To jeden z najczęściej sprzedawanych deserów na świecie. Zrobisz je w 5 minut

Słodkie, kremowe, oblane ciągnącym się sosem. Kochają je zarówno dorośli jak i dzieci. Mowa o McFlurry, jednym z najczęściej sprzedawanych deserów lodowych na świecie. Z łatwością przygotujesz go w swojej kuchni.

Domowe McFlurry z nutką pistacji.Domowe McFlurry z nutką pistacji.
Źródło zdjęć: © fot. Instagram | trojemoje_i_thermomix_

Kiedy temperatury robią się coraz wyższe, lody wydają się być jedynym słusznym deserem. Rzemieślnicze lodziarnie cieszą się coraz większą popularnością, jednak większość z nas stawia na pewniaka z restauracji ze złotymi łukami.

Tym deserem jest McFlurry. To kremowe lody zwieńczone słodkim sosem i chrupiącymi kawałkami popularnych batonów. Chyba nie ma na świecie osoby, która by ich nie lubiła. Nie musisz iść do McDonalda, żeby cieszyć się ich smakiem. Możesz zrobić je w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników, które kupisz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Domowe McFlurry z nutką pistacji. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś

McFlurry to słodkie, kremowe lody waniliowe z polane polewą (truskawkową, czekoladową lub karmelową) i posypane popularnymi, rozkruszonymi batonikami. To istny raj dla każdego łasucha. Niestety, w 100 g porcji deseru znajduje się aż 786 kcal. To prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Nie musisz rezygnować z ulubionego deseru. Agnieszka Marek, popularna instagramerka publikująca jako @trojemoje_i_thermomix_ opublikowała przepis na domowe McFlurry z kremem pistacjowym. Lody składają się z 5 prostych składników, które kupisz w każdym sklepie. Instagramerka przygotowała je w Thermomixie, jednak z łatwością zrobisz je w zwykłym blenderze kielichowym. "Już wiem, co będę robiła","Wooow, ale pyszności. Dzięki za ten pyszny przepis. Sobota zapowiada się lodowa" - czytamy w komentarzach.

Domowe McFlurry — przepis

Składniki:

  • 500 ml schłodzonej kremówki,
  • 500 g mascarpone,
  • 400 g mleka zagęszczonego, słodzonego,
  • pasta pistacjowa,
  • skruszone herbatniki,
  • opcjonalnie: maliny, biała czekolada, inne, ulubione dodatki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ubicia kremówki. Kiedy stanie się sztywna, dodaj do niej mleko zagęszczone. Całość ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
  2. Po dwóch minutach dodaj mascarpone. Całość miksuj przez kolejne 3 minuty.
  3. Tak przygotowane lody umieść w plastikowym, zamykanym pojemniku i włóż je do zamrażalki na co najmniej 4 godziny.
  4. Po 4 godzinach wyjmij lody i przełóż je do pucharka. Polej je podgrzaną pastą pistacjową i posyp herbatnikami. Smacznego!

Porady:

  1. Nie możesz kupić pasty pistacjowej? Użyj obranych pistacji. Umieść w malakserze lub młynku do kawy. Dodaj do nich 60 ml oleju i zmiksuj całość na najwyższych obrotach, aż orzechy zamienią się w płynną pastę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀