Koperty z lasagne w sosie pomidorowym. Pomysł na makaron inaczej

Koperty z lasagne z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym to przepis na uwielbiane danie w innym wydaniu. Przygotujesz je w prosty sposób.

Koperty lasagne- PysznościKoperty lasagne- Pyszności
Ewa

Prosty przepis na lasagne

Lasagne to jeden z włoskich przepisów, który podbił serca ludzi na całym świecie. I nic w tym dziwnego, bo połączenie mięsna-pomidorowego sosu z płatami makaronu jest po prostu idealne. Dziś zamiast tworzyć warstwową zapiekankę stworzyliśmy koperty, które dodatkowo zapiekliśmy z żółtym serem. Taki obiad z pewnością przypadnie do gustu twoim bliskim, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Koperty z lasagne

Składniki:

  • 6 płatów makaronu do lasagne
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/3 szkl. wina czerwonego
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 300 g gęstego beszamelu
  • 200 g tartej mozzarelli
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek i wrzuć mielone mięso wołowe. Podsmaż je, aż zbrązowieje, a następnie zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Dorzuć przecier pomidorowy i świeżą bazylię. Zalej całość czerwonym winem.

Obrazek
Koperty z lasagne- Pyszności

Wlej passatę pomidorową i dodaj podsmażone wcześniej mięso. Dopraw całość solą oraz pieprzem i przesmaż chwilę. Plastry lasagne podgotuj. Rozsmaruj na jednym gęsty sos beszamelowy i dołóż drugi płat w poprzek.Wyłóż porcję mięsnego sosu.

Koperty z lasagne- Pyszności
Koperty z lasagne- Pyszności

Sos posyp mozzarellą i zawiń brzegi makaronu, tworząc kopertę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmaruj beszamel i dodaj ser. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Koperty z lasagne- Pyszności
Koperty z lasagne- Pyszności

Upieczone koperty przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.

Smacznego!

Koperty z lasagne- Pyszności
Koperty z lasagne- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀