Zapomnij o oleju robiąc ciasto, dodaj do niego ten składnik. Będzie jeszcze lepsze

Czasem w oko wpada nam jakiś przepis, ale użyte w nim składniki pozostawiają wiele do życzenia. Nie chodzi nawet o same produkty, tylko o dziwne połączenie. Na pierwszy rzut oka ciasto z majonezem może zabrzmieć po prostu... niedorzecznie. Jednak kiedy raz je zrobisz, zmienisz zdanie. 

Ciasto z majonezemCiasto z majonezem - Pyszności; foto: Canva

Niekiedy należy czytać między wierszami. Coś, co z pozoru wydaje się niemądre, może wtedy okazać się doskonałym pomysłem. Dokładnie takie uczucie towarzyszyło nam, kiedy pierwszy raz usłyszeliśmy o patencie dodawania majonezu do ciasta. Majonez?! Ten sam, który mieszamy w sałatce jarzynowej, albo maczamy w nim frytki?

W tym momencie trzeba odrzucić konwenanse i ,,pierwszy rzut oka", a zamiast tego przeanalizować ten patent. Czym bowiem jest majonez? Do jego stworzenia potrzebujemy jajek, oleju, soli i octu. I teraz zastanów się, jak te poszczególne składniki mogą wpłynąć na ciasto.

Obrazek
Ciasto z majonezem - Pyszności; foto: Canva

Ciasto z majonezem - po co?

Okazuje się, że każdy element majonezu wpłynie na ciasto bardzo dobrze. Olej sprawi, że ciasto nabierze cudownej miękkości. Dzięki żółtkom jaj poprawi się jego struktura i wilgotność. Ocet natomiast podkreśli smak ciasta, nie zakwaszając go jednocześnie.

W tym miejscu należy podkreślić, że majonez, dodany do ciasta w odpowiedniej ilości, nie spowoduje, że wypiek przesiąknie jego smakiem. Za to jego gładka konsystencja i skład sprawią, że ciasto wyjdzie lepsze niż kiedykolwiek.

Jak użyć majonezu przy pieczeniu ciast?

Mówi się, że majonez może być zamiennikiem oleju w stosunku 1:1. Nie można przesadzać z jego ilością, bo, po pierwsze wpłynie za mocno na smak ciasta, a po drugie - jest to produkt mocno kaloryczny.

Majonez w cieście najlepiej sprawdzi się podczas tworzenia babek. Ocet doskonale podkreśli też smak ciast czekoladowych, a konsystencja majonezu udoskonali delikatne ciasta owocowe. Świetnie komponuje się również z cytrusami. Cytrynowa babka majonezowa to po prostu majstersztyk.

Obrazek
Ciasto z majonezem - Pyszności; foto: Canva

Na co jeszcze trzeba uważać?

Jak to zwykle bywa, wszędzie znajdzie się jakiś haczyk. Poza kalorycznością majonezu trzeba jeszcze dokładnie sprawdzić jego skład.

Podczas gdy zawarty na etykiecie kwas cytrynowy to jeszcze nic strasznego, tak powinniśmy raczej odstawić te majonezy, które w składzie mają barwniki, stabilizatory, zagęszczacze czy substancje konserwujące, na przykład benzoesan sodu czy sorbinian potasu.

Pamiętaj, że eksperymenty kuchenne to nie to samo, co eksperymentowanie ze swoim zdrowiem!

Skoro o ciastach mowa, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube. Będziesz zachwycona!

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie