PrzepisSzybki obiadPyszny obiad robię w jednej patelni. Rodzina zajada, a ja nie mam sterty naczyń do zmycia

Pyszny obiad robię w jednej patelni. Rodzina zajada, a ja nie mam sterty naczyń do zmycia

Ten jednogarnkowy przysmak z kiełbasą i ziemniakami podbije podniebienia domowników
Ten jednogarnkowy przysmak z kiełbasą i ziemniakami podbije podniebienia domowników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.11.2023 18:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki, kiełbasa i aromatyczny sos tworzą ten ekspresowy obiad jednogarnkowy. To idealne rozwiązanie, kiedy brak ci pomysłów lub cierpisz na deficyt czasu. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Kiełbasa, ziemniaki, papryka i sos pomidorowy to połączenie, które sprawdza się zawsze. Uwielbiam przyrządzać to danie - znika w całości, nikt przy nim nie grymasi i nie mam góry naczyń do zmycia. Czasem dodaję marchewkę, innym razem ciecierzycę - w zależności od tego, co mam w lodówce. Zawsze wychodzi pysznie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z jednej patelni. Ekspresowy i pyszny

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, a chcę upichcić coś na szybko, ratuję się tym przepisem. Ziemniaki i mrożonki zawsze mam w domu, a kiełbasę kupuje po drodze z pracy. W moim domu są sami mięsożercy, więc już sam zapach podsmażonej kiełbasy z cebulą przyciąga ich do kuchni.

Zazwyczaj na patelni z kiełbasą lądują ziemniaki, papryka, trochę przypraw i koncentrat pomidorowy, jednak kiedy widzę, że w lodówce mam jeszcze pół puszki ciecierzycy, marchewkę czy kawałek pora, bez skrupułów dodaję je do tego dania. Im więcej składników (a tym bardziej warzyw), tym lepiej. Całość uwielbiam posypywać konkretną porcją świeżej natki pietruszki, niekiedy dodaję też odrobinę tartego sera.

Ziemniaki z kiełbasą w sosie. Przepis na szybkie danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 300 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 świeże papryki (może być też papryka mrożona),
  • 200 ml bulionu (lub wody),
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
  • olej do smażenia,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż kiełbasę. Kiedy będzie już mocno spieczona, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Kiedy cebula zeszkli się, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, paprykę mieloną słodką, a także sól i pieprz oraz przecier pomidorowy.
  3. Zamieszaj całość, zalej bulionem (lub wodą), przykryj i duś, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dodaj paprykę (mrożoną lub pokrojoną w kostkę świeżą).
  5. Przykryj danie i duś, aż papryka nieco zmięknie.
  6. Na końcu dopraw całość w razie potrzeby.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także