Zrobiłam sałatkę jak Ewa Wachowicz. Była tak pyszna, że pierwsza zniknęła ze stołu

Na imprezowym stole nie może zabraknąć pysznej sałatki. Chociaż wszyscy spodziewają się gyrosowej czy jarzynowej, to u mnie króluje przede wszystkim sałatka ziemniaczana. Ewa Wachowicz ma swój patent na to, aby smakowała wyjątkowo.

Sałatka ziemniaczana - PysznościSałatka ziemniaczana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Langan
Ewa Malinowska

Chociaż mogłoby się wydawać, że w sałatce ziemniaczanej większej filozofii nie ma i specjalnie pola do popisu tutaj również nie można znaleźć, to Ewa Wachowicz pokazuje, że można zrobić ją nieco inaczej. Od kiedy odkryłam ten przepis, nie robię jej już w inny sposób. Inspirowany jest tradycyjną sałatką w wersji austriackiej, której sekretem jest pyszny sos z musztardą i bulionem. Znalazło się tam również miejsce dla rukoli, której delikatnie pikantny smak świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g boczku surowego wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • sól i pieprz,
  • rukola,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 1 łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotuje w wodzie, bez obierania. Pilnuję, żeby się nie rozgotowały. Po tym czasie odcedzam je i odstawiam, aby przestygły.
  2. Przestudzone ziemniaki kroję w talarki lub niedużą kostkę i przekładam do miski.
  3. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Nie dodaję żadnego tłuszczu, bo wytopi się on z mięsa.
  4. Dorzucam posiekaną w kostkę cebulę i podsmażam, aż warzywo się zeszkli.
  5. Usmażony boczek i cebulkę dodaję do miski z ziemniakami.
  6. Ogórki konserwowe kroję w kostkę i dodaję do pozostałych składników.
  7. Bulion delikatnie podgrzewam, aby był ciepły i dodaję do niego musztardę. Dokładnie mieszam.
  8. Powstałym sosem polewam sałatkę, dodaję umyte liście rukoli, doprawiam całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
Sałatka ziemniaczana - Pyszności
Sałatka ziemniaczana - Pyszności © Canva | Nataly Hanin

Sałatka ziemniaczana smakuje najlepiej, gdy smaki dobrze się przegryzą. Po jej zrobieniu odstawiam miskę do lodówki na minimum godzinę, chociaż najbardziej smakuje mi taka, która spędziła w chłodzie całą noc. Kiedy serwuję ją na imprezach, znika jako pierwsza. Wygląda niepozornie, składniki są proste i tanie, a robi naprawdę ogromną furorę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie