PrzepisDla DzieciTym karmiły nas babcie w PRL-u. Niektórzy nienawidzili, a inni nie mogą zapomnieć smaku

Tym karmiły nas babcie w PRL‑u. Niektórzy nienawidzili, a inni nie mogą zapomnieć smaku

Ryż z truskawkami to jedno z tych dań, które się kocha albo nienawidzi. Nie ma nic pomiędzy. Jeżeli smak tego dania przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa, wypróbuj poniższy przepis. Smakuje tak, jak w PRL-u.

To jedno z tych dań, które podawały nam nasze babcie.
To jedno z tych dań, które podawały nam nasze babcie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lisa870

21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 17:44

Ryż, truskawki, cukier i śmietana — potrzebujesz tylko czterech składników, aby cieszyć się smakiem ryżu z truskawkami. Dla wielu z nas to miłe wspomnienie dzieciństwa, podczas gdy inni nie mogą nawet na niego patrzeć.

Jeśli należysz do tej drugiej grupy, wypróbuj poniższy przepis. Ryż smakuje dokładnie tak, jak w dzieciństwie. To doskonały pomysł na lekki obiad czy sycącą kolację w ciepły, letni dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryż z truskawkami, czyli smak dzieciństwa

Smak to potężny zmysł, który pozwala na przywołanie przyjemnych, a także tych mniej przyjemnych wspomnień. Kapka zupy mlecznej czy łyk mleka z kożuchem zabiera nas w magiczny świat dzieciństwa, który bezpowrotnie minął. Raz na jakiś czas warto wybrać się w taką nostalgiczną podróż, przygotowując coś, czym zajadaliśmy się jako dzieci.

Jakie dania podawano dzieciom w czasach PRL-u? Zupa mleczna była śniadaniową królową. Zwykle przygotowywano ją na bazie ryżu, choć niektórzy dodawali do niej makaron (który został po obiedzie) bądź lane kluski. Nie zapominajmy o kawie zbożowej, która była nieodłącznym elementem śniadania na wyjazdach czy koloniach.

W przedszkolach raczono nas rosołem z grysikiem, czyli kluseczkami z kaszy manny albo wątróbką z cebulką. Wiele osób do dziś jej unika. W tamtych czasach nie było mowy o prawdziwych słodyczach. Nasze mamy i babcie dwoiły się i troiły, aby wymyślić coś, co będzie ich substytutem. W ten sposób powstał blok czekoladowy, czyli miękka masa z margaryny, cukru, mleka w proszku i kakao.

Wraz z pierwszymi letnimi owocami na obiad podawano ryż z truskawkami. Wystarczy ugotować ryż i polać go odrobiną słodkiej śmietany zmiksowanej ze świeżymi truskawkami. To bardzo proste, ale i sycące danie, które pokocha każde dziecko. Masz w domu garść świeżych, polskich truskawek? Wykorzystaj je do przygotowania potrawy, która przeniesie cię w czasy dzieciństwa.

Ryż z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • szklanka wody,
  • 2 szklanki mleka,
  • łyżka cukru,
  • 250 g świeżych truskawek,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko z wodą i dodaj do niej łyżkę cukru. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć ryż. Gotuj go aż do miękkości. Zajmie to od 10 do 15 minut.
  2. Ugotowany ryż przełóż na talerz. Polej go śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Dodaj do niej truskawki i zgnieć je na gładką papkę.
  3. Tak przygotowanym sosem polej ryż. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie