Czekoladowo-malinowa zebra - ciasto na każdą okazję

Czekoladowo-malinowa zebra to sprawdzony pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Polewa gnache

  1. 2 szkl. śmietanka 30%
  2. 1,5 szkl. dropsy czekoladowe

Podstawowe składniki

  1. 250 g mąka
  2. 4 szt. jajka
  3. maliny świeże, do dekoracji
  4. cukier puder do dekoracji
  5. 200 g cukier
  6. 1 łyżka proszek do pieczenia
  7. 1 szczypta sól
  8. 1,5 łyżki ekstrakt waniliowy
  9. 240 ml olej roślinny
  10. 240 ml mleko
  11. 35 g kakao
  12. 150 g dżem malinowy

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, cukru, soli i proszku do pieczenia.

Obrazek

2. W osobnej misce wymieszaj jajka oraz olej.

Obrazek

3. Wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec dodaj do całości mleko i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

4. Podziel powstałą mieszankę w dwóch miskach. Do pierwszej dodaj kakao,

Obrazek

5. ...a do drugiej dżem malinowy.

Obrazek

6. Umieść na przemian obie mieszanki w formie do pieczenia. Po czym wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. W międzyczasie przygotuj polewę. W tym celu połącz na palniku dropsy czekoladowe i śmietankę.

Obrazek

8. Powstałą polewę rozprowadź na cieście. Dodaj dookoła świeże maliny, po czym posyp cukrem pudrem.

Obrazek

9. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀