Taką wodą nie zalewaj suszonych grzybów. Od razu stwardnieją, a aromat ucieknie
Suszone grzyby to aromatyczny dodatek wielu potraw. Świetnie podkreślają smak i nadają głębi nawet najprostszym daniom. Zazwyczaj przed skorzystaniem z dobrodziejstw tychże okazów wrzucamy je do wody, by nieco namokły. I w tym miejscu pragniemy przypomnieć, jakich praktyk unikać, by nie pozbawić suszonych grzybów smaku i aromatu.
28.09.2023 | aktual.: 28.09.2023 11:32
Mimo że w lasach od miesięcy można natrafić na dorodne okazy, to jesień najmocniej kojarzy się nam ze zbiorami owoców runa leśnego. Cześć grzybów ląduje w słoikach, inne zjadamy od razu, kolejne suszymy. Dzięki suszeniu grzyby zachowują smak i aromat, ale łatwo go "zabić", nieumiejętnie je przyrządzając. Zobacz, jak moczyć i gotować suszone grzyby, by cieszyć się ich walorami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować suszone grzyby?
To kluczowy etap, który pozwala nie tylko na zmiękczenie grzybów (przez co szybciej się ugotują), ale także na usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń (których nie udało się pozbyć przed ususzeniem). Suszone grzyby należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie nieczystości. Następnie można je zanurzyć w letniej wodzie lub mleku. Moczenie w mleku dodaje grzybom delikatności i wyjątkowego smaku.
Taką wodą nie zalewaj suszonych grzybów
Warto pamiętać, żeby nie używać wrzącej wody, która może sprawić, że grzyby staną się zbyt twarde. Czas moczenia zależy od gatunku grzybów i może wynosić od jednej do kilku godzin. Od 4 do 5 godzin wystarczy w przypadku traktowania grzybów mlekiem. Po tym czasie należy wyjąć grzyby, opłukać i obgotować. W wodzie natomiast grzyby miękną szybciej - ich stan można sprawdzić już po godzinie, a po dwóch większość gatunków powinna być gotowa do dalszej obróbki.
Zobacz także
Po namoczeniu grzyby można ugotować w tej samej wodzie, ale wcześniej warto przecedzić płyn, aby usunąć wszelkie resztki zanieczyszczeń. Proces gotowania grzybów trwa zazwyczaj około godziny (czas gotowania zaczynamy liczyć od momentu wrzenia wody), ale może być krótszy lub dłuższy w zależności od rodzaju grzybów. Podczas gotowania można grzyby przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami: tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, majerankiem, zielem angielskim czy liściem laurowym.