Ciasto na pierogi kurczy się i twardnieje podczas wałkowania? Wszystko przez popularny błąd

Są takie zajęcia w kuchni, które naprawdę nas relaksują. Niektórzy lubią obierać ziemniaki, inni odprężają się przy pieczeniu ciast, a są jeszcze tacy, którzy lepienie pierogów traktują jako czas dla siebie i ucieczkę od problemów. Nie chcielibyśmy, żeby spokój tych ostatnich został zakłócony przez twarde ciasto na pierogi, dlatego podpowiadamy jak tego uniknąć.

ObrazekCiasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Pierogi to nasza narodowa duma. Chociaż ich ogólną definicję można podciągnąć pod potrawy z naprawdę wielu regionów świata (białoruskie kołduny, chińskie wontony czy japońska gyoza), czujemy się dumnie, uznając pierogi za polski hit kulinarny. Mamy bowiem wrażenie, że nie ma drugiego tak wprawionego w lepienie pierogów narodu.

Obrazek
Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Czasem jednak ciasto, które przygotowujemy do ulepienia pierogów, zdaje się być inne niż powinno. Kurczy się podczas wałkowania, a po ugotowaniu okazuje się być twarde. Przyczyn takiej sytuacji może być kilka.

Twarde ciasto na pierogi. Skąd ten problem?

Dodanie jajka. Niektórzy wychodzą z założenia, że jak ciasto - to i jajko. Jest to błąd, który spowoduje problem z wałkowaniem i nieprzyjemną twardość po ugotowaniu. Jeśli jednak upierasz się przy dodaniu jajka, użyj jedynie żółtek. Ciasto wyjdzie nieco bardziej żółte, ale nie stwardnieje.

Mąka. Jest ona oczywiście naturalnym składnikiem ciasta na pierogi, ale dodana w zbyt dużej ilości jedynie mu zaszkodzi. Pewnie teraz myślisz - stosuje tyle, ile przepis każe, nie więcej, nie mniej. Oczywiście masz rację. Najczęściej ,,dodatkowa" mąka dostaje się do ciasta podczas podsypywania blatu czy stolnicy. Trzeba na to uważać.

Woda. Przez pośpiech może się zdarzyć, że użyjemy do ciasta na pierogi zimnej wody. Warto pamiętać, by dodawana do ciasta woda była gorąca. Oddziałuje ona na gluten zawarty w mące, dzięki czemu ciasto staje się elastyczne.

Obrazek
Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Co zrobić gdy ciasto już jest za twarde?

Istnieją dwa triki, które mogą jeszcze pomóc w uratowaniu twojego ciasta na pierogi. Oczywistym sposobem jest dodanie jeszcze trochę ciepłej wody. Drugim lekarstwem dla ciasta jest... śmietana. Cóż. Tonący brzytwy się chwyta!

Poniżej filmik z naszego kanału na YouTube z 5 pomysłami na pierogi. Warto zobaczyć!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej