PoradyCiasto na pierogi kurczy się i twardnieje podczas wałkowania? Wszystko przez popularny błąd

Ciasto na pierogi kurczy się i twardnieje podczas wałkowania? Wszystko przez popularny błąd

Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva
Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva
23.10.2022 10:18

Są takie zajęcia w kuchni, które naprawdę nas relaksują. Niektórzy lubią obierać ziemniaki, inni odprężają się przy pieczeniu ciast, a są jeszcze tacy, którzy lepienie pierogów traktują jako czas dla siebie i ucieczkę od problemów. Nie chcielibyśmy, żeby spokój tych ostatnich został zakłócony przez twarde ciasto na pierogi, dlatego podpowiadamy jak tego uniknąć.

Pierogi to nasza narodowa duma. Chociaż ich ogólną definicję można podciągnąć pod potrawy z naprawdę wielu regionów świata (białoruskie kołduny, chińskie wontony czy japońska gyoza), czujemy się dumnie, uznając pierogi za polski hit kulinarny. Mamy bowiem wrażenie, że nie ma drugiego tak wprawionego w lepienie pierogów narodu.

Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva
Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Czasem jednak ciasto, które przygotowujemy do ulepienia pierogów, zdaje się być inne niż powinno. Kurczy się podczas wałkowania, a po ugotowaniu okazuje się być twarde. Przyczyn takiej sytuacji może być kilka.

Twarde ciasto na pierogi. Skąd ten problem?

Dodanie jajka. Niektórzy wychodzą z założenia, że jak ciasto - to i jajko. Jest to błąd, który spowoduje problem z wałkowaniem i nieprzyjemną twardość po ugotowaniu. Jeśli jednak upierasz się przy dodaniu jajka, użyj jedynie żółtek. Ciasto wyjdzie nieco bardziej żółte, ale nie stwardnieje.

Mąka. Jest ona oczywiście naturalnym składnikiem ciasta na pierogi, ale dodana w zbyt dużej ilości jedynie mu zaszkodzi. Pewnie teraz myślisz - stosuje tyle, ile przepis każe, nie więcej, nie mniej. Oczywiście masz rację. Najczęściej ,,dodatkowa" mąka dostaje się do ciasta podczas podsypywania blatu czy stolnicy. Trzeba na to uważać.

Woda. Przez pośpiech może się zdarzyć, że użyjemy do ciasta na pierogi zimnej wody. Warto pamiętać, by dodawana do ciasta woda była gorąca. Oddziałuje ona na gluten zawarty w mące, dzięki czemu ciasto staje się elastyczne.

Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva
Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Co zrobić gdy ciasto już jest za twarde?

Istnieją dwa triki, które mogą jeszcze pomóc w uratowaniu twojego ciasta na pierogi. Oczywistym sposobem jest dodanie jeszcze trochę ciepłej wody. Drugim lekarstwem dla ciasta jest... śmietana. Cóż. Tonący brzytwy się chwyta!

Poniżej filmik z naszego kanału na YouTube z 5 pomysłami na pierogi. Warto zobaczyć!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także