Porady11 sprytnych trików, które wniosą domowe wypieki na mistrzowski poziom

11 sprytnych trików, które wniosą domowe wypieki na mistrzowski poziom

Te proste porady ułatwią Ci pracę w kuchni!

11 sprytnych trików, które wniosą domowe wypieki na mistrzowski poziom
Ewa

16.09.2020 | aktual.: 26.09.2023 14:50

#1 Przed ubijaniem śmietany włóż łopatki miksera do lodówki

Mocno schłodzone łopatki sprawią, że Twoja śmietana szybko stanie się sztywna.

#2 Włóż maślane ciasteczka na 15 minut do zamrażarki

Dzięki temu masło nie roztopi się tak szybko w piekarniku i ciasteczka zachowają swój oryginalny kształt.

#3 Użyj papierowego talerzyka, aby uniknąć zabrudzenia

Wystarczy, że w papierowym talerzyku wytniesz małe otwory na łopatki miksera. Powstały w ten sposób "parasol" ochroni Cię przed rozpryskującą się zawartością miski podczas miksowania.

#4 Dodaj trochę kawy rozpuszczalnej do brownie

Ten nietypowy zabieg nie sprawi, że brownie będzie smakowało kawą. Pozwoli za to wyciągnąć jeszcze więcej czekolady z...czekolady i pogłębi jej smak.

#5 Jeśli chcesz, aby Twoje ciastka dłużej pozostały miękkie: przechowuj je z kawałkiem jabłka lub kromką chleba!

Kawałek chleba lub jabłka pochłoną wilgoć w pudełku, dzięki czemu Twoje wypieki dłużej będą przyjemnie miękkie.

#6 Włóż jajka do letniej wody, żeby szybko uzyskały temperaturę pokojową

Znów zapomniałeś wyjąć jajek przed pieczeniem? Po prostu napełnij miskę letnią wodą i włóż do niej jajka. Po 10-20 minutach będą już w temperaturze pokojowej i będziesz mógł spokojnie dodać je do ciasta.

#7 Aby brązowy cukier nie stał się bryłą, włóż do niego kilka pianek

Dzięki tej prostej metodzie w słoiku nie powstaną bryły i używanie cukru będzie łatwiejsze. Resztę pianek z opakowania możesz wykorzystać do zrobienia np. ciasteczek. Przyjemne z pożytecznym :)

#8 Za duża forma do pieczenia? Użyj folii aluminiowej!

Jeśli Twój przepis wymaga mniejszej formy niż ta, którą masz, zapomnij o szaleńczym biegu do sklepu. Wystarczy, że przy pomocy folii wydzielisz odpowiednią przestrzeń dla Twojego ciasta.

#10 Potrzebujesz miękkiego masła? Przykryj kostkę rozgrzaną szklanką!

Masło wyjęte prosto z lodówki może utrudnić Ci pracę. Podgrzewanie go w mikrofali nie jest dobrym pomysłem. Za to sprawdzoną metodą jest przykrycie go gorącą szklanką. Miękkie masło w kilka minut- proszę bardzo!

#11 Perfekcyjne ciastka? Użyj łyżki do lodów!

Użyj łyżki do lodów, aby Twoje ciastka były proporcjonalne i kształtne

Wybrane dla Ciebie