Pyszne i pełne smaku pulpety. Zrób raz, a rodzina będzie prosić o nie co chwilę

Te pulpety to smaczna odskocznia od klasyki, która rozpieści smakiem wszystkich miłośników mięsa. Robi się je naprawdę ekspresowo, a z talerzy znikają jeszcze szybciej.

Pulpeciki po zbójnickuPulpeciki po zbójnicku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pulpety kojarzą się z łagodnym daniem w delikatnym sosie, najczęściej tym pomidorowym lub śmietankowym z dodatkiem świeżego, posiekanego koperku. Pora jednak postawić na pyszną odmianę i dodać im nieco charakteru. W zbójeckim wydaniu oczarują smakiem, są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, a podane z lekkim sosem stanowią kulinarny hit, który zachwyci domowników i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Pulpety po zbójnicku

Każdy kęs tych pulpetów oczaruje smakiem. Mięso jest soczyste i dobrze doprawione, ale to pyszna panierka z serem i curry robi całą robotę. Całość możesz zanurzyć dodatkowo w lekkim sosie pomidorowym, chociaż i bez niego smakują wyśmienicie. Sekretem tego przepisu są intensywne, korzenne przyprawy, które nawiązują do nazwy "zbójeckie", co oznacza po prostu wyraziste i odważne smaki.

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa z łopatki wieprzowej lub z wołowiny,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierka:

  • 50 g startego sera (sprawdzi się świetnie cheddar),
  • 150 g bułki tartej lub panko,
  • 1 łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w mleku, a następnie dokładnie odciśnij nadmiar płynu.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na odrobinie oleju.
  3. W dużej misce połącz mielone mięso, jajko, kajzerkę oraz podsmażone warzywa.
  4. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy mięsnej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  6. W głębokim talerzu wymieszaj starty cheddar z bułką tartą, curry i ziołami prowansalskimi.
  7. Do osobnej miski wbij jajko, dodaj odrobinę wody i wymieszaj.
  8. Każdy pulpet obtocz najpierw w jajku, a następnie w aromatycznej panierce.
  9. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż pulpety z każdej strony na złocisty kolor, przez około 2-3 minuty. Powinny być chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

Gotowe, chrupiące pulpety podawaj gorące. Idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków i surówki lub sałatki, ale sprawdzą się także jako imprezowa przekąska na ciepło. Miłośnicy sosów mogą dodać do nich ten pomidorowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny