Żyła 122 lata. Dietetyk wyliczył produkty, które jadła na kilogramy

Znany dietetyk zdradza, co jadła pewna kobieta, która przeżyła aż 122 lata. Co znalazło się w jej menu? Takich produktów na pewno się nie spodziewałam!

Dietetyk opowiedział co jadła kobieta, która przeżyła 122 lataDietetyk opowiedział co jadła kobieta, która przeżyła 122 lata
Źródło zdjęć: © YouTube | @Michal_Wrzosek

Pojęcie długie życie dla każdego z nas może oznaczać coś innego. Kiedy byłam dzieckiem i słyszałam, że ktoś ma 40-50 lat, w moich oczach był już osobą w podeszłym wieku. Teraz kiedy sama przekroczyłam magiczną 30., wydaje mi się, że 50 lat to nie jest wcale jakoś tak dużo, nie mówiąc już o 40. Moja granica odnośnie podeszłego wieku przesunęła się w okolice 80-90 lat.

W historii świata odnotowano jednak przypadki, kiedy to ludziom udało się przekroczyć magiczną liczbę 100 lat. Ba, czasami żyli jeszcze kilkadziesiąt lat dłużej. I tak właśnie było w przypadku bohaterki dzisiejszego artykułu. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Dożyła 122 lat

Jeanne Calment, bo to o niej dzisiaj mowa, to rekordzistka na skalę światową. Przeżyła dokładnie 122 lata164 dni. Francuzka urodziła się w 1875 roku. W ciągu długiego życia doświadczyła na pewno bardzo wielu dobrych, jak i smutnych momentów. W tym czasie wyszła za mąż, urodziła córkę i doczekała się wnuka. Niestety wszystkie bliskie jej sercu osoby odeszły z biegiem lat, dlatego też kobieta musiała pochować i przejść żałobę kilkukrotnie. Sama Jeanne odeszła w 1997 roku. Zmarła z przyczyn naturalnych.

Dietetyk o życiu Jeanne

Popularny w sieci dietetyk Michał Wrzosek postanowił w jednym ze swoich materiałów opowiedzieć co nieco odnośnie tego, jak wyglądały nawyki żywieniowe niesamowitej kobiety. 

W swoim nagraniu dietetyk podkreśla, że Jeanne do ostatnich chwil cieszyła się dobrym zdrowiem. W jej codziennym menu nie mogło zabraknąć m.in. czekolady. Jak podkreśla pan Michał, podobno w ciągu jednego tygodnia kobieta była w stanie zjeść ponad kilogram takich słodkości

Starsza pani miała szczególną słabość do czekolady
Starsza pani miała szczególną słabość do czekolady © Adobe Stock | Agnes
- Nadmiar czekolady nie jest zdrowy ze względu na dużą ilość kalorii, ale ma też swoje plusy. Czekolada zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią nasze komórki przed szybszym starzeniem się - wyjaśnia dietetyk.

Co jeszcze znalazło się w menu 122-letniej Francuzki? Okazuje się, że kobieta lubiła też ostre przyprawy. I jak podkreśla pan Michał, one również są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Jeanne jadła też sporo oliwy, która z kolei wpływa korzystnie na układ krążenia.

- Jeanne nie podchodziła do swojej diety nadmiernie restrykcyjnie. Poza genami i szczęściem, to właśnie to zdrowe podejście do diety, miało wpływ na to, że tak długo żyła - podsumowuje Michał Wrzosek.

Co jadła kobieta, która żyła 122 lata?

A ty co myślisz o historii Jeanne? Prawda, że robi wrażenie? Nadal podtrzymuje, że w życiu nie wyliczyłabym w pierwszej kolejności produktów, o których wspomniał znany dietetyk. Bardziej skłaniałam się ku konkretnym warzywom. A tu proszę taka niespodzianka, ponad kilogram czekolady każdego tygodnia. Niebywałe!

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis