Zapomnij o oleju robiąc ciasto, dodaj do niego ten składnik. Będzie jeszcze lepsze
Czasem w oko wpada nam jakiś przepis, ale użyte w nim składniki pozostawiają wiele do życzenia. Nie chodzi nawet o same produkty, tylko o dziwne połączenie. Na pierwszy rzut oka ciasto z majonezem może zabrzmieć po prostu... niedorzecznie. Jednak kiedy raz je zrobisz, zmienisz zdanie.
02.12.2022 | aktual.: 26.09.2023 14:19
Niekiedy należy czytać między wierszami. Coś, co z pozoru wydaje się niemądre, może wtedy okazać się doskonałym pomysłem. Dokładnie takie uczucie towarzyszyło nam, kiedy pierwszy raz usłyszeliśmy o patencie dodawania majonezu do ciasta. Majonez?! Ten sam, który mieszamy w sałatce jarzynowej, albo maczamy w nim frytki?
W tym momencie trzeba odrzucić konwenanse i ,,pierwszy rzut oka", a zamiast tego przeanalizować ten patent. Czym bowiem jest majonez? Do jego stworzenia potrzebujemy jajek, oleju, soli i octu. I teraz zastanów się, jak te poszczególne składniki mogą wpłynąć na ciasto.
Ciasto z majonezem - po co?
Okazuje się, że każdy element majonezu wpłynie na ciasto bardzo dobrze. Olej sprawi, że ciasto nabierze cudownej miękkości. Dzięki żółtkom jaj poprawi się jego struktura i wilgotność. Ocet natomiast podkreśli smak ciasta, nie zakwaszając go jednocześnie.
W tym miejscu należy podkreślić, że majonez, dodany do ciasta w odpowiedniej ilości, nie spowoduje, że wypiek przesiąknie jego smakiem. Za to jego gładka konsystencja i skład sprawią, że ciasto wyjdzie lepsze niż kiedykolwiek.
Jak użyć majonezu przy pieczeniu ciast?
Mówi się, że majonez może być zamiennikiem oleju w stosunku 1:1. Nie można przesadzać z jego ilością, bo, po pierwsze wpłynie za mocno na smak ciasta, a po drugie - jest to produkt mocno kaloryczny.
Majonez w cieście najlepiej sprawdzi się podczas tworzenia babek. Ocet doskonale podkreśli też smak ciast czekoladowych, a konsystencja majonezu udoskonali delikatne ciasta owocowe. Świetnie komponuje się również z cytrusami. Cytrynowa babka majonezowa to po prostu majstersztyk.
Na co jeszcze trzeba uważać?
Jak to zwykle bywa, wszędzie znajdzie się jakiś haczyk. Poza kalorycznością majonezu trzeba jeszcze dokładnie sprawdzić jego skład.
Podczas gdy zawarty na etykiecie kwas cytrynowy to jeszcze nic strasznego, tak powinniśmy raczej odstawić te majonezy, które w składzie mają barwniki, stabilizatory, zagęszczacze czy substancje konserwujące, na przykład benzoesan sodu czy sorbinian potasu.
Pamiętaj, że eksperymenty kuchenne to nie to samo, co eksperymentowanie ze swoim zdrowiem!
Skoro o ciastach mowa, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube. Będziesz zachwycona!