11 sprytnych trików, które wniosą domowe wypieki na mistrzowski poziom

Te proste porady ułatwią Ci pracę w kuchni!

Obrazek
Ewa

#1 Przed ubijaniem śmietany włóż łopatki miksera do lodówki

Mocno schłodzone łopatki sprawią, że Twoja śmietana szybko stanie się sztywna.

#2 Włóż maślane ciasteczka na 15 minut do zamrażarki

Dzięki temu masło nie roztopi się tak szybko w piekarniku i ciasteczka zachowają swój oryginalny kształt.

#3 Użyj papierowego talerzyka, aby uniknąć zabrudzenia

Wystarczy, że w papierowym talerzyku wytniesz małe otwory na łopatki miksera. Powstały w ten sposób "parasol" ochroni Cię przed rozpryskującą się zawartością miski podczas miksowania.

#4 Dodaj trochę kawy rozpuszczalnej do brownie

Ten nietypowy zabieg nie sprawi, że brownie będzie smakowało kawą. Pozwoli za to wyciągnąć jeszcze więcej czekolady z...czekolady i pogłębi jej smak.

#5 Jeśli chcesz, aby Twoje ciastka dłużej pozostały miękkie: przechowuj je z kawałkiem jabłka lub kromką chleba!

Kawałek chleba lub jabłka pochłoną wilgoć w pudełku, dzięki czemu Twoje wypieki dłużej będą przyjemnie miękkie.

#6 Włóż jajka do letniej wody, żeby szybko uzyskały temperaturę pokojową

Znów zapomniałeś wyjąć jajek przed pieczeniem? Po prostu napełnij miskę letnią wodą i włóż do niej jajka. Po 10-20 minutach będą już w temperaturze pokojowej i będziesz mógł spokojnie dodać je do ciasta.

#7 Aby brązowy cukier nie stał się bryłą, włóż do niego kilka pianek

Dzięki tej prostej metodzie w słoiku nie powstaną bryły i używanie cukru będzie łatwiejsze. Resztę pianek z opakowania możesz wykorzystać do zrobienia np. ciasteczek. Przyjemne z pożytecznym :)

#8 Za duża forma do pieczenia? Użyj folii aluminiowej!

Jeśli Twój przepis wymaga mniejszej formy niż ta, którą masz, zapomnij o szaleńczym biegu do sklepu. Wystarczy, że przy pomocy folii wydzielisz odpowiednią przestrzeń dla Twojego ciasta.

#10 Potrzebujesz miękkiego masła? Przykryj kostkę rozgrzaną szklanką!

Masło wyjęte prosto z lodówki może utrudnić Ci pracę. Podgrzewanie go w mikrofali nie jest dobrym pomysłem. Za to sprawdzoną metodą jest przykrycie go gorącą szklanką. Miękkie masło w kilka minut- proszę bardzo!

#11 Perfekcyjne ciastka? Użyj łyżki do lodów!

Użyj łyżki do lodów, aby Twoje ciastka były proporcjonalne i kształtne

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej