To jeden z najczęściej sprzedawanych deserów na świecie. Zrobisz je w 5 minut
Słodkie, kremowe, oblane ciągnącym się sosem. Kochają je zarówno dorośli jak i dzieci. Mowa o McFlurry, jednym z najczęściej sprzedawanych deserów lodowych na świecie. Z łatwością przygotujesz go w swojej kuchni.
19.05.2024 18:41
Kiedy temperatury robią się coraz wyższe, lody wydają się być jedynym słusznym deserem. Rzemieślnicze lodziarnie cieszą się coraz większą popularnością, jednak większość z nas stawia na pewniaka z restauracji ze złotymi łukami.
Tym deserem jest McFlurry. To kremowe lody zwieńczone słodkim sosem i chrupiącymi kawałkami popularnych batonów. Chyba nie ma na świecie osoby, która by ich nie lubiła. Nie musisz iść do McDonalda, żeby cieszyć się ich smakiem. Możesz zrobić je w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników, które kupisz w każdym sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe McFlurry z nutką pistacji. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś
McFlurry to słodkie, kremowe lody waniliowe z polane polewą (truskawkową, czekoladową lub karmelową) i posypane popularnymi, rozkruszonymi batonikami. To istny raj dla każdego łasucha. Niestety, w 100 g porcji deseru znajduje się aż 786 kcal. To prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Nie musisz rezygnować z ulubionego deseru. Agnieszka Marek, popularna instagramerka publikująca jako @trojemoje_i_thermomix_ opublikowała przepis na domowe McFlurry z kremem pistacjowym. Lody składają się z 5 prostych składników, które kupisz w każdym sklepie. Instagramerka przygotowała je w Thermomixie, jednak z łatwością zrobisz je w zwykłym blenderze kielichowym. "Już wiem, co będę robiła","Wooow, ale pyszności. Dzięki za ten pyszny przepis. Sobota zapowiada się lodowa" - czytamy w komentarzach.
Domowe McFlurry — przepis
Składniki:
- 500 ml schłodzonej kremówki,
- 500 g mascarpone,
- 400 g mleka zagęszczonego, słodzonego,
- pasta pistacjowa,
- skruszone herbatniki,
- opcjonalnie: maliny, biała czekolada, inne, ulubione dodatki.
Przygotowanie:
- Zacznij od ubicia kremówki. Kiedy stanie się sztywna, dodaj do niej mleko zagęszczone. Całość ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
- Po dwóch minutach dodaj mascarpone. Całość miksuj przez kolejne 3 minuty.
- Tak przygotowane lody umieść w plastikowym, zamykanym pojemniku i włóż je do zamrażalki na co najmniej 4 godziny.
- Po 4 godzinach wyjmij lody i przełóż je do pucharka. Polej je podgrzaną pastą pistacjową i posyp herbatnikami. Smacznego!
Porady:
- Nie możesz kupić pasty pistacjowej? Użyj obranych pistacji. Umieść w malakserze lub młynku do kawy. Dodaj do nich 60 ml oleju i zmiksuj całość na najwyższych obrotach, aż orzechy zamienią się w płynną pastę.