Kopytka są twarde i gumowate? Prawdopodobnie zrobiłeś błąd, jaki popełnia wielu Polaków
Kiedy myślimy o kopytkach, od razu odżywają wspomnienia miękkich i pysznych klusek, które wychodziły spod rąk naszych mam i babć. Wiele osób narzeka, że po ugotowaniu wychodzą twarde i nijak mają się do smaku zapamiętanego z dzieciństwa. Wszystkiemu winny jest jeden błąd, który popełniamy nagminnie.
14.02.2024 09:10
Idealnie pasują do mięsnych sosów, można okrasić je bułką tartą z masłem, a nawet podać na słodko z dodatkiem śmietany, cukru i cynamonu. Kopytka mają wiele pysznych odsłon, które pokochały miliony Polaków w każdym wieku. Chociaż może się wydawać, że w ich przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, to wciąż wiele osób popełnia błąd, przez który kluski stają się twarde lub zbyt gumowe. Wystarczy pominąć jeden składnik, aby uchronić się przed kulinarną wpadką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić idealne kopytka?
Idealne kopytka kojarzą się od razu z delikatnością. Niektórzy do masy dodają jajka, uznając je niesłusznie za kluski jajeczne. Gospodynie mają jednak co do tego pewne wątpliwości, bo to najczęściej całkowicie zbędne jajko jest winowajcą nieudanych kopytek.
Sekret idealnych kopytek jest jednak nie jajko, a skrobia ziemniaczana. To ona nadaje im lekkość i puszystość, niczym czarodziejska różdżka. Zastąpi ona jajko, spajając konsystencję i jednocześnie nie ograniczy ich miękkości.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki utłucz i ostudź.
- Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól. Zagnieć ciasto na gładką masę.
- Ciasto rozwałkuj na wałeczki o grubości około 1 cm i pokrój na ukośne kawałki.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
- Do gotującej się wody wrzuć kopytka i gotuj je około 2 minut od momentu wypłynięcia.
- Podawaj z ulubionym sosem, gulaszem lub podsmażoną cebulką.
Pamiętaj, aby nie wrzucać od razu do garnka zbyt dużej ilości kopytek, bo będą się ze sobą sklejać. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Tak przygotowane kopytka są idealnie miękkie, sprężyste i po prostu przepyszne.