PrzepisSałatkiZrobiłam sałatkę jak Ewa Wachowicz. Była tak pyszna, że pierwsza zniknęła ze stołu

Zrobiłam sałatkę jak Ewa Wachowicz. Była tak pyszna, że pierwsza zniknęła ze stołu

Na imprezowym stole nie może zabraknąć pysznej sałatki. Chociaż wszyscy spodziewają się gyrosowej czy jarzynowej, to u mnie króluje przede wszystkim sałatka ziemniaczana. Ewa Wachowicz ma swój patent na to, aby smakowała wyjątkowo.

Sałatka ziemniaczana - Pyszności
Sałatka ziemniaczana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Langan

09.11.2023 | aktual.: 11.11.2023 08:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż mogłoby się wydawać, że w sałatce ziemniaczanej większej filozofii nie ma i specjalnie pola do popisu tutaj również nie można znaleźć, to Ewa Wachowicz pokazuje, że można zrobić ją nieco inaczej. Od kiedy odkryłam ten przepis, nie robię jej już w inny sposób. Inspirowany jest tradycyjną sałatką w wersji austriackiej, której sekretem jest pyszny sos z musztardą i bulionem. Znalazło się tam również miejsce dla rukoli, której delikatnie pikantny smak świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g boczku surowego wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • sól i pieprz,
  • rukola,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 1 łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotuje w wodzie, bez obierania. Pilnuję, żeby się nie rozgotowały. Po tym czasie odcedzam je i odstawiam, aby przestygły.
  2. Przestudzone ziemniaki kroję w talarki lub niedużą kostkę i przekładam do miski.
  3. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Nie dodaję żadnego tłuszczu, bo wytopi się on z mięsa.
  4. Dorzucam posiekaną w kostkę cebulę i podsmażam, aż warzywo się zeszkli.
  5. Usmażony boczek i cebulkę dodaję do miski z ziemniakami.
  6. Ogórki konserwowe kroję w kostkę i dodaję do pozostałych składników.
  7. Bulion delikatnie podgrzewam, aby był ciepły i dodaję do niego musztardę. Dokładnie mieszam.
  8. Powstałym sosem polewam sałatkę, dodaję umyte liście rukoli, doprawiam całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
Sałatka ziemniaczana - Pyszności
Sałatka ziemniaczana - Pyszności© Canva | Nataly Hanin

Sałatka ziemniaczana smakuje najlepiej, gdy smaki dobrze się przegryzą. Po jej zrobieniu odstawiam miskę do lodówki na minimum godzinę, chociaż najbardziej smakuje mi taka, która spędziła w chłodzie całą noc. Kiedy serwuję ją na imprezach, znika jako pierwsza. Wygląda niepozornie, składniki są proste i tanie, a robi naprawdę ogromną furorę. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisewa wachowiczsałatka ziemniaczana