To jeden z najczęściej sprzedawanych deserów na świecie. Zrobisz je w 5 minut

Słodkie, kremowe, oblane ciągnącym się sosem. Kochają je zarówno dorośli jak i dzieci. Mowa o McFlurry, jednym z najczęściej sprzedawanych deserów lodowych na świecie. Z łatwością przygotujesz go w swojej kuchni.

Domowe McFlurry z nutką pistacji.Domowe McFlurry z nutką pistacji.
Źródło zdjęć: © fot. Instagram | trojemoje_i_thermomix_

Kiedy temperatury robią się coraz wyższe, lody wydają się być jedynym słusznym deserem. Rzemieślnicze lodziarnie cieszą się coraz większą popularnością, jednak większość z nas stawia na pewniaka z restauracji ze złotymi łukami.

Tym deserem jest McFlurry. To kremowe lody zwieńczone słodkim sosem i chrupiącymi kawałkami popularnych batonów. Chyba nie ma na świecie osoby, która by ich nie lubiła. Nie musisz iść do McDonalda, żeby cieszyć się ich smakiem. Możesz zrobić je w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników, które kupisz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Domowe McFlurry z nutką pistacji. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś

McFlurry to słodkie, kremowe lody waniliowe z polane polewą (truskawkową, czekoladową lub karmelową) i posypane popularnymi, rozkruszonymi batonikami. To istny raj dla każdego łasucha. Niestety, w 100 g porcji deseru znajduje się aż 786 kcal. To prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Nie musisz rezygnować z ulubionego deseru. Agnieszka Marek, popularna instagramerka publikująca jako @trojemoje_i_thermomix_ opublikowała przepis na domowe McFlurry z kremem pistacjowym. Lody składają się z 5 prostych składników, które kupisz w każdym sklepie. Instagramerka przygotowała je w Thermomixie, jednak z łatwością zrobisz je w zwykłym blenderze kielichowym. "Już wiem, co będę robiła","Wooow, ale pyszności. Dzięki za ten pyszny przepis. Sobota zapowiada się lodowa" - czytamy w komentarzach.

Domowe McFlurry — przepis

Składniki:

  • 500 ml schłodzonej kremówki,
  • 500 g mascarpone,
  • 400 g mleka zagęszczonego, słodzonego,
  • pasta pistacjowa,
  • skruszone herbatniki,
  • opcjonalnie: maliny, biała czekolada, inne, ulubione dodatki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ubicia kremówki. Kiedy stanie się sztywna, dodaj do niej mleko zagęszczone. Całość ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
  2. Po dwóch minutach dodaj mascarpone. Całość miksuj przez kolejne 3 minuty.
  3. Tak przygotowane lody umieść w plastikowym, zamykanym pojemniku i włóż je do zamrażalki na co najmniej 4 godziny.
  4. Po 4 godzinach wyjmij lody i przełóż je do pucharka. Polej je podgrzaną pastą pistacjową i posyp herbatnikami. Smacznego!

Porady:

  1. Nie możesz kupić pasty pistacjowej? Użyj obranych pistacji. Umieść w malakserze lub młynku do kawy. Dodaj do nich 60 ml oleju i zmiksuj całość na najwyższych obrotach, aż orzechy zamienią się w płynną pastę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby