Taką wodą nie zalewaj suszonych grzybów. Od razu stwardnieją, a aromat ucieknie

Suszone grzyby to aromatyczny dodatek wielu potraw. Świetnie podkreślają smak i nadają głębi nawet najprostszym daniom. Zazwyczaj przed skorzystaniem z dobrodziejstw tychże okazów wrzucamy je do wody, by nieco namokły. I w tym miejscu pragniemy przypomnieć, jakich praktyk unikać, by nie pozbawić suszonych grzybów smaku i aromatu.

Zobacz, jak prawidłowo moczyć grzybyZobacz, jak prawidłowo moczyć grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mimo że w lasach od miesięcy można natrafić na dorodne okazy, to jesień najmocniej kojarzy się nam ze zbiorami owoców runa leśnego. Cześć grzybów ląduje w słoikach, inne zjadamy od razu, kolejne suszymy. Dzięki suszeniu grzyby zachowują smak i aromat, ale łatwo go "zabić", nieumiejętnie je przyrządzając. Zobacz, jak moczyć i gotować suszone grzyby, by cieszyć się ich walorami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Jak przygotować suszone grzyby?

To kluczowy etap, który pozwala nie tylko na zmiękczenie grzybów (przez co szybciej się ugotują), ale także na usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń (których nie udało się pozbyć przed ususzeniem). Suszone grzyby należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie nieczystości. Następnie można je zanurzyć w letniej wodzie lub mleku. Moczenie w mleku dodaje grzybom delikatności i wyjątkowego smaku.

Jaką wodą zalać suszone grzyby?
Jaką wodą zalać suszone grzyby? © Pixabay

Taką wodą nie zalewaj suszonych grzybów

Warto pamiętać, żeby nie używać wrzącej wody, która może sprawić, że grzyby staną się zbyt twarde. Czas moczenia zależy od gatunku grzybów i może wynosić od jednej do kilku godzin. Od 4 do 5 godzin wystarczy w przypadku traktowania grzybów mlekiem. Po tym czasie należy wyjąć grzyby, opłukać i obgotować. W wodzie natomiast grzyby miękną szybciej - ich stan można sprawdzić już po godzinie, a po dwóch większość gatunków powinna być gotowa do dalszej obróbki.

Po namoczeniu grzyby można ugotować w tej samej wodzie, ale wcześniej warto przecedzić płyn, aby usunąć wszelkie resztki zanieczyszczeń. Proces gotowania grzybów trwa zazwyczaj około godziny (czas gotowania zaczynamy liczyć od momentu wrzenia wody), ale może być krótszy lub dłuższy w zależności od rodzaju grzybów. Podczas gotowania można grzyby przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami: tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, majerankiem, zielem angielskim czy liściem laurowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości