PrzepisDeseryTruskawki zalej octem. Powstanie deser o wyjątkowym smaku

Truskawki zalej octem. Powstanie deser o wyjątkowym smaku

Truskawki i ocet to dobre połączenie
Truskawki i ocet to dobre połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.05.2024 13:32, aktual.: 20.05.2024 13:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trudno o bardziej intrygujące połączenie. Truskawki skąpane w occie podbiją te mniej, jaki i bardziej wytrenowane podniebienia. A podane w tym deserze wprost uzależniają.

Truskawki doskonale smakują w naszych ulubionych koktajlach, galaretkach, ciastach i kompotach oraz oczywiście solo, zwłaszcza kiedy są supersłodkie i soczyste. Mało kto jednak wie, że owoce te świetnie komponują się z pewnym oczywistym dodatkiem. Podaj truskawki z octem, a wszystkim opadną szczęki z wrażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nietypowy patent na truskawki. Podaj je z octem

Ocet balsamiczny charakteryzuje ciemny kolor i gęsta konsystencja. Dominują w nim nuty lekko kwaskowate z dodatkiem słodyczy, które wspaniale podkreślają smak sałatek, sosów i dressingów oraz deserów i owoców. Truskawki skąpane w occie balsamicznym nabierają szczególnej wyrazistości, dlatego warto przekonać się do tego połączenia.

Zamiast jednak jeść świeże owoce maczane w occie - co może nie być szczególnie przekonujące - warto przygotować prosty i szybki, ale przy tym niezwykle wdzięczny i efektowny deser w pucharku. Pokruszone biszkopty, własnoręcznie ubita śmietana i truskawki skąpane w occie - tym deserem podbijesz podniebienia bliskich.

Deser z bitą śmietaną i truskawkami w occie podbije podniebienia
Deser z bitą śmietaną i truskawkami w occie podbije podniebienia© Pixabay

Truskawkowy deser w puchar. Przepis

Składniki:

  • pokruszone biszkopciki,
  • 300 g truskawek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki cukru,
  • płatki migdałów,
  • liście świeżej mięty lub bazylii
  • likier/syrop owocowy do namoczenia biszkoptów.

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i osusz, pozbądź się szypułek. Następnie wymieszaj je z octem balsamicznym i odstaw na 15 minut.
  2. Kremówkę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru.
  3. Truskawki oprósz łyżką cukru.
  4. Na dno pucharków/wysokich szklanek wyłóż pokruszone biszkopty, następnie skrop je delikatnie likierem/syropem.
  5. Na biszkopcie ułóż część truskawek, a następnie dodaj porcję bitej śmietany.
  6. Na to znów wyłóż biszkopty skropione likierem/syropem, truskawki i śmietanę.
  7. Całość odstaw na lodówki na 2-3 godziny. Gotowy deser udekoruj świeżą miętą lub bazylią.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także