PrzepisSałatkiZrobiłam sałatkę jak Ewa Wachowicz. Była tak pyszna, że pierwsza zniknęła ze stołu

Zrobiłam sałatkę jak Ewa Wachowicz. Była tak pyszna, że pierwsza zniknęła ze stołu

Sałatka ziemniaczana - Pyszności
Sałatka ziemniaczana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Langan
09.11.2023 13:23, aktualizacja: 11.11.2023 08:03

Na imprezowym stole nie może zabraknąć pysznej sałatki. Chociaż wszyscy spodziewają się gyrosowej czy jarzynowej, to u mnie króluje przede wszystkim sałatka ziemniaczana. Ewa Wachowicz ma swój patent na to, aby smakowała wyjątkowo.

Chociaż mogłoby się wydawać, że w sałatce ziemniaczanej większej filozofii nie ma i specjalnie pola do popisu tutaj również nie można znaleźć, to Ewa Wachowicz pokazuje, że można zrobić ją nieco inaczej. Od kiedy odkryłam ten przepis, nie robię jej już w inny sposób. Inspirowany jest tradycyjną sałatką w wersji austriackiej, której sekretem jest pyszny sos z musztardą i bulionem. Znalazło się tam również miejsce dla rukoli, której delikatnie pikantny smak świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g boczku surowego wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • sól i pieprz,
  • rukola,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 1 łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotuje w wodzie, bez obierania. Pilnuję, żeby się nie rozgotowały. Po tym czasie odcedzam je i odstawiam, aby przestygły.
  2. Przestudzone ziemniaki kroję w talarki lub niedużą kostkę i przekładam do miski.
  3. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Nie dodaję żadnego tłuszczu, bo wytopi się on z mięsa.
  4. Dorzucam posiekaną w kostkę cebulę i podsmażam, aż warzywo się zeszkli.
  5. Usmażony boczek i cebulkę dodaję do miski z ziemniakami.
  6. Ogórki konserwowe kroję w kostkę i dodaję do pozostałych składników.
  7. Bulion delikatnie podgrzewam, aby był ciepły i dodaję do niego musztardę. Dokładnie mieszam.
  8. Powstałym sosem polewam sałatkę, dodaję umyte liście rukoli, doprawiam całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
Sałatka ziemniaczana - Pyszności
Sałatka ziemniaczana - Pyszności© Canva | Nataly Hanin

Sałatka ziemniaczana smakuje najlepiej, gdy smaki dobrze się przegryzą. Po jej zrobieniu odstawiam miskę do lodówki na minimum godzinę, chociaż najbardziej smakuje mi taka, która spędziła w chłodzie całą noc. Kiedy serwuję ją na imprezach, znika jako pierwsza. Wygląda niepozornie, składniki są proste i tanie, a robi naprawdę ogromną furorę. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także