Truskawki zalej octem. Powstanie deser o wyjątkowym smaku

Trudno o bardziej intrygujące połączenie. Truskawki skąpane w occie podbiją te mniej, jaki i bardziej wytrenowane podniebienia. A podane w tym deserze wprost uzależniają.

Truskawki i ocet to dobre połączenieTruskawki i ocet to dobre połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Truskawki doskonale smakują w naszych ulubionych koktajlach, galaretkach, ciastach i kompotach oraz oczywiście solo, zwłaszcza kiedy są supersłodkie i soczyste. Mało kto jednak wie, że owoce te świetnie komponują się z pewnym oczywistym dodatkiem. Podaj truskawki z octem, a wszystkim opadną szczęki z wrażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki i prosty deser w lekkim wydaniu jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole

Nietypowy patent na truskawki. Podaj je z octem

Ocet balsamiczny charakteryzuje ciemny kolor i gęsta konsystencja. Dominują w nim nuty lekko kwaskowate z dodatkiem słodyczy, które wspaniale podkreślają smak sałatek, sosów i dressingów oraz deserów i owoców. Truskawki skąpane w occie balsamicznym nabierają szczególnej wyrazistości, dlatego warto przekonać się do tego połączenia.

Zamiast jednak jeść świeże owoce maczane w occie - co może nie być szczególnie przekonujące - warto przygotować prosty i szybki, ale przy tym niezwykle wdzięczny i efektowny deser w pucharku. Pokruszone biszkopty, własnoręcznie ubita śmietana i truskawki skąpane w occie - tym deserem podbijesz podniebienia bliskich.

Deser z bitą śmietaną i truskawkami w occie podbije podniebienia
Deser z bitą śmietaną i truskawkami w occie podbije podniebienia © Pixabay

Truskawkowy deser w puchar. Przepis

Składniki:

  • pokruszone biszkopciki,
  • 300 g truskawek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki cukru,
  • płatki migdałów,
  • liście świeżej mięty lub bazylii
  • likier/syrop owocowy do namoczenia biszkoptów.

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i osusz, pozbądź się szypułek. Następnie wymieszaj je z octem balsamicznym i odstaw na 15 minut.
  2. Kremówkę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru.
  3. Truskawki oprósz łyżką cukru.
  4. Na dno pucharków/wysokich szklanek wyłóż pokruszone biszkopty, następnie skrop je delikatnie likierem/syropem.
  5. Na biszkopcie ułóż część truskawek, a następnie dodaj porcję bitej śmietany.
  6. Na to znów wyłóż biszkopty skropione likierem/syropem, truskawki i śmietanę.
  7. Całość odstaw na lodówki na 2-3 godziny. Gotowy deser udekoruj świeżą miętą lub bazylią.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi