Żyła 122 lata. Dietetyk wyliczył produkty, które jadła na kilogramy
Znany dietetyk zdradza, co jadła pewna kobieta, która przeżyła aż 122 lata. Co znalazło się w jej menu? Takich produktów na pewno się nie spodziewałam!
14.09.2023 12:15
Pojęcie długie życie dla każdego z nas może oznaczać coś innego. Kiedy byłam dzieckiem i słyszałam, że ktoś ma 40-50 lat, w moich oczach był już osobą w podeszłym wieku. Teraz kiedy sama przekroczyłam magiczną 30., wydaje mi się, że 50 lat to nie jest wcale jakoś tak dużo, nie mówiąc już o 40. Moja granica odnośnie podeszłego wieku przesunęła się w okolice 80-90 lat.
W historii świata odnotowano jednak przypadki, kiedy to ludziom udało się przekroczyć magiczną liczbę 100 lat. Ba, czasami żyli jeszcze kilkadziesiąt lat dłużej. I tak właśnie było w przypadku bohaterki dzisiejszego artykułu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dożyła 122 lat
Jeanne Calment, bo to o niej dzisiaj mowa, to rekordzistka na skalę światową. Przeżyła dokładnie 122 lata i 164 dni. Francuzka urodziła się w 1875 roku. W ciągu długiego życia doświadczyła na pewno bardzo wielu dobrych, jak i smutnych momentów. W tym czasie wyszła za mąż, urodziła córkę i doczekała się wnuka. Niestety wszystkie bliskie jej sercu osoby odeszły z biegiem lat, dlatego też kobieta musiała pochować i przejść żałobę kilkukrotnie. Sama Jeanne odeszła w 1997 roku. Zmarła z przyczyn naturalnych.
Dietetyk o życiu Jeanne
Popularny w sieci dietetyk Michał Wrzosek postanowił w jednym ze swoich materiałów opowiedzieć co nieco odnośnie tego, jak wyglądały nawyki żywieniowe niesamowitej kobiety.
W swoim nagraniu dietetyk podkreśla, że Jeanne do ostatnich chwil cieszyła się dobrym zdrowiem. W jej codziennym menu nie mogło zabraknąć m.in. czekolady. Jak podkreśla pan Michał, podobno w ciągu jednego tygodnia kobieta była w stanie zjeść ponad kilogram takich słodkości.
- Nadmiar czekolady nie jest zdrowy ze względu na dużą ilość kalorii, ale ma też swoje plusy. Czekolada zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią nasze komórki przed szybszym starzeniem się - wyjaśnia dietetyk.
Co jeszcze znalazło się w menu 122-letniej Francuzki? Okazuje się, że kobieta lubiła też ostre przyprawy. I jak podkreśla pan Michał, one również są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Jeanne jadła też sporo oliwy, która z kolei wpływa korzystnie na układ krążenia.
- Jeanne nie podchodziła do swojej diety nadmiernie restrykcyjnie. Poza genami i szczęściem, to właśnie to zdrowe podejście do diety, miało wpływ na to, że tak długo żyła - podsumowuje Michał Wrzosek.
Co jadła kobieta, która żyła 122 lata?
A ty co myślisz o historii Jeanne? Prawda, że robi wrażenie? Nadal podtrzymuje, że w życiu nie wyliczyłabym w pierwszej kolejności produktów, o których wspomniał znany dietetyk. Bardziej skłaniałam się ku konkretnym warzywom. A tu proszę taka niespodzianka, ponad kilogram czekolady każdego tygodnia. Niebywałe!