Jeszcze lepsze niż kopytka. Długie kluchy mogę jeść bez końca
Te azjatyckie kluchy z ziemniaków skradają serca już od pierwszego kęsa. To pyszna propozycja na obiad w azjatyckim wydaniu.
Te kluchy zaskakują swoją długością. Po spróbowaniu liczysz jednak na to, by nigdy się nie skończyły. Są sprężyste i otulone lepkim, lekko pikantnym sosem na bazie pasty gochujang. Wyglądają efektownie, ale ich przygotowanie nie jest skomplikowane. To hit, który podbił serca użytkowników mediów społecznościowych.
Długie kluchy ziemniaczane po azjatycku
Bazą tych klusek są ugotowane i dokładnie przeciśnięte ziemniaki, które po połączeniu ze skrobią ziemniaczaną i odrobiną wody tworzą gładkie, elastyczne ciasto. Przypomina to nieco robienie klusek śląski lub kopytek, ale niejedna polska gospodyni obraziłaby się za to porównanie. W szczególności, że zamiast sosu pieczeniowego czy pieczarkowego jest tutaj lekko pikantny sos na bazie pasty gochujang, sosu sojowego, czosnku oraz imbiru.
Na dodatek to przepis na obiad bez mięsa. Okazuje się, że wcale nie jest ono potrzebne do szczęścia, bo same kluchy zachwycają smakiem. To idealna propozycja na sycący obiad lub nietuzinkową kolację.
Składniki:
Sos:
- 1 mała cebula,
- 1 mały pęczek szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 g świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 1 łyżeczka pasta gochujang,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1/4 szklanki oleju.
Kluski:
- 500 g ziemniaków,
- 240 g skrobi ziemniaczanej,
- ok. 150 ml wody.
Dodatki:
- szczypiorek,
- sezam.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je i odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Przygotuj sos. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce i przełóż warzywa do miski. Dodaj płatki chilli, pastę gochujang, sos sojowy, ocet ryżowy oraz gorący olej. Wymieszaj całość.
Krok 3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz. Dodaj skrobię ziemniaczaną i stopniowo wlewaj wodę, wyrabiając ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.
Krok 4. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich długie kluski o grubości 1 cm i długości około 20 cm. Najłatwiej rolować je przy pomocy deski do krojenia. Włóż do garnka z gorącą, osoloną wodą i gotuj przez 2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Krok 5. Gotowe kluchy wymieszaj z sosem. Przełóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!