WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Rączka podaje najlepsze proporcje do farszu. Gołąbki smakują jak u babci

Gołąbki to potrawa, która wymaga nieco więcej pracy. Dlatego, kiedy już decyduję się na produkcję tych mięsnych zawijańców, od razu robię większą ilość, aby starczyło nie tylko na bieżący obiad, ale także na kolejny raz. Remigiusz Rączka podaje prosty przepis na farsz do gołąbków – proporcje 1:1 każdy zapamięta.

Gołąbki z piekarnika od Remigiusza RączkiGołąbki z piekarnika od Remigiusza Rączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niektórzy mieszają mięso z ryżem, inni z kaszą. Remigiusz Rączka jest zwolennikiem pierwszego dodatku i nie żałuje ilości. Farsz robi z kilograma ugotowanego ryżu i kilograma dobrego mielonego mięsa. Jednocześnie tłumaczy, że aby uzyskać 1 kg ugotowanego ryżu, potrzeba 0,5 kg sypkich, surowych ziaren. I wszystko staje się jasne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jaki farsz do gołąbków robi Remigiusz Rączka?

Kucharz ze Śląska stawia na proste składniki i nie przesadza z przyprawami. Farsz do gołąbków doprawia czosnkiem, solą, pieprzem i lubczykiem.

– Macie pół kilo [ryżu], ale po ugotowaniu jest go kilogram. Do tego kilogram mięsa, dwie cebule, czosnek, lubczyk, sól, pieprz, dwa jajka i to jest wszystko – mówi w praktycznym instruktażu na YouTubie.

Cebulkę do gołąbków warto wcześniej podsmażyć na maśle. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Farsz zawiń w ugotowane liście kapusty, ale przed zawijaniem zetnij twardą część głąbu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

GOŁĄBKI wg RĄCZKI - tajny sekret zawijania! Od teraz nie zrobisz tego inaczej!

Soczyste gołąbki z piekarnika

Wiele osób gotuje gołąbki w dużym garnku na liściach kapusty. Remigiusz Rączka woli wersję z piekarnika, a w swoim programie "Rączka gotuje" dzieli się sposobem na soczyste zawijańce:  

– Żeby te gołąbki były takie perfect, to ja jeszcze polewam te gołąbki bulionem warzywnym – pół litra bulionu spokojnie styknie. Więc one się pieką w bulionie. Są supersoczyste, a przy okazji kapusta z wierzchu się lekko zapieka i to jest cała ta magia – mówi kucharz.

W osobnym garnku Remigiusz Rączka przygotowuje sos pomidorowo-śmietanowy, którym polewa mięciutkie gołąbki.

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek