PoradyWiele osób dodaje do kopytek. Wychodzą twarde jak podeszwa i niesmaczne

Wiele osób dodaje do kopytek. Wychodzą twarde jak podeszwa i niesmaczne

Jest tylko jedna rzecz gorsza niż twarde kopytka. Niewiedza i niepewność wynikające z tego, że nie wiemy, dlaczego takie wyszły. Przyczyn może być natomiast kilka — od tych oczywistych, aż po taką, której nikt by się nie spodziewał. Czy ten klasyczny dodatek naprawdę niszczy kopytka?

Kopytka wyszły twarde? To prawdopodobnie przez ten produkt
Kopytka wyszły twarde? To prawdopodobnie przez ten produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90

19.02.2024 10:46

Kopytka to znane i lubiane kluski w kształcie rombów, które można podawać zarówno na sposób wytrawny, jak i słodki. Oba te ich wydania na niewiele się zdają w momencie, w którym kopytka wyszły twarde i zbite. W takich sytuacjach pozostaje już tylko piekąca niewiedza: dlaczego tak się stało? Jak się okazuje, przyczyną tego przykrego zdarzenia wcale nie musiała być mąka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Twarde i zbite kopytka

Klasyczny przepis na kopytka zakłada użycie ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej, jajek i soli. Z doświadczenia wiemy, że jeśli tego typu potrawa wychodzi zbyt twarda, zazwyczaj sprawcą tego jest mąka. I niekoniecznie chodzi o to, że ktoś pogubił się w prawidłowych proporcjach z przepisu. Pies zazwyczaj jest pogrzebany w trakcie wyrabiania masy i zbyt intensywnego podsypywania mąką blatu w celu zredukowania kleistości ciasta.

Według nas istnieje jeszcze jeden sprawca twardości kopytek. Jest nim jajko, czyli element spajający masę. Pytanie brzmi: czy jest ono naprawdę niezbędne w przepisie na kopytka? Według nas nie. Warto jednak sprawdzić to samemu. Z naszego punktu widzenia poniższa receptura to gwarancja tego, że kopytka wyjdą idealnie mięciutkie.

Czy jajko na pewno jest potrzebne w przepisie na kopytka?
Czy jajko na pewno jest potrzebne w przepisie na kopytka?© Canva | pixavril

Kopytka — prosty przepis bez użycia jajka

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i je i ugnieć. Dodaj oba rodzaje mąki i posól. Wyrób ciasto dłońmi.
  2. Z przygotowanej masy uformuj wałki. Spłaszcz je lekko dłonią i ostrym nożem powycinaj na ukos około dwucentymetrowe romby.
  3. Kopytka gotuj w osolonej wodzie. Od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię, odlicz dokładnie jedną minutę. Następnie odcedź. Powodzenia i smacznego!
Wybrane dla Ciebie