Pyszne i pełne smaku pulpety. Zrób raz, a rodzina będzie prosić o nie co chwilę
Te pulpety to smaczna odskocznia od klasyki, która rozpieści smakiem wszystkich miłośników mięsa. Robi się je naprawdę ekspresowo, a z talerzy znikają jeszcze szybciej.
Pulpety kojarzą się z łagodnym daniem w delikatnym sosie, najczęściej tym pomidorowym lub śmietankowym z dodatkiem świeżego, posiekanego koperku. Pora jednak postawić na pyszną odmianę i dodać im nieco charakteru. W zbójeckim wydaniu oczarują smakiem, są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, a podane z lekkim sosem stanowią kulinarny hit, który zachwyci domowników i gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych
Pulpety po zbójnicku
Każdy kęs tych pulpetów oczaruje smakiem. Mięso jest soczyste i dobrze doprawione, ale to pyszna panierka z serem i curry robi całą robotę. Całość możesz zanurzyć dodatkowo w lekkim sosie pomidorowym, chociaż i bez niego smakują wyśmienicie. Sekretem tego przepisu są intensywne, korzenne przyprawy, które nawiązują do nazwy "zbójeckie", co oznacza po prostu wyraziste i odważne smaki.
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej lub z wołowiny,
- 1 czerstwa kajzerka,
- pół szklanki mleka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Panierka:
- 50 g startego sera (sprawdzi się świetnie cheddar),
- 150 g bułki tartej lub panko,
- 1 łyżeczka curry,
- pół łyżeczki oregano,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Kajzerkę namocz w mleku, a następnie dokładnie odciśnij nadmiar płynu.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na odrobinie oleju.
- W dużej misce połącz mielone mięso, jajko, kajzerkę oraz podsmażone warzywa.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy mięsnej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
- W głębokim talerzu wymieszaj starty cheddar z bułką tartą, curry i ziołami prowansalskimi.
- Do osobnej miski wbij jajko, dodaj odrobinę wody i wymieszaj.
- Każdy pulpet obtocz najpierw w jajku, a następnie w aromatycznej panierce.
- Na patelni rozgrzej olej. Usmaż pulpety z każdej strony na złocisty kolor, przez około 2-3 minuty. Powinny być chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.
Gotowe, chrupiące pulpety podawaj gorące. Idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków i surówki lub sałatki, ale sprawdzą się także jako imprezowa przekąska na ciepło. Miłośnicy sosów mogą dodać do nich ten pomidorowy. Smacznego!