Domowy kefir - jak zrobić zdrowy i pyszny napój probiotyczny w swojej kuchni

Nie da się ukryć, że kefir to jeden z ulubionych produktów mlecznych, nie tylko na te upalne dni. Świetnie smakuje i pasuje do wielu wyjątkowych produktów, które lubisz spożywać. A czy wiesz, że ten zdrowy, pyszny i probiotyczny napój możesz również zrobić w swoim domu? Zobacz, jakie to proste.

ObrazekDomowy kefir - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Biorąc pod uwagę zdrowe mleczne produkty, większość osób z pewnością wymieni zsiadłe mleko i właśnie kefir. Orzeźwiają, gaszą pragnienie i świetnie smakują. Zastanawiasz się, jak zrobić kefir domowym sposobem? Przepis jest naprawdę szybki i banalnie prosty. Sama praca to tylko minuta, a pozostały czas to oczekiwanie na efekt końcowy. Nabiał w takiej postaci zachwyci twoich bliskich i znajomych. Przekonaj się sam!

Jakie właściwości ma kefir?

Zanim dowiesz się, jak zrobić kefir domowej roboty, warto jest dowiedzieć się, jakie ma właściwości. Nie tylko orzeźwia i świetnie smakuje, ale zawiera w sobie również wiele ważnych składników odżywczych. Kefir jest bogaty w różne rodzaje probiotyków, czyli korzystne bakterie, które są korzystne dla zdrowia jelitowego. Probiotyki mogą wspierać trawienie, wzmocnić odporność, poprawić wchłanianie składników odżywczych oraz przeciwdziałać wzrostowi patogennych bakterii w jelitach.

Obrazek
Kefir - Pyszności; Foto Canva.com

Oprócz tego, jest świetnym źródłem białka, wapnia, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Zawiera w sobie również śladowe ilości witamin A, D i K. Jest dobrze tolerowany przez osoby nietolerujące laktozy, ponieważ fermentacja przeprowadzana przez kultury bakterii i drożdży w kefirze pomaga rozkładać laktozę, cukier obecny w mleku. Ze względu na obecność probiotyków, kefir może wspomagać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji.

Jak zrobić domowy kefir?

Kefir domowy to przysmak, który powinien już na stałe wpisać się w twoje menu. Będzie naprawdę smaczny i dużo lepszy od tego, który możesz kupić w sklepie. To świetna propozycja, nie tylko na te upalne dni.

Składniki:

  • 2 łyżki ziaren kefirowych (znane pod nazwą grzybek tybetański, grzybki kefirowe)
  • litr mleka krowiego
  • słoik.
Obrazek
Przygotowanie domowego kefiru - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do słoika, dodaj ziarna kefirowe i mieszaj szklaną lub drewnianą łyżką.
  2. Przykryj słoik gazą i zostaw na blacie na 24-48 godzin.
  3. Jeśli chcesz przyspieszyć fermentację, to możesz podgrzać mleko do temperatury 42 stopni i trzymaj przez 8 godzin - kefir powstanie szybciej.
  4. W przypadku, gdy używasz ziaren kefirowych, to po wspomnianym czasie, nad miską powieś plastikowe sito i przelej kefir, delikatnie mieszając.
  5. Pozostałe ziarna na sicie włóż do świeżego mleka. Powtarzaj proces. Naturalny probiotyk jest gotowy. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe