Zapomnij o oleju robiąc ciasto, dodaj do niego ten składnik. Będzie jeszcze lepsze

Czasem w oko wpada nam jakiś przepis, ale użyte w nim składniki pozostawiają wiele do życzenia. Nie chodzi nawet o same produkty, tylko o dziwne połączenie. Na pierwszy rzut oka ciasto z majonezem może zabrzmieć po prostu... niedorzecznie. Jednak kiedy raz je zrobisz, zmienisz zdanie. 

Ciasto z majonezemCiasto z majonezem - Pyszności; foto: Canva

Niekiedy należy czytać między wierszami. Coś, co z pozoru wydaje się niemądre, może wtedy okazać się doskonałym pomysłem. Dokładnie takie uczucie towarzyszyło nam, kiedy pierwszy raz usłyszeliśmy o patencie dodawania majonezu do ciasta. Majonez?! Ten sam, który mieszamy w sałatce jarzynowej, albo maczamy w nim frytki?

W tym momencie trzeba odrzucić konwenanse i ,,pierwszy rzut oka", a zamiast tego przeanalizować ten patent. Czym bowiem jest majonez? Do jego stworzenia potrzebujemy jajek, oleju, soli i octu. I teraz zastanów się, jak te poszczególne składniki mogą wpłynąć na ciasto.

Obrazek
Ciasto z majonezem - Pyszności; foto: Canva

Ciasto z majonezem - po co?

Okazuje się, że każdy element majonezu wpłynie na ciasto bardzo dobrze. Olej sprawi, że ciasto nabierze cudownej miękkości. Dzięki żółtkom jaj poprawi się jego struktura i wilgotność. Ocet natomiast podkreśli smak ciasta, nie zakwaszając go jednocześnie.

W tym miejscu należy podkreślić, że majonez, dodany do ciasta w odpowiedniej ilości, nie spowoduje, że wypiek przesiąknie jego smakiem. Za to jego gładka konsystencja i skład sprawią, że ciasto wyjdzie lepsze niż kiedykolwiek.

Jak użyć majonezu przy pieczeniu ciast?

Mówi się, że majonez może być zamiennikiem oleju w stosunku 1:1. Nie można przesadzać z jego ilością, bo, po pierwsze wpłynie za mocno na smak ciasta, a po drugie - jest to produkt mocno kaloryczny.

Majonez w cieście najlepiej sprawdzi się podczas tworzenia babek. Ocet doskonale podkreśli też smak ciast czekoladowych, a konsystencja majonezu udoskonali delikatne ciasta owocowe. Świetnie komponuje się również z cytrusami. Cytrynowa babka majonezowa to po prostu majstersztyk.

Obrazek
Ciasto z majonezem - Pyszności; foto: Canva

Na co jeszcze trzeba uważać?

Jak to zwykle bywa, wszędzie znajdzie się jakiś haczyk. Poza kalorycznością majonezu trzeba jeszcze dokładnie sprawdzić jego skład.

Podczas gdy zawarty na etykiecie kwas cytrynowy to jeszcze nic strasznego, tak powinniśmy raczej odstawić te majonezy, które w składzie mają barwniki, stabilizatory, zagęszczacze czy substancje konserwujące, na przykład benzoesan sodu czy sorbinian potasu.

Pamiętaj, że eksperymenty kuchenne to nie to samo, co eksperymentowanie ze swoim zdrowiem!

Skoro o ciastach mowa, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube. Będziesz zachwycona!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie