Taką wodą nie zalewaj suszonych grzybów. Od razu stwardnieją, a aromat ucieknie

Suszone grzyby to aromatyczny dodatek wielu potraw. Świetnie podkreślają smak i nadają głębi nawet najprostszym daniom. Zazwyczaj przed skorzystaniem z dobrodziejstw tychże okazów wrzucamy je do wody, by nieco namokły. I w tym miejscu pragniemy przypomnieć, jakich praktyk unikać, by nie pozbawić suszonych grzybów smaku i aromatu.

Zobacz, jak prawidłowo moczyć grzybyZobacz, jak prawidłowo moczyć grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mimo że w lasach od miesięcy można natrafić na dorodne okazy, to jesień najmocniej kojarzy się nam ze zbiorami owoców runa leśnego. Cześć grzybów ląduje w słoikach, inne zjadamy od razu, kolejne suszymy. Dzięki suszeniu grzyby zachowują smak i aromat, ale łatwo go "zabić", nieumiejętnie je przyrządzając. Zobacz, jak moczyć i gotować suszone grzyby, by cieszyć się ich walorami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Jak przygotować suszone grzyby?

To kluczowy etap, który pozwala nie tylko na zmiękczenie grzybów (przez co szybciej się ugotują), ale także na usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń (których nie udało się pozbyć przed ususzeniem). Suszone grzyby należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie nieczystości. Następnie można je zanurzyć w letniej wodzie lub mleku. Moczenie w mleku dodaje grzybom delikatności i wyjątkowego smaku.

Jaką wodą zalać suszone grzyby?
Jaką wodą zalać suszone grzyby? © Pixabay

Taką wodą nie zalewaj suszonych grzybów

Warto pamiętać, żeby nie używać wrzącej wody, która może sprawić, że grzyby staną się zbyt twarde. Czas moczenia zależy od gatunku grzybów i może wynosić od jednej do kilku godzin. Od 4 do 5 godzin wystarczy w przypadku traktowania grzybów mlekiem. Po tym czasie należy wyjąć grzyby, opłukać i obgotować. W wodzie natomiast grzyby miękną szybciej - ich stan można sprawdzić już po godzinie, a po dwóch większość gatunków powinna być gotowa do dalszej obróbki.

Po namoczeniu grzyby można ugotować w tej samej wodzie, ale wcześniej warto przecedzić płyn, aby usunąć wszelkie resztki zanieczyszczeń. Proces gotowania grzybów trwa zazwyczaj około godziny (czas gotowania zaczynamy liczyć od momentu wrzenia wody), ale może być krótszy lub dłuższy w zależności od rodzaju grzybów. Podczas gotowania można grzyby przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami: tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, majerankiem, zielem angielskim czy liściem laurowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska