PrzepisDeseryTo jeden z najczęściej sprzedawanych deserów na świecie. Zrobisz je w 5 minut

To jeden z najczęściej sprzedawanych deserów na świecie. Zrobisz je w 5 minut

Słodkie, kremowe, oblane ciągnącym się sosem. Kochają je zarówno dorośli jak i dzieci. Mowa o McFlurry, jednym z najczęściej sprzedawanych deserów lodowych na świecie. Z łatwością przygotujesz go w swojej kuchni.

Domowe McFlurry z nutką pistacji.
Domowe McFlurry z nutką pistacji.
Źródło zdjęć: © fot. Instagram | trojemoje_i_thermomix_

19.05.2024 18:41

Kiedy temperatury robią się coraz wyższe, lody wydają się być jedynym słusznym deserem. Rzemieślnicze lodziarnie cieszą się coraz większą popularnością, jednak większość z nas stawia na pewniaka z restauracji ze złotymi łukami.

Tym deserem jest McFlurry. To kremowe lody zwieńczone słodkim sosem i chrupiącymi kawałkami popularnych batonów. Chyba nie ma na świecie osoby, która by ich nie lubiła. Nie musisz iść do McDonalda, żeby cieszyć się ich smakiem. Możesz zrobić je w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników, które kupisz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe McFlurry z nutką pistacji. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś

McFlurry to słodkie, kremowe lody waniliowe z polane polewą (truskawkową, czekoladową lub karmelową) i posypane popularnymi, rozkruszonymi batonikami. To istny raj dla każdego łasucha. Niestety, w 100 g porcji deseru znajduje się aż 786 kcal. To prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Nie musisz rezygnować z ulubionego deseru. Agnieszka Marek, popularna instagramerka publikująca jako @trojemoje_i_thermomix_ opublikowała przepis na domowe McFlurry z kremem pistacjowym. Lody składają się z 5 prostych składników, które kupisz w każdym sklepie. Instagramerka przygotowała je w Thermomixie, jednak z łatwością zrobisz je w zwykłym blenderze kielichowym. "Już wiem, co będę robiła","Wooow, ale pyszności. Dzięki za ten pyszny przepis. Sobota zapowiada się lodowa" - czytamy w komentarzach.

Domowe McFlurry — przepis

Składniki:

  • 500 ml schłodzonej kremówki,
  • 500 g mascarpone,
  • 400 g mleka zagęszczonego, słodzonego,
  • pasta pistacjowa,
  • skruszone herbatniki,
  • opcjonalnie: maliny, biała czekolada, inne, ulubione dodatki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ubicia kremówki. Kiedy stanie się sztywna, dodaj do niej mleko zagęszczone. Całość ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
  2. Po dwóch minutach dodaj mascarpone. Całość miksuj przez kolejne 3 minuty.
  3. Tak przygotowane lody umieść w plastikowym, zamykanym pojemniku i włóż je do zamrażalki na co najmniej 4 godziny.
  4. Po 4 godzinach wyjmij lody i przełóż je do pucharka. Polej je podgrzaną pastą pistacjową i posyp herbatnikami. Smacznego!

Porady:

  1. Nie możesz kupić pasty pistacjowej? Użyj obranych pistacji. Umieść w malakserze lub młynku do kawy. Dodaj do nich 60 ml oleju i zmiksuj całość na najwyższych obrotach, aż orzechy zamienią się w płynną pastę.
Wybrane dla Ciebie