Waflami z kolorowymi galaretkami zajadałam się już jako dziecko. Do tej pory robię je bardzo często

Lubisz wracać do smaków z dzieciństwa? Jeśli tak, kultowy deser na bazie wafli i galaretek koniecznie musi pojawić się na twoim stole. To był prawdziwy hit.

Kiedy stawiam je na stole, nikt nie potrafi się im oprzećKiedy stawiam je na stole, nikt nie potrafi się im oprzeć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć na co dzień uwielbiam eksperymentować w kuchni i testować nowe smaki, mam jednocześnie ogromny sentyment do przepisów mojej mamy i babci. Dlatego też często do nich wracam, bo nie dość, że są naprawdę smaczne, to jeszcze pozwalają przenieść się pamięcią do szczęśliwych lat dzieciństwa

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na chrupiącym waflu rozlewam kolorowe galaretki. Po dwóch godzinach pyszny deser jest gotowy

Jeśli i ty jesteś miłośnikiem tego typu podróży, musisz zrobić dla swoich bliskich chrupiące wafle z kolorowymi warstwami na bazie owocowych galaretek. Cała procedura jest prosta jak bułka z masłem, zaś lista składników składa się dosłownie z kilku rzeczy. Co więcej, otrzymany efekt końcowy genialnie się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niego wzroku.

Tym kolorowym deserem zajadaliśmy się w dzieciństwie. Jeszcze dziś możesz odtworzyć go w swojej kuchni

Składniki:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na bazie masła. To właśnie ten produkt jako pierwszy ląduje w garnku na palniku. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, do środka wsypuję cukier i wlewam mleko. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi

Najpierw łączę składniki na palniku
Najpierw łączę składniki na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie do trzech osobnych misek przesypuję galaretkę owocową w różnych kolorach. Tym razem postawiłam na smak maliny, brzoskwinicytryny

W przepisie wykorzystuję trzy galaretki smakowe
W przepisie wykorzystuję trzy galaretki smakowe © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście do przepisu można użyć innych smaków. Najlepiej postawić na ulubioną kombinację, tak aby deser był dla nas perfekcyjny pod każdym względem. 

Krok 3. Do każdej miski dodaję część mieszanki z garnka, po czym dokładnie mieszam zawartość wszystkich naczyń.

Mieszankę z garnka rozlewam do misek z galaretkami
Mieszankę z garnka rozlewam do misek z galaretkami © Licencjodawca | Pyszności

I tak naprawdę połowa przepisu jest już za nami. Teraz wystarczy tylko złożyć deser. 

Krok 4. Na blacie kuchennym układam drewnianą deskę. Następnie przykrywam ją kawałkiem folii spożywczej. Dopiero teraz mogę położyć pierwszy arkusz wafla, który pokrywam od razu mieszanką malinową

Czas złożyć deser w całość
Czas złożyć deser w całość © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kolejną warstwę tworzę z wafla i ponownie rozprowadzam malinowy miks, po czym znów przykrywam go waflem. Proces ten powtarzam jeszcze cztery razy. Najpierw dwukrotnie z brzoskwiniową mieszanką, a później dwa razy z użyciem cytrynowego miksu. 

Ostatnie wersje tworzę z cytrynową mieszanką
Ostatnie warstwy tworzę z cytrynową mieszanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Wystające końcówki folii spożywczej wykorzystuję do szczelnego otulenia złożonych wafli z każdej strony. Na wierzchu jako obciążenie układam książkę kucharską, aby poszczególne warstwy dobrze się skleiły. Świetnie nada się również kuchenna deska lub garnek. Deser odstawiam na 2 godziny

Deser pod obciążeniem odstawiam na 2 godziny
Deser pod obciążeniem odstawiam na 2 godziny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Po 120 minutach pozbywam się folii spożywczej i kroję deser na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!

Pamiętasz ten deser z dzieciństwa?
Pamiętasz ten deser z dzieciństwa? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥