Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki
Jeśli znudziła ci się zwykła pasta jajeczna, a na kanapki z serem nie możesz już patrzeć, czas wypróbować siekaną pastę z łososia. Jest zdrowa, smaczna i prosta w przygotowaniu. Połączenie delikatnego łososia, chrupiącej cebuli, świeżego koperku i kremowego serka pokocha cała rodzina.
22.09.2024 12:55
Siekana pasta z łososia to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie zdrowe i pożywne śniadania. Łosoś to bogate źródło białka i zdrowych tłuszczów omega-3, które wspierają pracę mózgu i serca. Mamy tutaj też świeży koperek, a całość spaja serek śmietankowy, źródło fosforu i wapnia. Jest zdrowo, ale przede wszystkim smacznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Siekana pasta z łososia
Przygotowanie takiego śniadania jest naprawdę ekspresowe. Trik na podobne pasty krąży w sieci i naprawdę ma sens. Wystarczy składniki wyłożyć na deskę i razem posiekać, tworząc pastę. Pastę możesz podać na świeżym pieczywie, jako dodatek do kanapek lub jako dip do warzyw. Gdy ogórki małosolne znikną ze sklepów, możesz sięgnąć po kiszone lub korniszony. Połączenie składników sprawia, że pasta ma wyjątkowy, delikatny i lekko słonawy smak.
Zobacz także
Składniki:
- 2 ogórki małosolne,
- 100 g wędzonego łososia,
- 3 plastry czerwonej cebuli,
- ½ szklanki świeżego koperku,
- 400 g serka śmietankowego,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- pieczywo.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na desce do krojenia ułóż plastry ogórków. Dodaj łososia wędzonego, plastry czerwone cebuli oraz świeży koperek. Posiekaj całość nożem.
Krok 2. Serek śmietankowy przełóż do miski. Dodaj do niego posiekane składniki i wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 3. Gotową pastę rozprowadź na pieczywie. Polecam dać solidną, grubą warstwę - jest tak smaczna, że szkoda jej sobie żałować. Smacznego!