Co jedli pasażerowie Titanica tuż przed katastrofą? Na aukcji sprzedano menu dla pasażerów I klasy

Wieczorem 11 kwietnia 1912 roku pasażerowie pierwszej klasy na pokładzie Titanica zajadali się ostrygami, łososiem z sosem holenderskim, jagnięciną z sosem miętowym i wieloma innymi ekskluzywnymi daniami. Skąd to wiemy? W listopadzie br. na aukcji w Anglii sprzedano menu I klasy za zawrotną kwotę. Karta obejmuje dania, które podano pasażerom trzy dni przed tragedią.

Zdjęcie przedstawia salonik pierwszej klasy w RMS Olympic, siostrzanym statku TitanicaZdjęcie przedstawia salonik pierwszej klasy w RMS Olympic, siostrzanym statku Titanica
Źródło zdjęć: © Menu: Facebook: New York Times; Henry Aldridge & Son, Tło: Robert Welch, domena publiczna

Uważa się, że jest to jedyne zachowane menu obiadowe pierwszej klasy z nocy 11 kwietnia 1912 r. Dzieło to trafiło na aukcję 11 listopada 2023 r. w Henry Aldridge & Son Ltd w Wiltshire w Wielkiej Brytanii. Dom aukcyjny określił przedmiot jako "niezwykły ocalały z najsłynniejszego liniowca wszechczasów" z niewielkimi uszkodzeniami spowodowanymi przez wodę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Menu z Titanica sprzedane za zawrotną kwotę

Według serwisu "The Guardian" menu znajdowało się w albumie fotograficznym z lat 60. XX wieku, który kiedyś należał do Lena Stephensona, historyka z miejscowości Dominion w Nowej Szkocji w Kanadzie. Wartość przedmiotu licytacji, który został wystawiony na aukcję wraz z innymi pamiątkami po Titanicu (w tym najwyższej klasy kocem pokładowym w kratę), znacznie przekroczyła szacunkową kwotę. Karta osiągnęła bowiem zawrotną kwotę 84 tysięcy funtów, czyli około 426 tysięcy złotych.

Co jedli pasażerowie Titanica? Menu I klasy

Samo menu, z wytłoczoną czerwoną flagą White Star Line, pokazuje, że goście pierwszej klasy zasiedli do ekstrawaganckiej uczty wieczorem po wypłynięciu statku z Queenstown w Irlandii do Nowego Jorku. Bogate dania obejmowały na początek przystawki i świeże ostrygi, a następnie kaczkę z sosem z wina porto, wiosenną jagnięcinę z sosem miętowym i polędwicę wołową z kremem chrzanowym. Wykwintne desery, takie jak morelowy bourdaloue (tarta z ciasta morelowego po francusku) i budyń Victoria (budyń na parze aromatyzowany dżemem i mieszaną skórką), stanowiły zakończenie posiłku.

Titanic był najbardziej luksusowym statkiem na świecie, a jedzenie na pokładzie w dużej mierze wpływało na atrakcyjność liniowca. Posiłki były wliczone w cenę biletu niemal dla wszystkich pasażerów, z wyjątkiem tych w restauracji à la carte.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki