Koperty z lasagne w sosie pomidorowym. Pomysł na makaron inaczej
Koperty z lasagne z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym to przepis na uwielbiane danie w innym wydaniu. Przygotujesz je w prosty sposób.
21.02.2023 16:59
Prosty przepis na lasagne
Lasagne to jeden z włoskich przepisów, który podbił serca ludzi na całym świecie. I nic w tym dziwnego, bo połączenie mięsna-pomidorowego sosu z płatami makaronu jest po prostu idealne. Dziś zamiast tworzyć warstwową zapiekankę stworzyliśmy koperty, które dodatkowo zapiekliśmy z żółtym serem. Taki obiad z pewnością przypadnie do gustu twoim bliskim, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Koperty z lasagne
Składniki:
- 6 płatów makaronu do lasagne
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/3 szkl. wina czerwonego
- 250 g passaty pomidorowej
- 300 g gęstego beszamelu
- 200 g tartej mozzarelli
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek i wrzuć mielone mięso wołowe. Podsmaż je, aż zbrązowieje, a następnie zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Dorzuć przecier pomidorowy i świeżą bazylię. Zalej całość czerwonym winem.
Wlej passatę pomidorową i dodaj podsmażone wcześniej mięso. Dopraw całość solą oraz pieprzem i przesmaż chwilę. Plastry lasagne podgotuj. Rozsmaruj na jednym gęsty sos beszamelowy i dołóż drugi płat w poprzek.Wyłóż porcję mięsnego sosu.
Sos posyp mozzarellą i zawiń brzegi makaronu, tworząc kopertę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmaruj beszamel i dodaj ser. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Upieczone koperty przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.
Smacznego!