Ciasteczkowy potwór - babeczki dla juniora

Ciasteczkowy Potwór to idealny motyw na pyszne przekąski i desery dla malucha. Tym razem postanowiliśmy przedstawić go w postaci uroczych babeczek. Co z tego wyszło? Przekonasz się już za moment 😉

Obrazek
Pyszności

Zobacz także: Kakaowe pankejki

Składniki:

Babeczki

  1. 3 szt. jajka
  2. 100 g mąka
  3. 40 g kakao
  4. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  5. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  6. 80 g cukier brązowy
  7. 80 g cukier biały
  8. 1 szczypta sól
  9. 120 ml maślanka
  10. 70 ml olej

Krem

  1. 200 g masło miękkie
  2. 1 3/4 szkl. cukier puder
  3. niebieski barwnik spożywczy
  4. oczy cukrowe do dekoracji
  5. ciasteczka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zacznij cały przepis od połączenia mąki, kakao, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i soli.

Obrazek

2. Teraz połącz jajka i dwa rodzaje cukru. Po chwili dodaj olej i maślankę.

Obrazek

3. Na koniec dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Rozprowadź miks składników w foremkach na muffiny. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj maślany krem. W tym celu zmiksuj miękkie masło, cukier puder i niebieski barwnik spożywczy. Powstałą mieszankę przenieś do rękawa cukierniczego i rozprowadź na babeczce.

Obrazek

6. Teraz wystarczy, że dodasz lukrowe oczy i połówkę ciasteczka. I Ciasteczkowy Potwór jest już gotowy!

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀