Co jedli pasażerowie Titanica tuż przed katastrofą? Na aukcji sprzedano menu dla pasażerów I klasy

Wieczorem 11 kwietnia 1912 roku pasażerowie pierwszej klasy na pokładzie Titanica zajadali się ostrygami, łososiem z sosem holenderskim, jagnięciną z sosem miętowym i wieloma innymi ekskluzywnymi daniami. Skąd to wiemy? W listopadzie br. na aukcji w Anglii sprzedano menu I klasy za zawrotną kwotę. Karta obejmuje dania, które podano pasażerom trzy dni przed tragedią.

Zdjęcie przedstawia salonik pierwszej klasy w RMS Olympic, siostrzanym statku TitanicaZdjęcie przedstawia salonik pierwszej klasy w RMS Olympic, siostrzanym statku Titanica
Źródło zdjęć: © Menu: Facebook: New York Times; Henry Aldridge & Son, Tło: Robert Welch, domena publiczna

Uważa się, że jest to jedyne zachowane menu obiadowe pierwszej klasy z nocy 11 kwietnia 1912 r. Dzieło to trafiło na aukcję 11 listopada 2023 r. w Henry Aldridge & Son Ltd w Wiltshire w Wielkiej Brytanii. Dom aukcyjny określił przedmiot jako "niezwykły ocalały z najsłynniejszego liniowca wszechczasów" z niewielkimi uszkodzeniami spowodowanymi przez wodę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Menu z Titanica sprzedane za zawrotną kwotę

Według serwisu "The Guardian" menu znajdowało się w albumie fotograficznym z lat 60. XX wieku, który kiedyś należał do Lena Stephensona, historyka z miejscowości Dominion w Nowej Szkocji w Kanadzie. Wartość przedmiotu licytacji, który został wystawiony na aukcję wraz z innymi pamiątkami po Titanicu (w tym najwyższej klasy kocem pokładowym w kratę), znacznie przekroczyła szacunkową kwotę. Karta osiągnęła bowiem zawrotną kwotę 84 tysięcy funtów, czyli około 426 tysięcy złotych.

Co jedli pasażerowie Titanica? Menu I klasy

Samo menu, z wytłoczoną czerwoną flagą White Star Line, pokazuje, że goście pierwszej klasy zasiedli do ekstrawaganckiej uczty wieczorem po wypłynięciu statku z Queenstown w Irlandii do Nowego Jorku. Bogate dania obejmowały na początek przystawki i świeże ostrygi, a następnie kaczkę z sosem z wina porto, wiosenną jagnięcinę z sosem miętowym i polędwicę wołową z kremem chrzanowym. Wykwintne desery, takie jak morelowy bourdaloue (tarta z ciasta morelowego po francusku) i budyń Victoria (budyń na parze aromatyzowany dżemem i mieszaną skórką), stanowiły zakończenie posiłku.

Titanic był najbardziej luksusowym statkiem na świecie, a jedzenie na pokładzie w dużej mierze wpływało na atrakcyjność liniowca. Posiłki były wliczone w cenę biletu niemal dla wszystkich pasażerów, z wyjątkiem tych w restauracji à la carte.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości