Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Jeśli znudziła ci się zwykła pasta jajeczna, a na kanapki z serem nie możesz już patrzeć, czas wypróbować siekaną pastę z łososia. Jest zdrowa, smaczna i prosta w przygotowaniu. Połączenie delikatnego łososia, chrupiącej cebuli, świeżego koperku i kremowego serka pokocha cała rodzina.

Siekana pasta z łososiaSiekana pasta z łososia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Siekana pasta z łososia to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie zdrowe i pożywne śniadania. Łosoś to bogate źródło białka i zdrowych tłuszczów omega-3, które wspierają pracę mózgu i serca. Mamy tutaj też świeży koperek, a całość spaja serek śmietankowy, źródło fosforu i wapnia. Jest zdrowo, ale przede wszystkim smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Siekana pasta z łososia

Przygotowanie takiego śniadania jest naprawdę ekspresowe. Trik na podobne pasty krąży w sieci i naprawdę ma sens. Wystarczy składniki wyłożyć na deskę i razem posiekać, tworząc pastę. Pastę możesz podać na świeżym pieczywie, jako dodatek do kanapek lub jako dip do warzyw. Gdy ogórki małosolne znikną ze sklepów, możesz sięgnąć po kiszone lub korniszony. Połączenie składników sprawia, że pasta ma wyjątkowy, delikatny i lekko słonawy smak.

Składniki:

  • 2 ogórki małosolne,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 3 plastry czerwonej cebuli,
  • ½ szklanki świeżego koperku,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki: 

  • pieczywo.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na desce do krojenia ułóż plastry ogórków. Dodaj łososia wędzonego, plastry czerwone cebuli oraz świeży koperek. Posiekaj całość nożem.

Siekanie składników
Siekanie składników © Pyszności

Krok 2. Serek śmietankowy przełóż do miski. Dodaj do niego posiekane składniki i wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Siekana pasta kanapkowa
Siekana pasta kanapkowa © Pyszności

Krok 3. Gotową pastę rozprowadź na pieczywie. Polecam dać solidną, grubą warstwę - jest tak smaczna, że szkoda jej sobie żałować. Smacznego!

Siekana pasta z łososia
Siekana pasta z łososia © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem