednak, że wielokrotnie wnioskowano o wycofanie E407 z tejże listy, jednakże bezskutecznie. To ze względu na brak przedstawienia wystarczających dowodów na jego szkodliwość.

Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita "J-elita" rekomenduje jednak, by osoby z chorobami żołądkowo-jelitowymi unikały produktów zawierających karagen, wskazując, że: "Dodatki do żywności mogą zakłócać proces trawienia, a spożywane w dużych ilościach upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza".

Obrazek
Dietetyk tłumaczy, czy karagen jest szkodliwy - Pyszności;

Czy karagen jest szkodliwy? Dietetyk tłumaczy

Mateusz Młyński, certyfikowany dietetyk i twórca materiałów na temat zdrowego żywienia w social mediach, udostępnił na Instagramie filmik, w którym przedstawia szkodliwe działania karagenu (dodatku do żywności) na organizm człowieka. Podkreśla w nim, że powinny go unikać osoby z problemami jelitowymi. Wskazuje również, że nie ma mocnych badań na temat bezpieczeństwa karagenu, natomiast - jak dodaje - jest sporo takich, które wskazują na jego potencjalne zagrożenie dla człowieka.

Badania wskazywały na jego prozapalne działanie na jelita. Karagen może powodować śmierć komórek nabłonka jelita, może być czynnikiem prowadzącym do wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Crohna, a nawet raka jelita

- tłumaczy dietetyk Mateusz Młyński.

Stanowisko dietetyka jest zbieżne z wynikami badań prof. Joanne Tobacman z University of Illinois at Chicago. Uczona dowodzi, że karagen przyczynia się do zapalenia jelit, owrzodzenia, powstawania guzów i nowotworów. Podobne zdanie w tej kwestii reprezentuje Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC). Zdaniem agencji E 407 powoduje nowotwory złośliwe. Jak jednak wskazują - karagen sam w sobie nie jest niebezpieczny. Jego szkodliwe działanie ma być spowodowane połączeniem z bakteriami, procesem przetwórczym, a także sokiem żołądkowym.

Wszystkie dopuszczone dodatki uznaje się za bezpieczne. Są również takie - jak karagen - które ze względu na dostępne wyniki badań mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia. Chcąc uniknąć kontaktu z tym składnikiem, należy czytać etykiety produktów.

Zobacz także przepis na staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree. Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀