Dodaj do ciasta. Kluski śląskie będą mięciutkie i delikatne, ale się nie rozpadną

Kluski śląskie kochają dzieci i uwielbiają dorośli. Chociaż na pozór wydają się być proste, to potrafią przysporzyć sporo problemów. Warto jednak trzymać się sprawdzonego przepisu, by móc odtrąbić kluskowy sukces.

Tak zrobisz idealne kluski śląskieTak zrobisz idealne kluski śląskie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Chociaż kluski kojarzą się od razu ze śląskim obiadem, to na szczęście podczas gotowania nikt nie sprawdza miejsca zamieszkania. Mięciutkie kluseczki wspaniale zastąpią ziemniaki czy frytki. Idealnie komponują się z sosami, zachwycając puszystością i lekkością. Aby były miękki i delikatne, ale równocześnie nie rozpadały się w trakcie gotowania, do masy wystarczy dodać masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jak zrobić kluski śląskie?

Stara zasada, która dotyczy klusek śląski, mówi o zachowaniu proporcji. Nie trzeba pamiętać, ile dokładnie mąki wsypać ani wyliczać odpowiedniej gramatury. Ugotowane i dobrze rozgniecione ziemniaki należy podzielić na cztery części. Jedną z nich wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem odłożone ziemniaki znów dodać do miski i zagnieść.

Kluski śląskie - Pyszności
Kluski śląskie - Pyszności © Canva | Jakub Norberciak

Czasem jednak to nie wystarczy, by kluski wyszły idealne i nie rozpadały się. Można winić za to nieodpowiedni gatunek ziemniaków lub brak wprawy. Rozwiązanie problemu znaleźć można w zasięgu ręki. Wystarczy dodać na każdy kilogram obranych ziemniaków łyżkę miękkiego masła. Uratuje sytuację, gdy masa będzie za sucha, a formowanie i klejenie kulek powodować będzie tylko narastającą frustrację. Na dodatek masło doda też delikatny aromat oraz gładką konsystencję.

Czy do klusek dodaje się jajko?

Na widok tego pytania niejedne Ślązak złapie się za głowę. W tradycyjnym przepisie miejsca na jajko nie ma, ale czasem można przymknąć oko. Jeśli masa ziemniaczana jest zbyt sypka i trudno formuje się z niej kluski, dodanie samego żółtka (jednego na kilogram ziemniaków) wraz z odrobiną masła może pomóc uratować sytuację i ułatwić lepienie. Na dodatek doda też lekkiego, żółtego koloru. Mowa tu oczywiście o samym żółtku i to w kontrolowanej ilości, aby kluski nie były potem za twarde.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie