Im gorzej pachnie, tym lepiej smakuje. W Poznaniu jedzą go na kilogramy

Lubisz testować nowe smaki i kombinacje w kuchni? Jeśli tak, koniecznie musisz zrobić genialny przysmak znany w Wielkopolsce. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie jednocześnie!

Ser w smażonej wersji pasuje świetnie to pieczywa i ziemniakówSer w smażonej wersji pasuje świetnie to pieczywa i ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | exclusive-design
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że ser to niezastąpiony element w każdej kuchni. W końcu z jego pomocą możemy przygotować całą masę genialnych przepisów. Nie inaczej będzie i dzisiaj. Tym razem wybierzemy się w podróż kulinarną do Wielkopolski.

Dlaczego akurat tam? Bo to właśnie z tamtego regionu pochodzi fenomenalna receptura na nieziemski ser w smażonej wersji. Obok takiego rarytasu nie da przejść się obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus z pieczonej papryki

Kultowy przepis prosto z wielkopolskiej ziemi

W czym tkwi sekret wielkopolskiego przysmaku? Otóż smażony ser robi się na bazie białego twarogu, który po połączeniu z pozostałymi składnikami, nabiera nie tylko pięknego koloru, ale i przyjmuje ciekawą konsystencję

Bazą wielkopolskiej przekąski jest biały twaróg
Bazą wielkopolskiej przekąski jest biały twaróg © Adobe Stock | kikisora

Co więcej, nabiał poddawany jest specyficznemu procesowi, zanim trafi na patelnię. Otóż chodzi tu o zgliwienie. I tak, określenie to w pierwszej chwili może kojarzyć ci się z psuciem, ale ser w takim wydaniu jest jak najbardziej bezpieczny. Ba, jak podaje portal WP kuchnia, polski przysmak został doceniony na arenie międzynarodowej.

Chociaż taka forma sera występuje w kilku miejscach na świecie, to właśnie wielkopolski ser smażony uzyskał unijne oznaczenie geograficzne i jest chronionym produktem regionalnym.

czytamy na portalu WP Kuchnia.

Jak zrobić smażony ser krok po kroku?

Do przygotowania wielkopolskiej przekąski nie potrzebujesz ogromnej wiedzy kulinarnej. Z poniższą recepturą na pewno przygotujesz go w idealnym wydaniu!

Składniki:

  • 600 g białego sera,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki kminku,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania sera. W tym celu rozdrobnij go na mniejsze kawałki.
  2. Następnie dodaj do miski z twarogiem sodę oczyszczoną, po czym przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po czym poznać, że ser nadaje się do smażenia? Ma się dobrze ciągnąć
  3. Mieszankę z miski przerzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła. 
  4. Gdy serowa mieszanka zacznie robić się gładka, to najlepszy moment, aby doprawić ją przy pomocy kminku i soli. Pamiętaj, składniki na patelni nie mogą się zagotować, dlatego musisz zachować czujność i w razie potrzeby od razu reagować. 
  5. Kiedy mieszanka będzie już gotowa, zdejmij ją z palnika. Dopiero teraz możesz dodać żółtka
  6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i to wszystko. Smacznego!

Warto na koniec dodać, że smażony ser podaje się zazwyczaj na ciepło. Oczywiście jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść go też na zimno. Ostateczny wybór zależy od twoich osobistych preferencji. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀