Koperty z lasagne w sosie pomidorowym. Pomysł na makaron inaczej

Koperty z lasagne z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym to przepis na uwielbiane danie w innym wydaniu. Przygotujesz je w prosty sposób.

Koperty lasagne- PysznościKoperty lasagne- Pyszności
Ewa

Prosty przepis na lasagne

Lasagne to jeden z włoskich przepisów, który podbił serca ludzi na całym świecie. I nic w tym dziwnego, bo połączenie mięsna-pomidorowego sosu z płatami makaronu jest po prostu idealne. Dziś zamiast tworzyć warstwową zapiekankę stworzyliśmy koperty, które dodatkowo zapiekliśmy z żółtym serem. Taki obiad z pewnością przypadnie do gustu twoim bliskim, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Koperty z lasagne

Składniki:

  • 6 płatów makaronu do lasagne
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/3 szkl. wina czerwonego
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 300 g gęstego beszamelu
  • 200 g tartej mozzarelli
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek i wrzuć mielone mięso wołowe. Podsmaż je, aż zbrązowieje, a następnie zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Dorzuć przecier pomidorowy i świeżą bazylię. Zalej całość czerwonym winem.

Obrazek
Koperty z lasagne- Pyszności

Wlej passatę pomidorową i dodaj podsmażone wcześniej mięso. Dopraw całość solą oraz pieprzem i przesmaż chwilę. Plastry lasagne podgotuj. Rozsmaruj na jednym gęsty sos beszamelowy i dołóż drugi płat w poprzek.Wyłóż porcję mięsnego sosu.

Koperty z lasagne- Pyszności
Koperty z lasagne- Pyszności

Sos posyp mozzarellą i zawiń brzegi makaronu, tworząc kopertę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmaruj beszamel i dodaj ser. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Koperty z lasagne- Pyszności
Koperty z lasagne- Pyszności

Upieczone koperty przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.

Smacznego!

Koperty z lasagne- Pyszności
Koperty z lasagne- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie