Ciasteczkowy potwór - babeczki dla juniora

Ciasteczkowy Potwór to idealny motyw na pyszne przekąski i desery dla malucha. Tym razem postanowiliśmy przedstawić go w postaci uroczych babeczek. Co z tego wyszło? Przekonasz się już za moment 😉

Obrazek
Pyszności

Zobacz także: Kakaowe pankejki

Składniki:

Babeczki

  1. 3 szt. jajka
  2. 100 g mąka
  3. 40 g kakao
  4. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  5. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  6. 80 g cukier brązowy
  7. 80 g cukier biały
  8. 1 szczypta sól
  9. 120 ml maślanka
  10. 70 ml olej

Krem

  1. 200 g masło miękkie
  2. 1 3/4 szkl. cukier puder
  3. niebieski barwnik spożywczy
  4. oczy cukrowe do dekoracji
  5. ciasteczka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zacznij cały przepis od połączenia mąki, kakao, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i soli.

Obrazek

2. Teraz połącz jajka i dwa rodzaje cukru. Po chwili dodaj olej i maślankę.

Obrazek

3. Na koniec dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Rozprowadź miks składników w foremkach na muffiny. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj maślany krem. W tym celu zmiksuj miękkie masło, cukier puder i niebieski barwnik spożywczy. Powstałą mieszankę przenieś do rękawa cukierniczego i rozprowadź na babeczce.

Obrazek

6. Teraz wystarczy, że dodasz lukrowe oczy i połówkę ciasteczka. I Ciasteczkowy Potwór jest już gotowy!

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia