Truskawki zalej octem. Powstanie deser o wyjątkowym smaku
Trudno o bardziej intrygujące połączenie. Truskawki skąpane w occie podbiją te mniej, jaki i bardziej wytrenowane podniebienia. A podane w tym deserze wprost uzależniają.
20.05.2024 | aktual.: 20.05.2024 13:43
Truskawki doskonale smakują w naszych ulubionych koktajlach, galaretkach, ciastach i kompotach oraz oczywiście solo, zwłaszcza kiedy są supersłodkie i soczyste. Mało kto jednak wie, że owoce te świetnie komponują się z pewnym oczywistym dodatkiem. Podaj truskawki z octem, a wszystkim opadną szczęki z wrażenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nietypowy patent na truskawki. Podaj je z octem
Ocet balsamiczny charakteryzuje ciemny kolor i gęsta konsystencja. Dominują w nim nuty lekko kwaskowate z dodatkiem słodyczy, które wspaniale podkreślają smak sałatek, sosów i dressingów oraz deserów i owoców. Truskawki skąpane w occie balsamicznym nabierają szczególnej wyrazistości, dlatego warto przekonać się do tego połączenia.
Zamiast jednak jeść świeże owoce maczane w occie - co może nie być szczególnie przekonujące - warto przygotować prosty i szybki, ale przy tym niezwykle wdzięczny i efektowny deser w pucharku. Pokruszone biszkopty, własnoręcznie ubita śmietana i truskawki skąpane w occie - tym deserem podbijesz podniebienia bliskich.
Zobacz także
Truskawkowy deser w puchar. Przepis
Składniki:
- pokruszone biszkopciki,
- 300 g truskawek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 400 ml śmietanki kremówki,
- 3 łyżki cukru,
- płatki migdałów,
- liście świeżej mięty lub bazylii
- likier/syrop owocowy do namoczenia biszkoptów.
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i osusz, pozbądź się szypułek. Następnie wymieszaj je z octem balsamicznym i odstaw na 15 minut.
- Kremówkę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru.
- Truskawki oprósz łyżką cukru.
- Na dno pucharków/wysokich szklanek wyłóż pokruszone biszkopty, następnie skrop je delikatnie likierem/syropem.
- Na biszkopcie ułóż część truskawek, a następnie dodaj porcję bitej śmietany.
- Na to znów wyłóż biszkopty skropione likierem/syropem, truskawki i śmietanę.
- Całość odstaw na lodówki na 2-3 godziny. Gotowy deser udekoruj świeżą miętą lub bazylią.