Jeszcze lepsze niż kopytka. Długie kluchy mogę jeść bez końca

Te azjatyckie kluchy z ziemniaków skradają serca już od pierwszego kęsa. To pyszna propozycja na obiad w azjatyckim wydaniu.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Te kluchy zaskakują swoją długością. Po spróbowaniu liczysz jednak na to, by nigdy się nie skończyły. Są sprężyste i otulone lepkim, lekko pikantnym sosem na bazie pasty gochujang. Wyglądają efektownie, ale ich przygotowanie nie jest skomplikowane. To hit, który podbił serca użytkowników mediów społecznościowych.

Długie kluchy ziemniaczane po azjatycku

Bazą tych klusek są ugotowane i dokładnie przeciśnięte ziemniaki, które po połączeniu ze skrobią ziemniaczaną i odrobiną wody tworzą gładkie, elastyczne ciasto. Przypomina to nieco robienie klusek śląski lub kopytek, ale niejedna polska gospodyni obraziłaby się za to porównanie. W szczególności, że zamiast sosu pieczeniowego czy pieczarkowego jest tutaj lekko pikantny sos na bazie pasty gochujang, sosu sojowego, czosnku oraz imbiru.

Na dodatek to przepis na obiad bez mięsa. Okazuje się, że wcale nie jest ono potrzebne do szczęścia, bo same kluchy zachwycają smakiem. To idealna propozycja na sycący obiad lub nietuzinkową kolację.

Składniki:

Sos:

  • 1 mała cebula,
  • 1 mały pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 g świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 1 łyżeczka pasta gochujang,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1/4 szklanki oleju.

Kluski:

  • 500 g ziemniaków,
  • 240 g skrobi ziemniaczanej,
  • ok. 150 ml wody.

Dodatki:

  • szczypiorek,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je i odstaw do wystudzenia.

Krok 2. Przygotuj sos. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce i przełóż warzywa do miski. Dodaj płatki chilli, pastę gochujang, sos sojowy, ocet ryżowy oraz gorący olej. Wymieszaj całość.

Pikantny sos
Pikantny sos © Pyszności

Krok 3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz. Dodaj skrobię ziemniaczaną i stopniowo wlewaj wodę, wyrabiając ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto na kluchy ziemniaczane
Ciasto na kluchy ziemniaczane © Pyszności

Krok 4. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich długie kluski o grubości 1 cm i długości około 20 cm. Najłatwiej rolować je przy pomocy deski do krojenia. Włóż do garnka z gorącą, osoloną wodą i gotuj przez 2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Gotowanie klusek
Gotowanie klusek © Pyszności

Krok 5. Gotowe kluchy wymieszaj z sosem. Przełóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

Kluchy ziemniaczane po azjatycku
Kluchy ziemniaczane po azjatycku © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje