Wiele osób dodaje do kopytek. Wychodzą twarde jak podeszwa i niesmaczne

Jest tylko jedna rzecz gorsza niż twarde kopytka. Niewiedza i niepewność wynikające z tego, że nie wiemy, dlaczego takie wyszły. Przyczyn może być natomiast kilka — od tych oczywistych, aż po taką, której nikt by się nie spodziewał. Czy ten klasyczny dodatek naprawdę niszczy kopytka?

Kopytka wyszły twarde? To prawdopodobnie przez ten produktKopytka wyszły twarde? To prawdopodobnie przez ten produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90

Kopytka to znane i lubiane kluski w kształcie rombów, które można podawać zarówno na sposób wytrawny, jak i słodki. Oba te ich wydania na niewiele się zdają w momencie, w którym kopytka wyszły twarde i zbite. W takich sytuacjach pozostaje już tylko piekąca niewiedza: dlaczego tak się stało? Jak się okazuje, przyczyną tego przykrego zdarzenia wcale nie musiała być mąka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Giga czekoladowe ciacho to nie lada gratka dla fanów słodkości

Twarde i zbite kopytka

Klasyczny przepis na kopytka zakłada użycie ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej, jajek i soli. Z doświadczenia wiemy, że jeśli tego typu potrawa wychodzi zbyt twarda, zazwyczaj sprawcą tego jest mąka. I niekoniecznie chodzi o to, że ktoś pogubił się w prawidłowych proporcjach z przepisu. Pies zazwyczaj jest pogrzebany w trakcie wyrabiania masy i zbyt intensywnego podsypywania mąką blatu w celu zredukowania kleistości ciasta.

Według nas istnieje jeszcze jeden sprawca twardości kopytek. Jest nim jajko, czyli element spajający masę. Pytanie brzmi: czy jest ono naprawdę niezbędne w przepisie na kopytka? Według nas nie. Warto jednak sprawdzić to samemu. Z naszego punktu widzenia poniższa receptura to gwarancja tego, że kopytka wyjdą idealnie mięciutkie.

Czy jajko na pewno jest potrzebne w przepisie na kopytka?
Czy jajko na pewno jest potrzebne w przepisie na kopytka? © Canva | pixavril

Kopytka — prosty przepis bez użycia jajka

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i je i ugnieć. Dodaj oba rodzaje mąki i posól. Wyrób ciasto dłońmi.
  2. Z przygotowanej masy uformuj wałki. Spłaszcz je lekko dłonią i ostrym nożem powycinaj na ukos około dwucentymetrowe romby.
  3. Kopytka gotuj w osolonej wodzie. Od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię, odlicz dokładnie jedną minutę. Następnie odcedź. Powodzenia i smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej