Jest w wielu popularnych deserach i produktach. Nawet nie wiemy, jak jest szkodliwy

Czy karagen jest szkodliwy? Dyskusja na ten temat toczy się od wielu lat. Substancja ta, znana też jako E407, w Unii Europejskiej jest oznaczona jako dozwolony dodatek do żywności zgodnie z przepisami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wielokrotnie jednak wnioskowano o to, by wycofać karagen z tejże listy. O jego szkodliwości mówił także Mateusz Młyński, w mediach społecznościowych znany jako Nietuzinkowy Dietetyk.

ObrazekFreepik

Karagen (E407) jest naturalnym składnikiem pochodzenia morskiego, wyodrębnianym z czerwonych wodorostów. Wodorosty te rosną w przybrzeżnych wodach na całym świecie, w tym wybrzeżach kanady, Norwegii, Chile i Irlandii. Karagen stosuje się w przemyśle jako zagęstnik, emulgator i stabilizator. Jako dodatek do żywności występuje w wielu produktach spożywczych: nabiale, słodyczach, galaretach, jogurtach, lodach, sosach i napojach, a także dżemach czy wyrobach garmażeryjnych.

Kto powinien unikać produktów z karagenem?

Obecnie karagen jest zatwierdzonym i powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, sklasyfikowanym przez FDA (Agencję Żywności i Leków) jako ogólnie uznawany za bezpieczny. Również w Unii Europejskiej, zgodnie z przepisami EFESA, karagen jest dozwolonym dodatkiem do żywności. Okazuje się jednak, że wielokrotnie wnioskowano o wycofanie E407 z tejże listy, jednakże bezskutecznie. To ze względu na brak przedstawienia wystarczających dowodów na jego szkodliwość.

Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita "J-elita" rekomenduje jednak, by osoby z chorobami żołądkowo-jelitowymi unikały produktów zawierających karagen, wskazując, że: "Dodatki do żywności mogą zakłócać proces trawienia, a spożywane w dużych ilościach upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza".

Obrazek
Dietetyk tłumaczy, czy karagen jest szkodliwy - Pyszności;

Czy karagen jest szkodliwy? Dietetyk tłumaczy

Mateusz Młyński, certyfikowany dietetyk i twórca materiałów na temat zdrowego żywienia w social mediach, udostępnił na Instagramie filmik, w którym przedstawia szkodliwe działania karagenu (dodatku do żywności) na organizm człowieka. Podkreśla w nim, że powinny go unikać osoby z problemami jelitowymi. Wskazuje również, że nie ma mocnych badań na temat bezpieczeństwa karagenu, natomiast - jak dodaje - jest sporo takich, które wskazują na jego potencjalne zagrożenie dla człowieka.

Badania wskazywały na jego prozapalne działanie na jelita. Karagen może powodować śmierć komórek nabłonka jelita, może być czynnikiem prowadzącym do wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Crohna, a nawet raka jelita

- tłumaczy dietetyk Mateusz Młyński.

Stanowisko dietetyka jest zbieżne z wynikami badań prof. Joanne Tobacman z University of Illinois at Chicago. Uczona dowodzi, że karagen przyczynia się do zapalenia jelit, owrzodzenia, powstawania guzów i nowotworów. Podobne zdanie w tej kwestii reprezentuje Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC). Zdaniem agencji E 407 powoduje nowotwory złośliwe. Jak jednak wskazują - karagen sam w sobie nie jest niebezpieczny. Jego szkodliwe działanie ma być spowodowane połączeniem z bakteriami, procesem przetwórczym, a także sokiem żołądkowym.

Wszystkie dopuszczone dodatki uznaje się za bezpieczne. Są również takie - jak karagen - które ze względu na dostępne wyniki badań mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia. Chcąc uniknąć kontaktu z tym składnikiem, należy czytać etykiety produktów.

Zobacz także przepis na staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree. Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej