NewsyCo jedli pasażerowie Titanica tuż przed katastrofą? Na aukcji sprzedano menu dla pasażerów I klasy

Co jedli pasażerowie Titanica tuż przed katastrofą? Na aukcji sprzedano menu dla pasażerów I klasy

Zdjęcie przedstawia salonik pierwszej klasy w RMS Olympic, siostrzanym statku Titanica
Zdjęcie przedstawia salonik pierwszej klasy w RMS Olympic, siostrzanym statku Titanica
Źródło zdjęć: © Menu: Facebook: New York Times; Henry Aldridge & Son, Tło: Robert Welch, domena publiczna

25.11.2023 14:59, aktual.: 25.11.2023 15:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wieczorem 11 kwietnia 1912 roku pasażerowie pierwszej klasy na pokładzie Titanica zajadali się ostrygami, łososiem z sosem holenderskim, jagnięciną z sosem miętowym i wieloma innymi ekskluzywnymi daniami. Skąd to wiemy? W listopadzie br. na aukcji w Anglii sprzedano menu I klasy za zawrotną kwotę. Karta obejmuje dania, które podano pasażerom trzy dni przed tragedią.

Uważa się, że jest to jedyne zachowane menu obiadowe pierwszej klasy z nocy 11 kwietnia 1912 r. Dzieło to trafiło na aukcję 11 listopada 2023 r. w Henry Aldridge & Son Ltd w Wiltshire w Wielkiej Brytanii. Dom aukcyjny określił przedmiot jako "niezwykły ocalały z najsłynniejszego liniowca wszechczasów" z niewielkimi uszkodzeniami spowodowanymi przez wodę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Menu z Titanica sprzedane za zawrotną kwotę

Według serwisu "The Guardian" menu znajdowało się w albumie fotograficznym z lat 60. XX wieku, który kiedyś należał do Lena Stephensona, historyka z miejscowości Dominion w Nowej Szkocji w Kanadzie. Wartość przedmiotu licytacji, który został wystawiony na aukcję wraz z innymi pamiątkami po Titanicu (w tym najwyższej klasy kocem pokładowym w kratę), znacznie przekroczyła szacunkową kwotę. Karta osiągnęła bowiem zawrotną kwotę 84 tysięcy funtów, czyli około 426 tysięcy złotych.

Co jedli pasażerowie Titanica? Menu I klasy

Samo menu, z wytłoczoną czerwoną flagą White Star Line, pokazuje, że goście pierwszej klasy zasiedli do ekstrawaganckiej uczty wieczorem po wypłynięciu statku z Queenstown w Irlandii do Nowego Jorku. Bogate dania obejmowały na początek przystawki i świeże ostrygi, a następnie kaczkę z sosem z wina porto, wiosenną jagnięcinę z sosem miętowym i polędwicę wołową z kremem chrzanowym. Wykwintne desery, takie jak morelowy bourdaloue (tarta z ciasta morelowego po francusku) i budyń Victoria (budyń na parze aromatyzowany dżemem i mieszaną skórką), stanowiły zakończenie posiłku.

Titanic był najbardziej luksusowym statkiem na świecie, a jedzenie na pokładzie w dużej mierze wpływało na atrakcyjność liniowca. Posiłki były wliczone w cenę biletu niemal dla wszystkich pasażerów, z wyjątkiem tych w restauracji à la carte.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także