WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

To jeden z najczęściej sprzedawanych deserów na świecie. Zrobisz je w 5 minut

Słodkie, kremowe, oblane ciągnącym się sosem. Kochają je zarówno dorośli jak i dzieci. Mowa o McFlurry, jednym z najczęściej sprzedawanych deserów lodowych na świecie. Z łatwością przygotujesz go w swojej kuchni.

Domowe McFlurry z nutką pistacji.Domowe McFlurry z nutką pistacji.
Źródło zdjęć: © fot. Instagram | trojemoje_i_thermomix_

Kiedy temperatury robią się coraz wyższe, lody wydają się być jedynym słusznym deserem. Rzemieślnicze lodziarnie cieszą się coraz większą popularnością, jednak większość z nas stawia na pewniaka z restauracji ze złotymi łukami.

Tym deserem jest McFlurry. To kremowe lody zwieńczone słodkim sosem i chrupiącymi kawałkami popularnych batonów. Chyba nie ma na świecie osoby, która by ich nie lubiła. Nie musisz iść do McDonalda, żeby cieszyć się ich smakiem. Możesz zrobić je w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników, które kupisz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Domowe McFlurry z nutką pistacji. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś

McFlurry to słodkie, kremowe lody waniliowe z polane polewą (truskawkową, czekoladową lub karmelową) i posypane popularnymi, rozkruszonymi batonikami. To istny raj dla każdego łasucha. Niestety, w 100 g porcji deseru znajduje się aż 786 kcal. To prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Nie musisz rezygnować z ulubionego deseru. Agnieszka Marek, popularna instagramerka publikująca jako @trojemoje_i_thermomix_ opublikowała przepis na domowe McFlurry z kremem pistacjowym. Lody składają się z 5 prostych składników, które kupisz w każdym sklepie. Instagramerka przygotowała je w Thermomixie, jednak z łatwością zrobisz je w zwykłym blenderze kielichowym. "Już wiem, co będę robiła","Wooow, ale pyszności. Dzięki za ten pyszny przepis. Sobota zapowiada się lodowa" - czytamy w komentarzach.

Domowe McFlurry — przepis

Składniki:

  • 500 ml schłodzonej kremówki,
  • 500 g mascarpone,
  • 400 g mleka zagęszczonego, słodzonego,
  • pasta pistacjowa,
  • skruszone herbatniki,
  • opcjonalnie: maliny, biała czekolada, inne, ulubione dodatki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ubicia kremówki. Kiedy stanie się sztywna, dodaj do niej mleko zagęszczone. Całość ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
  2. Po dwóch minutach dodaj mascarpone. Całość miksuj przez kolejne 3 minuty.
  3. Tak przygotowane lody umieść w plastikowym, zamykanym pojemniku i włóż je do zamrażalki na co najmniej 4 godziny.
  4. Po 4 godzinach wyjmij lody i przełóż je do pucharka. Polej je podgrzaną pastą pistacjową i posyp herbatnikami. Smacznego!

Porady:

  1. Nie możesz kupić pasty pistacjowej? Użyj obranych pistacji. Umieść w malakserze lub młynku do kawy. Dodaj do nich 60 ml oleju i zmiksuj całość na najwyższych obrotach, aż orzechy zamienią się w płynną pastę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba