Waflami z kolorowymi galaretkami zajadałam się już jako dziecko. Do tej pory robię je bardzo często
05.05.2024 07:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz wracać do smaków z dzieciństwa? Jeśli tak, kultowy deser na bazie wafli i galaretek koniecznie musi pojawić się na twoim stole. To był prawdziwy hit.
Choć na co dzień uwielbiam eksperymentować w kuchni i testować nowe smaki, mam jednocześnie ogromny sentyment do przepisów mojej mamy i babci. Dlatego też często do nich wracam, bo nie dość, że są naprawdę smaczne, to jeszcze pozwalają przenieść się pamięcią do szczęśliwych lat dzieciństwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli i ty jesteś miłośnikiem tego typu podróży, musisz zrobić dla swoich bliskich chrupiące wafle z kolorowymi warstwami na bazie owocowych galaretek. Cała procedura jest prosta jak bułka z masłem, zaś lista składników składa się dosłownie z kilku rzeczy. Co więcej, otrzymany efekt końcowy genialnie się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niego wzroku.
Tym kolorowym deserem zajadaliśmy się w dzieciństwie. Jeszcze dziś możesz odtworzyć go w swojej kuchni
Składniki:
- 1 galaretka brzoskwiniowa,
- 1 galaretka malinowa,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na bazie masła. To właśnie ten produkt jako pierwszy ląduje w garnku na palniku. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, do środka wsypuję cukier i wlewam mleko. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 2. Następnie do trzech osobnych misek przesypuję galaretkę owocową w różnych kolorach. Tym razem postawiłam na smak maliny, brzoskwini i cytryny.
Oczywiście do przepisu można użyć innych smaków. Najlepiej postawić na ulubioną kombinację, tak aby deser był dla nas perfekcyjny pod każdym względem.
Krok 3. Do każdej miski dodaję część mieszanki z garnka, po czym dokładnie mieszam zawartość wszystkich naczyń.
I tak naprawdę połowa przepisu jest już za nami. Teraz wystarczy tylko złożyć deser.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam drewnianą deskę. Następnie przykrywam ją kawałkiem folii spożywczej. Dopiero teraz mogę położyć pierwszy arkusz wafla, który pokrywam od razu mieszanką malinową.
Krok 5. Kolejną warstwę tworzę z wafla i ponownie rozprowadzam malinowy miks, po czym znów przykrywam go waflem. Proces ten powtarzam jeszcze cztery razy. Najpierw dwukrotnie z brzoskwiniową mieszanką, a później dwa razy z użyciem cytrynowego miksu.
Krok 6. Wystające końcówki folii spożywczej wykorzystuję do szczelnego otulenia złożonych wafli z każdej strony. Na wierzchu jako obciążenie układam książkę kucharską, aby poszczególne warstwy dobrze się skleiły. Świetnie nada się również kuchenna deska lub garnek. Deser odstawiam na 2 godziny.
Krok 7. Po 120 minutach pozbywam się folii spożywczej i kroję deser na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!