PrzepisCzekoladowo-malinowa zebra - ciasto na każdą okazję

Czekoladowo-malinowa zebra - ciasto na każdą okazję

Czekoladowo-malinowa zebra to sprawdzony pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Czekoladowo-malinowa zebra  - ciasto na każdą okazję
Pyszności

19.04.2021 | aktual.: 23.04.2021 11:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Polewa gnache

  1. 2 szkl. śmietanka 30%
  2. 1,5 szkl. dropsy czekoladowe

Podstawowe składniki

  1. 250 g mąka
  2. 4 szt. jajka
  3. maliny świeże, do dekoracji
  4. cukier puder do dekoracji
  5. 200 g cukier
  6. 1 łyżka proszek do pieczenia
  7. 1 szczypta sól
  8. 1,5 łyżki ekstrakt waniliowy
  9. 240 ml olej roślinny
  10. 240 ml mleko
  11. 35 g kakao
  12. 150 g dżem malinowy

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, cukru, soli i proszku do pieczenia.

Obraz

2. W osobnej misce wymieszaj jajka oraz olej.

Obraz

3. Wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec dodaj do całości mleko i ekstrakt waniliowy.

Obraz

4. Podziel powstałą mieszankę w dwóch miskach. Do pierwszej dodaj kakao,

Obraz

5. ...a do drugiej dżem malinowy.

Obraz

6. Umieść na przemian obie mieszanki w formie do pieczenia. Po czym wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. W międzyczasie przygotuj polewę. W tym celu połącz na palniku dropsy czekoladowe i śmietankę.

Obraz

8. Powstałą polewę rozprowadź na cieście. Dodaj dookoła świeże maliny, po czym posyp cukrem pudrem.

Obraz

9. Smacznego!

Obraz