Waflami z kolorowymi galaretkami zajadałam się już jako dziecko. Do tej pory robię je bardzo często

Lubisz wracać do smaków z dzieciństwa? Jeśli tak, kultowy deser na bazie wafli i galaretek koniecznie musi pojawić się na twoim stole. To był prawdziwy hit.

Kiedy stawiam je na stole, nikt nie potrafi się im oprzećKiedy stawiam je na stole, nikt nie potrafi się im oprzeć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć na co dzień uwielbiam eksperymentować w kuchni i testować nowe smaki, mam jednocześnie ogromny sentyment do przepisów mojej mamy i babci. Dlatego też często do nich wracam, bo nie dość, że są naprawdę smaczne, to jeszcze pozwalają przenieść się pamięcią do szczęśliwych lat dzieciństwa

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na chrupiącym waflu rozlewam kolorowe galaretki. Po dwóch godzinach pyszny deser jest gotowy

Jeśli i ty jesteś miłośnikiem tego typu podróży, musisz zrobić dla swoich bliskich chrupiące wafle z kolorowymi warstwami na bazie owocowych galaretek. Cała procedura jest prosta jak bułka z masłem, zaś lista składników składa się dosłownie z kilku rzeczy. Co więcej, otrzymany efekt końcowy genialnie się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niego wzroku.

Tym kolorowym deserem zajadaliśmy się w dzieciństwie. Jeszcze dziś możesz odtworzyć go w swojej kuchni

Składniki:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na bazie masła. To właśnie ten produkt jako pierwszy ląduje w garnku na palniku. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, do środka wsypuję cukier i wlewam mleko. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi

Najpierw łączę składniki na palniku
Najpierw łączę składniki na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie do trzech osobnych misek przesypuję galaretkę owocową w różnych kolorach. Tym razem postawiłam na smak maliny, brzoskwinicytryny

W przepisie wykorzystuję trzy galaretki smakowe
W przepisie wykorzystuję trzy galaretki smakowe © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście do przepisu można użyć innych smaków. Najlepiej postawić na ulubioną kombinację, tak aby deser był dla nas perfekcyjny pod każdym względem. 

Krok 3. Do każdej miski dodaję część mieszanki z garnka, po czym dokładnie mieszam zawartość wszystkich naczyń.

Mieszankę z garnka rozlewam do misek z galaretkami
Mieszankę z garnka rozlewam do misek z galaretkami © Licencjodawca | Pyszności

I tak naprawdę połowa przepisu jest już za nami. Teraz wystarczy tylko złożyć deser. 

Krok 4. Na blacie kuchennym układam drewnianą deskę. Następnie przykrywam ją kawałkiem folii spożywczej. Dopiero teraz mogę położyć pierwszy arkusz wafla, który pokrywam od razu mieszanką malinową

Czas złożyć deser w całość
Czas złożyć deser w całość © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kolejną warstwę tworzę z wafla i ponownie rozprowadzam malinowy miks, po czym znów przykrywam go waflem. Proces ten powtarzam jeszcze cztery razy. Najpierw dwukrotnie z brzoskwiniową mieszanką, a później dwa razy z użyciem cytrynowego miksu. 

Ostatnie wersje tworzę z cytrynową mieszanką
Ostatnie warstwy tworzę z cytrynową mieszanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Wystające końcówki folii spożywczej wykorzystuję do szczelnego otulenia złożonych wafli z każdej strony. Na wierzchu jako obciążenie układam książkę kucharską, aby poszczególne warstwy dobrze się skleiły. Świetnie nada się również kuchenna deska lub garnek. Deser odstawiam na 2 godziny

Deser pod obciążeniem odstawiam na 2 godziny
Deser pod obciążeniem odstawiam na 2 godziny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Po 120 minutach pozbywam się folii spożywczej i kroję deser na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!

Pamiętasz ten deser z dzieciństwa?
Pamiętasz ten deser z dzieciństwa? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi