Ma mniej kalorii i tłuszczu niż zwykły sernik. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Skyrnik, czyli ciasto a'la sernik ze skyru na kruchym spodzie z mąki żytniej to zdrowsza wersja tradycyjnych dla wypieków i deserów. Jest bardzo delikatny, kremowy i puszysty. Smakuje jak prawdziwy sernik, a ma znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Idealny dla osób na diecie.

ObrazekPyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta

Przepisem na skyrnik podzieliła się z nami pani Diana, autorka bloga Di bloguje. Główny składnik tego wypieku, czyli skyr to islandzka odpowiedź na jogurt naturalny. Jednak skyr zawiera znacznie więcej białka niż zwykły jogurt. Dzięki temu jest bardzo gęsty, ma delikatny smak oraz kremową konsystencję.  Skyr zawiera tylko śladowe ilości tłuszczu  i dostarcza niewiele kalorii (65 kcal w 100 g). Jak każdy produkt mleczny, także skyr jest bogatym źródłem wapnia.

Islandzki przysmak świetnie sprawdza się do przyrządzania deserów, możemy go podawać ze świeżymi owocami. Mieszkańcy skandynawskiej wyspy uwielbiają skyr cake, czyli puszyste ciasto przypominające trochę sernik, wzbogacane najczęściej jagodami, borówkami czy jeżynami. Macie ochotę na coś pysznego, co nie pójdzie w boczki? Wypróbujcie przepis Diany na kremowy skyrnik.

Zobacz też przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami.

Skyrnik na kruchym spodzie – przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki żytniej
  • 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 75 g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli

Masa skyrowa:

  • 600 g skyru naturalnego
  • 100 g ksylitolu lub cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 białka
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania.

Jak zrobić skyrnik? Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki ciasta powinny być dobrze schłodzone. Zagnieć z nich szybko jednolite ciasto i podziel je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszy kawałek owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalki. Pozostałym ciastem wylep dno formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni i wyjmij z piekarnika.

Przejdź do przygotowania masy ze skyru. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Skyr zmiksuj z ksylitolem lub cukrem oraz budyniem. Następnie delikatnie, ale dokładnie połącz z białkami i przelać na podpieczone ciasto żytnie.

Na wierzch masy skyrowej zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut w 180 stopniach. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącz i delikatnie uchyl drzwiczki. Po około 30 minutach ciasto ostudź na blacie szafki. Możesz posypać cukrem pudrem.

Zapraszamy na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na fit sernik kinder bueno:

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę